用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 TT VS York
go

TT VS York [複製鏈接]

我見解反而同你相反, 而且我係放棄York同其他學校而揀TT英普

最大原因係讀邊間學校唔代表出去考直資/私小一定有優勢(背後仲有好多成功因素), 反而如果咩都無時仲有個唔錯嘅back up. 崇小國際都係我其中一隻棋. 而且, 仲可以玩大抽獎.  我自己零願將D錢同小朋友去玩/學其他野.

至於York有Cambridge試, 呢樣係要額外比$, 咁同自己出去讀無分別, 只係佢早人一年返大陸考. 真係值得嗎?

原帖由 cherryird 於 11-12-15 10:18 發表
若你小學仍會考其他私小/直資, 那我會建議你讀YORK

咁第日升小一個summer就要谷吓先 . 不過入到KTS都好好喎.  

我同事話佢隔離屋家姐而家讀緊崇小國際J2, 妹妹讀緊IK3, 相比起家姐當年讀IK, 而家妹妹功課多咗好多. 可能係學校不斷改進課程.  

即係連父母homework load都大咗

原帖由 cherryird 於 11-12-16 10:06 發表

2個朋友都話崇幼好好的, 不過舊年1個去左九龍塘小學讀, 今年1個讀崇小, 都係話上左小學後覺得崇幼課程係淺左D

都係真正用家意見有參考價值. Thanks Silvia.

原帖由 silvia_ng 於 11-12-16 14:11 發表

我兩個小朋友係崇真主流部畢業, 兩個而家都係直資英文小學讀書, 冇係外面補習, 一個小一, 一個小三, 成績唔洗追, 都好好喎!

其實呢d都係睇人/屋企配合, 係邊間幼稚園/小學讀書都唔係包保同前人行既路係一樣架! ...
‹ 上一主題|下一主題