用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 cpkg, sc, kv and LH
樓主: michelle_lxh
go

cpkg, sc, kv and LH [複製鏈接]

主要係家長,如果家長不谷就好了,我原來都好輕鬆既,現在我都好緊張,我同事一直安慰我RELAX,呵呵

deleted
deleted
deleted

porporchi 發表於 11-12-21 11:29
我反而覺得入去pc 既家長唔谷小朋友wow! pc我覺得比較純樸d, 學費又平, 因為佢地有學卷, 如果介紹佢淺既父 ...

Porporchi:  講得好好啊!教得深或淺係唔會直接影響小朋友上學開心與否。所以除左學校教育方針,一個有經驗既老師亦好重要?

wishwong 發表於 11-12-21 11:49
既然PC咁難入... 咁有OFFER既小朋友都已經周身刀... 小朋友點解可以周身刀張張利?同埋D家長會唔會一入到 ...

好明顯PC不是你杯茶,可能因為咁,你對佢嘅理解并不真確PC多人想入,係可以有好多原因,你沒興趣了解,也是你的選擇
PC嘅application form係好正路的,唔會問人父母邊間中小學,有冇邊個介紹,只會問下係唔係校友,同一張家長問卷
Interview 亦唔會見家人,見小孩也是5﹣10分鐘 group interview 6﹣8個
佢以咩準則收人我唔知,但以正常推理,係冇可能知道邊個小孩係有周身刀,或那個小孩似富户
所以我都想知你的資料來源是那裡?
校長叫人唔好參加咁多更正常啦,而家社會風氣D大家都知,就算入咗活動教學的學校,都唔伐表成間學校D學生都係一生一體藝啦,谷嘅學校就唔出聲等你谷,升小成績好就當埋係自己嘅功勞啦,校長無私為小孩,讚!
講到建校,你外人唔知,籌錢係籌足10年有多,建築成本上漲籌極都唔夠。不過你話係校友出大份就係真嘅,咁PC百年歷史校友遍佈全球有D有心有力嘅校友幫手,好過要學生家長死都要捐啦!況且我看起來建出的成品都係實用型呀!
我覺得PC係稱得上為校風淳樸的,也可說是平民,起碼門口冇名車隊接送返學!

Cmee 發表於 11-12-22 22:30
好明顯PC不是你杯茶,可能因為咁,你對佢嘅理解并不真確PC多人想入,係可以有好多原因,你沒興趣了解,也 ...

多謝糾正.. 我唔記得佢K1係小朋友要自己去GROUP INTERVIEW...
講周身力張張利係講P1 APPLICATION, 唔係K1... 其實佢9-12月小朋友連APPLY既資格都冇就知佢地想要咩學生
PC唔係我杯茶因為:
1. 小朋友係細仔..冇資格考
2. 唔PREFER中文中學
3. 唔PREFER傳統中學
如果我小朋友係大仔又醒目.. 我會揀又平又深既龍校...

其實pc係真正龍校,會100%收回自己的幼稚園生,就算部分唔入小學,小學收外來生也是少之又少。佢會收d咩外來生我又係唔知,但比起全體學生,也只可說是小數。

至於大細仔,佢收小孩至八月三十一日令許多家長望門輕嘆,但今年佢改變了,收到十月三十一日喎,可能都係考慮太細學生的適應而已,我個人覚得係學校的取捨

至於各人的選擇唔同,係唔需要向他人解釋的,只要自己負責就可以了

補充一點,有些學校收細仔,並會把他們分到細仔班作特別照顧,其實同意與否,也是因人因學校而異,不作評論。而有些細仔家長,尤其是十一、十二月仔,也會考慮讀多年或遲一年讀,其實都係各人想法各小孩能力不同之故,又有什麼特別呢?

嗯,個人選擇了,我看中CPKG係因爲怇既教學可以另我仔不怕丑,勇於表達,我仔系大仔,但就是性格慢熱,同熟既人玩,生的人就。。。。

BTW, WISHWONG,又平又深的龍校有哪閒啊?

回復 michelle_lxh 的帖子

ME TOO ! 我囡都係超級怕羞....所以我欣賞佢既show & talk....唔會怕對住外國人 !

michelle_lxh 發表於 11-12-23 12:06
BTW, WISHWONG,又平又深的龍校有哪閒啊?

Pui Ching
K- HK$3500 / year
P (Private) - HK$35K / year
S (Subsidised) - HK$700 / year (to be DSS)...

我諗唔到一間平過佢... 我覺得呢間學校課程唔會淺... 試想想.. 培小只有大約5成學生上到培中... 小朋友如果唔谷...點上培中? 我老公有朋友O係裡面畢業.. 有D野唔方便O係呢度講到咁白.. 但裡面D人幾有錢... 係咪真係講到咁平民... 自己心裡有數...

另外有高主教, 但O係中西區, 唔岩我..
K - $8000 / year
P - $29K / year
S - HK$200 / year

谷唔谷,淺定深,都係學校同家長的選擇,睇你buy 唔buy啫,冇乜對錯嘅!

好多人知道pc嘅情況亦好多人唔知,但wishwong,如果你不方便披露你的資料內容,那繼續討論下去似乎意義不大,以免落入言之無物又沒有事實backup的景況。學校是社會縮影,有人富貴有人窮,本來就是常態,學生請學會如何與他人相處,不要憎人富貴厭人窮就可以了

Cmee 發表於 11-12-23 15:29
谷唔谷,淺定深,都係學校同家長的選擇,睇你buy 唔buy啫,冇乜對錯嘅!

好多人知道pc嘅情況亦好多人唔知 ...

我由頭到尾都冇話過PC唔係好學校, 請睇番我之前#144既評論

"我小朋友細仔,, 冇資格報... 但相信讀得都會好辛苦.... 雖然啟思小學都唔見得會好輕鬆 (要考TSA), 但個人都係PREFER IB多D... 但呢D係個人取捨... 冇話PC唔係好學校..."

我唔喜歡你暗示我憎人富貴嫌人貧.. 我絕對冇唔抵得人地有其他OFFER... 由DAY 1 開始我就冇報人地眼中既"名校"... 又何來妒忌人地?  我自己都講到明.."如果我小朋友係大仔又醒目.. 我都會揀PC讀"... 咁都叫憎人富貴嫌人貧?

我冇BACKUP話PC深定淺...我只跟你一樣,, 照"正常推理".... 你又何來BACKUP話PC係點? 門口冇車接送小朋友係因為人地門口唔俾停車... 如果係咁就話人地校風淳樸.. 都真係好牽強....請你唔好人身攻擊... 我知道EK既人好唔接受其他人對學校既評論.. 估唔到而家嚴重到呢個地埗.. 話學校谷都唔得... 又冇話佢谷係衰... 仲要俾人話憎人富貴嫌人貧... 真可怕~

Cmee, I think wisowong is fair to compare the kgs, pls don't argue the pc anymore. Go back to the topic

請勿對號入座!

醒目開學勳章

請大家注意討論內容已與主題無關,如無改善,將關閉此帖。

懇請大家能保持冷靜討論的氣氛,不要人身攻擊或作出侮辱性的言詞。 如再有不理智的攻擊言論,發言者將被禁言,讓其冷靜一下。

多謝大家合作!

超版 iantsang

‹ 上一主題|下一主題