用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 辛苦地等了很久....浸幼放榜了
樓主: charlotte2008
go

辛苦地等了很久....浸幼放榜了   [複製鏈接]

原來有個forum來左呢度~~我女係AM Offer!住沙田,有無家長係AM~~~??呢間學校教學方法係相當新既,半龍都好啦! 我個女上星期問我點解月亮同星星成日都一齊出現.....呢間學校會比佢做實驗做到飽喇!^^

仲未有am post~~~~~~~~??

其他收左既家長係咪放棄學位呢?呢間學校好野來喎!?

mamacharchar 發表於 11-12-17 23:27
75 seats for half day and 18 seats for full day.

On the interview day - 4 groups of parents in on ...

如果我無睇錯,website上有interview既時候既人名表,約1400in.收約90幾個!

Cathyip 發表於 11-12-17 23:38
AM offer, 但考慮中, 是否註冊,小學是否王錦輝啊?住藍田。
因有SC(pm), TT(am), 玫瑰崗(pm)你會什揀呢 ...

睇之前既post舊年有九成係wcf! 我見你既要求應該TT比較適合你!

等我講下呢間學校啦,我妹妹係幼師,推薦我睇早排一套戲,叫"作死不離三兄弟",正正講中類似浸幼既特點!有興趣大家都睇下啦!現在學project approach and indep cerative 係重要題材,剛好呢間有!聖心都有收我個女,我都鍾愛浸幼,因為課程切合佢既性格。有時適唔適合小朋友同間學校有九萬幾樣野學係兩樣野!

bbJP 發表於 11-12-19 10:41
請教,咁靈糧堂,啟思附幼係咪都是用同樣的教學approach?? 可否比較下這幾間??thx ...

sorry,幫唔到你,無做呢兩間reseach!

ksorange 發表於 11-12-19 15:30
今日返工前交左支票留位啦

我都今日中午交左喇!

Cmee 發表於 11-12-19 15:09
我知CPSKG 也主張以孩子為本,提供適齡學習,啟發思考,令孩子成為主動學習者。用實物教學,但兩校有何實質 ...

方案教學裡,大多數的學習是由幼兒主導的。幼兒在方案中做決定的時候,他們通常以追求個人興趣為目標,並因而對個人的作品產生所有權的概念。過程中,大腦的活動達到十分活躍的狀態,而能獲得最佳的學習效果。同時方案教學提供家長參與的機會,對於幼兒在學的成功會有顯著的貢獻。

方案教學是保證學習的良好示範。然而,成功地實施方案教學需要有經驗的老師、家長和整個社區整體緊密的合作。電腦會是幼兒用以記錄發現結果的絕佳工具。可以利用它畫、寫、錄音、處理數位相片檔案,設計多媒體簡報呈現他們的研究發現。同時也是他們研究過程中搜集資料的重要來源。

無庸置疑的,未來會有更多的老師採用方案教學。但是,方案教學並不能完全取代其它的教學法,因為並非所有的主題都適合透過方案教學達到最佳的學習效果。我期待幼稚園能採用混合式教學法,在不同的環境下、情境下採用不同的教學法,採用最適合學習目標的教學法。

kitvivi 發表於 11-12-19 22:02
方案教學裡,大多數的學習是由幼兒主導的。幼兒在方案中做決定的時候,他們通常以追求個人興趣為目標,並 ...

我自己睇完呢段文章之後都擔心學文字上會差D,唯有放學後去上堂進補一下了~!不過睇你想要咩啦,我就想run開左佢個腦,等佢有機會自由發揮。或者就咁,真係發明左火箭比我坐都唔定!hehe~~發下白日夢咋。

Cmee 發表於 11-12-19 22:40
你想佢入傳統小學嗎?
我上次去浸幼個talk D家長話佢小朋友一D問題都冇喎,唔知係咪個個都咁好呢? ...

唔入傳統小學了,會直接要佢考返黃錦輝,唔得先算,講真浸大都要洗好多$係浸幼身上,如依呢種教學方法,我地都唔算收得勁,多out going 要$$$~!! 佢地訓練呢堆人仔,如果唔係差到地底泥,我估佢多數都收返,你話我話既!

Cmee 發表於 11-12-19 22:31
我也是這樣想,唔想以後跟住佢D功課BTW,你上面有關方案教學的資料是在那裡找到的呢?

...

上次搵到呢堆資料copy底,揾唔返條link呀~~~~~><

ronniedad 發表於 11-12-20 11:58
17 PLS, 我未投案的.

你地下午班就好啦~咁人齊,上午班報到數埋數埋都係得小貓三四隻.......

唔通上午班D家長唔讀?~~~

ksorange 發表於 11-12-20 12:03
樓主整個LIST 置頂

好呀~可以做埋上午班及全日班嗎?
‹ 上一主題|下一主題