用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀德信小學的家長入來傾吓計 ...
樓主: catcatmom
go

有無讀德信小學的家長入來傾吓計 [複製鏈接]

Re: 有無讀小學的家長入來傾吓計

請問德信是否41校綱?

Re: 有無讀小學的家長入來傾吓計

是31校綱

llc 寫道:
請問德信是否41校綱?

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾吓計

Hi Hidemom, catcatmom,

天主教係中国搞教育会有很大障礙, 未聽過東亞辦大學.  如果成功,我亞仔咪可能真正一条龙 !  東亞如果口甘有錢, 應該裝修吓間小學, 等個look冇口甘舊. 仲要fight撻地起新校.  聽聞協和小學塊地出現問題, 要押後全日制. 德信要努力d ! 唔好搞掂中學就放軟手脚.  

德小P4開始,公教小朋友Sat必需參加聖詠班, 冇得say no架.
我仲有好耐先到P4.

我如果只瞓6個鐘, 朝早 '產'都唔起到身.我係最失職mom, 睇vcd, story book都係小朋友自己揀, 自己睇.  我只係check功課, 放假去sir 滑梯         
朝早都係bun bun同佢地起床返學, 我瞓到豬口甘.  

Hi ! 各位supermom
我要學Tinkerbell講"各位supermom", 時時提醒自己要努力做supermom,啦!我早前問過德信老師,佢地話學校無分精英班.
hidemode應該最清楚,請回應! 以前德小真係幾巴閉,英文好醒,但這幾年差左.我親戚個仔就係讀港島k字頭果間名校.(前年會考得14分)我親戚好似唔谷佢個仔,佢話比個仔自由發揮果隻,佢老婆係working mom,仲係做野好博果隻!親戚話k字頭果間中學d老師都唔谷學生架,讀唔讀書由你架!d名校老師係唔會谷d學生,係都係佢地d亞媽谷庶!所以dsuppermom博曬老命,入名校,千其唔好誤會名校的teaching method 與別不同,放曬手你就死啦,Except d 細路係天生superkid,如果唔係.都係死!普通細路無一個suppermom,不會有superkid啦!
其實名校主要因為裡面係集合一group非一般的supermom! 先有甘多9A狀元 渣!同意嗎?

Merry X'mas Supermoms...

To all supermom

Merry X'mas!  
I hope your children have a very successful school year.

Tinkerbell 寫道:

Merry X'mas Supermoms...

Hi Hidemom,Tinkerbell

其實我用左宗教果5分入德信,開學亞仔已被學校通緝,亞仔現在返緊主日學,不過都係畫下畫, 講story,冇得say no架!
講起vdc,你地有無買果套3萬幾4萬的老鼠(DWE) ?
if yes,你覺得正嗎?If no,then i tell U the story.

你是否買了迪士尼,can u share your opinion and tell your story?  我本來都想買,但都是覺得太貴。

gigi
我已經post 左係最近教育小組裡面12/23迪士尼美語世界,你入去睇,係我的親身經歷.我想比想買lee 套教材d mom,比一d好個人的意見,可能"激"左,但無用心.

gigichleung 寫道:
你是否買了迪士尼,can u share your opinion and tell your story?  我本來都想買,但都是覺得太貴。

醒目開學勳章

Dear supermoms,

德小5,6年級一向有精英班,今年改咗名,好以係拔尖組

昨日冇上網,同你哋講番句
""Merry Christmas""

hidemode

我想問德小幾年級開始分拔尖組,你囝囝入左拔尖組了嗎?
拔尖組會比學校分為band1 學生嗎?我想問你囝囝現在
Englsih standard 比起以前果間學校深左或一樣呢?
有間補習班老師同我講德小的英文係好淺,佢地好少德小學生,因為德小追唔上佢地課程,佢地學生係st Mary 同SF,我朋友個女係St. Mary,係到補,我話我個仔係cambrige starter mock examination 有80分,佢話cambrige係好淺的exam,佢地無mud學生去讀.果個老師不是態度差,係好大口氣.不要緊,我覺得"信信" 唔會好差,朋友個女St. Mary,是乖乖女,而加由朝讀到黑.

放完假又要返工啦 !  我d小朋友同我日日瞓到10點都唔願起床.  下個礼拜又凍, 朝朝肯定又聽到佢地喊住唔返學.  

catcatmom 你個仔係咪係小學上主日學, 我個女可以揀between學校or 堂区.  如果必需在德信上主日學我去唔到噃?    我想弟弟跟家姐一齊!

DWE口甘貴我唔捨得買,  況且個sales好hardsell, 連續日日call我手機, 我好抗拒呢d promotion手法.  唔鍾意人地係
口甘push我, 叫我唔使考慮口甘多.  大那那幾萬蚊諗都叫我唔使諗喎 ! 我睇咗catcatmom post係教育小组嘅意見,  果套碟我有睇過,  我相信对小朋友有一定吸引力,  但其實细路仔求知慾强, 任何卡通呀, 動物呀, 颜色呀佢地都有興趣, my question is   係咪真係冇咗佢我小朋友就唔識英文 ?  仲有係唔係值呢個價位 ?

你親戚個仔係咪由德信上 K中學 ?  我老板2個仔未出国前讀K 架,  英文好醒, 但佢地本身小學讀私校, 英文個底已經好好.

我一直聽聞德信最醒係英文科,  而家補習社又話佢淺 ??
都唔知係咪d補習社嘅口吻.  我侄仔間補習社又係口甘話佢讀緊嗰間,  我打去問旺角學x數 我個女又係相同答案, 可能口甘講可以令d moms唔敢give up補習?  但我個女係d 屋邨上暑期班, 4人一组(一.二年級一齊)個Miss話佢年纪最細, 表現最好, 尤其英文科.  雖然係屋邨補習社, 但每個學生都出自不同學校 !   唔通出自xx小學一定掂, xx小學一定渣! or 補習社要教得 'new lung'先吸引到學生掛 !

hidemode個仔P4, 到P5 P6先有拔尖班架 ! hidemode你個仔之前讀邊樹 ?

栗子媽媽, 亞仔究竟放假至幾時?  3号番學. 我好似冇收到通告幾時完假 ?  另想知 如果凍係咪可以穿大褸other than校褸 ?

I talk too much today, save gas for tomorrow !!!

Bye !

Tinkerbell
開學亞仔被學校通緝時候,比2way你選擇,返原來領冼果間or返學校,我去返原來領冼果間church,比較近.可能我對佢dwe
期望好高,我亞嫂買左,但我無問佢借,你都明呢! 佢話佢個女睇完好"勁",而加講英文only,所以期望太高了.套野幾得意,
我個女後來有睇,但個仔覺得好低b.但如果比幾萬蚊,寧願
請個鬼番來教,都有"so",我係好mean,他日好富貴,都唔買,
同Tinkerbell一樣想法,覺得套野唔值呢個價位.
親戚個仔唔係德信上 K中學,係私小SF,英文好勁,校長用英文廣播,間補習社專同st Mary& SF的學生補,st Mary的書我睇過,係幾深,p1讀p2,SF唔知,無睇過,但私小,可能教深d,dMon先至happy.話曬比多人 2千蚊學費,話時話Tinkerbell大女果間好似英文幾深?
i talk too much also.Then, talk to all mon later.  

幼稚園3號返學 (我睇開學時派既書仔至知咋)
Tinkerbell 寫道:

栗子媽媽, 亞仔究竟放假至幾時?  3号番學. 我好似冇收到通告幾時完假 ?  

醒目開學勳章

Hi supermoms,

呢幾日都係親子樂,so tired,冇時間上BK,果套DWE,當年上嚟我屋企諗住碌card時,我老公反對,後來有朋友全套借比我,我都覺得真係唔值咁嘅價錢,如果比d時心機時間去出面揾下,十份二嘅價錢都可以買到成較差不多嘅教材,仲冇咁舊tim

Tinkerbell,

收PM,幼稚園開學時派過一本叫""家長手册"",入面有全年嘅假期表,學校一般唔會再派通告,今年果本係粉紅色,如果你揾唔到我email比你,幼稚園無話幾多度先可以著自己嘅外套,如果你真係覺得校褸唔夠暖,係可以著自己嘅外套,最好深色,唔好著咁鮮色,早上如果我覺得凍,我有比scarf個細仔帶,會暖好多,我諗18度留下,都要著自己嘅外套先夠暖

catcatmom,

我個大仔讀P.4,未有精英班,一班好似有三十幾人,開家長會時文校長話未必一定成績最好先入到,話如果個學生有某方面表現非常特出,都係有機會,但我覺得入到去果d大部分成績都係最叻la,英文我覺得唔深,同阿仔以前差不多

聽日要同老公成家人返大陸拜山,要過兩日先上嚟傾過,同你哋講咗先    [size=x-large]Happy New Year

各位早晨,

Tks粟子媽媽cfm返學日,  我唔記得hidemode個細仔都係德幼, 淨係記得大仔P4.  好彩你提醒我有本pink 手册.  我剿番出嚟啦,下次唔使問人 !  我太習慣大女學校之通告形式 & 各樣, 細仔d野成日都錯漏.   hidemode, 已收PM啦, 你2 仔係咪同校車返學, 放學 ?   

星期一一定比2個小朋友著到隻糉口甘!    怕亞仔唔識除褲咋 !

catcatmom, 我大女學校之視學報告係話academic above average level, 尤其是英文科.  但我覺得佢地英文都教得好淺, P1用P1書, 小一有listening同oral test.  反而中文比較深.  P1程度我教佢做中文paper都唔係100% correct.  中學部英文則不用本地書, 自訂外国教科書, 教高1個grade.

我英文唔係醒, 請大家比d意見:
我侄女(大约是P4)英文教科書 :

"Seafood make me happy !"   

Grammer上冇錯, 但我覺得好口語英文, 我即時想到相同句子就係 You make me sick !   

Tks,   

我隻貓(老公)話Seafood make me happy, Grammer上冇錯!我英文無得,no comment啦!
Happy New Year !  

我都知Grammar 上冇錯.  我覺得好口語. 教科書上formal教就令我想到點解唔就口甘教 "I like seafood".   書上教作句 "xxx make me happy"  "xxx make me angry" 好似怪怪地.

今日好彩冇口甘凍, 亞仔冇喊到.  放學番嚟, 問亞仔有冇同學冇返學.  佢答我: "一個小朋友冇番學, 佢病咗咋"  我諗係老師特別講 "病咗", 平時我亞仔唔會口甘講架.  今日新聞話有幾個老師及學生失踪, 真係惨.  

希望2005 to be a better year for everybody !
Happy New Year

醒目開學勳章

我同Tinkerbell 你一樣,有時都覺得大仔學嘅英文,有啲句子好以怪怪地,有時如果冇model answer果d功課,我都係教番佢用我讀書時學果d.

我30/12果日幼稚園家長支援組gathering,有個家長話識一個P.4嘅家長,話P.4已有精英班,我都唔知信佢定信校長好,要返去問吓先得

我就係覺得如果 教科書 教的有問題, 老師考基準試又大量肥佬, 唔怪得成日話質素下降....

好似好多美国人, 好多字只是習巳為是, 例如check = cheque 仲有成日串錯字. 错grammar, 睇email要上文下理先明白.  加上我bun bun成日同我d仔女講半中半英/mix 菲話, 我就聽到亞仔同工人講 "I tonight sleep you lor" "I go 街街 ya"  真係死, 港式英文 !!!!!  將來佢地英文水平真係冇眼睇 !

hidemode 如果P4有精英班, 你個仔會唔會輸屑係newcomer ?
‹ 上一主題|下一主題