用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生同真光點揀好?
go

民生同真光點揀好?   [複製鏈接]

兩間各有各好,
民生(英粵pm): 語言環境好, 近屋企(15分鐘車程), ~60%直升小學,
真光(大坑am): 有學卷, 100%直升小學, 中學排位稍高(not sure)

囡囡, 住九龍. 因唔想hold住個位, 想請教大家會點揀? Many thanks.
   0    0    0    0

Hi tsobaba, 同意, 亞囡而家番九龍塘, 車程都要30-45分鐘. 所以要視乎你果站係頭定尾. 有時亞囡會响校車瞓着, 番到屋企唔洗再瞓, 我覺咁都幾好.

Hi Many74, thanks for your information.

Mandy74  agree!  發表於 12-1-3 12:49

回復 edwinasokf 的帖子

會有唱歌,玩遊戲

回復 TYBB1 的帖子

一星期一堂

回復 Mandy74 的帖子

Tks Mandy74. So.....my Gal needs to wait to have the bun or ponytail when get into Primary school.

我以前都以為過海返學好遠,我家住九龍離民生車程都係大約20分鍾(自己渣車),但褓母車車程就要大約40分鍾,因時間長短係睇條路線點走,我朋友住我附近翻銅鑼灣,褓母車車程都係大約40分鍾,所以我而家認為如果係坐褓母車,由市區去市區,過唔過海跟本唔重要,時間唔會差好遠,但如果係自己送,當然近d好。

Mandy74 發表於 11-12-26 23:11
回復 chelsea_jbb 的帖子

小朋友有在外面學英文,我覺得中文會比英文難學就算在外面學Oral,Phonics都不難找 ...

請問普通話堂也是否一星期一次?一堂幾長?

回復 ILOVEBEAN 的帖子

一定要keep短髮,我囡囡鐘意長髮佢話小學要留長髮

Mandy74, 請問真幼每星期一堂的英文係咪只教phonics? 每堂有幾多分鐘? 謝謝你.

pooh仔 發表於 11-12-24 01:15

你接受唔接受你囡囡這三年內都是冬菇髮型?

pooh仔, 好多謝你咁詳盡嘅資料. 其實我都有d擔心真幼課程較淺, 怕亞女上小學要追得辛苦. 其次係英文一星期得一堂, 而家亞女學校每日都有20mins英文, 另外一星期一次英語班, 但係亞女平時都好少主動講英文. 我英文又唔好, 教唔到佢.如果讀真幼, 佢英文可能會弱啲.  

Hi Mandy74,
請問真幼是否規定留短髮?我囡囡很喜歡長髮所以想知實際情涚。不知有沒有同學留長髮?Tks !

mandy74 謝謝你的解答 :)

回復 chelsea_jbb 的帖子

小朋友有在外面學英文,我覺得中文會比英文難學就算在外面學Oral,Phonics都不難找到處都有,而中文就比較少雖然真小中文小學PTH教學程度絕對不淺,如果上返真中係英文中學我相信由細打好個底亦不會有問題,中學派位係跟小學你小朋友讀緊的校網計所以我會諗遠些,我小朋友會上真小因我喜愛學校德育做得很好校風淳樸。

pooh仔 發表於 11-12-24 14:17
Ilovebean,
我有兩個朋友都是讀緊真光,同我囡囡同年,佢哋講跟本唔知亞囡識幾多嘢學咗幾多嘢?
冇書本學習 ...

LLCK有課本喎,我女讀緊PN上下學期都要買幾百蚊書。

我一定揀真光,因為保証直升,而且真光的程度在港島區不算差,升到中小學想轉校都可以。

謝謝你回覆呀.
哦, 原來每個星期都有字卡.  咁都可以同佢溫下.
咁你兩個小朋友有冇在出面學英文? 追唔追到出面的level? 其實我比較擔心英文程度.  但佢地的教學理念我是認同的.
另外,上中學要考第幾先可以入得番真中呢? 入唔到的話, 中學都係跟番灣仔網唔係本身住址個網嗎?
你2個小朋友會唔會直上真小?

chelsea_jbb你好 ,
我兩個小朋友都係真幼學生
1,課程如果跟谷的學校真係比較淺,因為冇書?我唔覺得好大問題因為每星期有字卡帶回家,而且學校透明度很高開學不久就有家長會話比父母知小朋友在校內的學習情況,每兩個月有一次平估報告,你有問題可聯絡老師,學校會有學習匯報派發告知不同的學習主題以便配合溫習(學校係用晶晶出版社的書,可以自由選擇購買不買都可以)
2,一星期一次Native教有phonics學
3,有PTH一堂半個鐘
4,優點龍校,老師很好學生乖上到小學中文教得較深,有學卷3年後唔洗煩升小學又可參加大抽獎而缺點係英文淺
5,上中學收回6X%就算升唔到灣仔網亦不差
6,英文不算深

mandy74 你好, 請問你女兒是否真幼學生? 如是. 想請教你有關真幼的問題:
1) 課程是否真比出面淺好多? 因為冇書, 如小朋友唔識講, 咁我點樣知佢學左d 咩? 老師會唔會每星期同家長講番教左d 咩?
2) 英文係咪每日都有得上? 有沒有native speaker 教?
3) 有冇putonghua 上? 一個星期有幾多堂? 幾多hours?
4) 這間學校有咩優點同缺點?
5) 小學直上中學機會大唔大?
6) 小學英文氐程度如何?

唔好意思, 有咁多問題, 因我怕會揀錯. 謝謝你解答?

雖然TL沒書配合你和小朋友溫習,但是學校的課程絕對係有深度,而且家校合作很好,老師們有愛心很多老師都左TL教十幾年熱愛教學,還有一位老師都是TL的畢業生。
‹ 上一主題|下一主題