用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 (將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷 ...
樓主: littlebabybabyb
go

(將軍澳尚德村某間幼稚園)請問大家有無試過這個無理經歷? [複製鏈接]

其實好多嘢可以做,三個方向,情、理、法,而家好明顯「情」唔得,可以行「理」,搵下報館或議員幫你評下理,如果果case有得做,d議員幫你仔女搵埋學校都得,但如果咁都唔得(應該唔會唔得),「法」,報警,因有人受傷,只要你堅持唔和解,警察唔可以唔跟進,除非真係意外,老師們打份工應不會落假口供,如證據夠,間學校應該會被人告虐兒,但如果係意外,可以搵律師civil claim,不過要洗d錢,如果申請唔到法律援助,都係唔好claim人啦!無記錯資產多過40萬係唔會批,我驚記錯,你都上網check下好d。最後,from the Deep of my heart,搵第間kg啦!

補充,教育局我都接觸過,果次比佢refer咗去幾個部門,打咗成個上午電話,都係無用,果次真係有d想打1823,不過你都可以試試。

回復 3# littlebabybabyb 的帖子

重申,因有人受傷,只要你堅持唔和解,警察唔可以唔跟進,10年內都要跟,如果唔跟,投訴埋佢都得,如果我無理解錯,開個file可以係「虐兒䅁」,有無可能唔跟。
E個議員唔得咪第個試試!

再重申,因有人受傷,e單係懷疑虐兒案,當事人係學校,唔係對方家長或小朋友,只要你堅持唔和解,警察唔可以唔跟進,警方咁講係佢唔想做,求其開個File係「市民要求協助」,唔係「懷疑虐兒」,記住去報案話係虐兒,有醫生証明書加上你的口供,已經足夠開File,如果有律師或警察朋友,就叫佢去埋,同埋查案係警方責任,唔係你責任,香港而家好多野係要自己努力爭取!希望你小朋友早日康服!

同埋提一提你,學校可能有人扮國民黎e度叫你算吧啦!綱絡d野,你要自己分析啦!

回復 9# littlebabybabyb 的帖子

唔好開名呀!

回復 5# littlebabybabyb 的帖子

總之唔好開名,明示暗示都唔好,否則可能係你收律師信。

回復 3# shevachevy 的帖子

防人之心不可無呀!講完!

回復 4# littlebabybabyb 的帖子

如果你目的係針對管理層,Civil Claim的破壞力係最低,可以話無,因為學校有份保險,但你的付出係最多。

回復 1# littlebabybabyb 的帖子

建議開始左criminal先,跟手申請法援開Civil Claim,criminal判左和法援結果出左再決定做唔做Civil Claim,報保險係學校責任,有無保險唔關你事,出左Court Order後係你律師對佢律師。
‹ 上一主題|下一主題