用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生同真光點揀好?
go

民生同真光點揀好?   [複製鏈接]

兩間各有各好,
民生(英粵pm): 語言環境好, 近屋企(15分鐘車程), ~60%直升小學,
真光(大坑am): 有學卷, 100%直升小學, 中學排位稍高(not sure)

囡囡, 住九龍. 因唔想hold住個位, 想請教大家會點揀? Many thanks.
   0    0    0    0

唔考慮地點的話我會揀真光啊...... 有學卷又可直升小學.

edwinasokf 發表於 11-12-22 09:05
兩間各有各好,
民生(英粵pm): 語言環境好, 近屋企(15分鐘車程), ~60%直升小學,
真光(大坑am): 有學卷, 10 ...

當然係近啲好啦....話晒最少都要返三年.....
唔知你屋企有冇校車去真光?(TKO就有)

早上過海我驚要成一個鐘 :(

真光~又有學卷又可以100%直升小學.

每個月慳返d 學費學課外活動仲好

你地會唔會考慮搬屋?

如果係女仔揀真光...

真光校風好,升上去又系女校。有親戚讀過,真系好乖好純。

我會選真光...

不考慮地點及學校種類(有人不喜歡女兒讀女校),我會選真光。。。。兩間中學都是Band1中的學校,但我喜歡女兒讀女校 :)

好多謝各位寶貴意見. 我較喜歡真光, 但暫時没有直達校車, 褓姆車要到出年七月先confirm有無, 暫時又唔會考慮搬屋, 唉...
老公唔想個囡去咁遠讀, 所以想揀民生.
好矛盾.

我老公都唔會比個女過海返學,所以對面海嘅學校唔考慮,一讀嘅話短則3年,長則9年,甚至15年

我都 vote for 真光,校風好,老師好有heart, 100%上小學,又有學卷,慳了的$$夠哂俾校車和課外活動費。如果讀民生上唔返小學你也許會很後悔。而且真小同真中都好好,唔駛怕囡囡學壞。

Mandy74  100%agree  發表於 11-12-25 00:35

回復 edwinasokf 的帖子

好簡單,
你接受唔接受你囡囡這三年內都是冬菇髮型?
無書本用學校自製教材, 如你小朋友能講述整天學習生活內容, 及你有空閒與她一起閱讀外讀物?  
如你會否升讀真小, 讓她能學習愉快? 而你又無須整天在鞭策她,
不介意你囡囡在校學嘅嘢淺過你身邊朋友?  
如你可接受到上述問題, 你選真幼啦!  讓她有個快樂的童年!!!

我會選真光,100%上小學,又有學卷.

回復 pooh仔 的帖子

pooh仔, 好多謝你的資料. 以下有些問題想請教你:

->係咪所有學生只可留短頭髮?

無書本用學校自製教材, 如你小朋友能講述整天學習生活內容, 及你有空閒與她一起閱讀外讀物?
->咁教材係咪唔會帶番屋企? 如果無書好難同佢温習, 又唔知學習進度. 反而我聽人講民生會鼓勵學生閱讀圖書同做讀書報告, 培養學生閱讀習慣, 呢方面民生較優勝.

如你會否升讀真小, 讓她能學習愉快? 而你又無須整天在鞭策她, 不介意你囡囡在校學嘅嘢淺過你身邊朋友?  
->我覺得程度適中最好. 你指淺過人係同邊d學校比? 我個好而家讀cannan, 唔知程度會否淺好多? 我擔心太淺, 上小學或中學會辛苦.

如你可接受到上述問題, 你選真幼啦!  讓她有個快樂的童年!!!

真光(堅道)呢兩個點子都唔相同呢....

1) 15分鐘同一個鐘車程比, 一日來回相差個半鐘,9年會係幾多個鐘?時間就是金錢
2) 本人對純女校無好感
3) "好乖好純" 對在社會做事是好事嗎?
4) 如果搬,今時今日可以花成百萬,值得嗎?

anteater 發表於 11-12-23 09:31
1) 15分鐘同一個鐘車程比, 一日來回相差個半鐘,9年會係幾多個鐘?時間就是金錢
2) 本人對純女校無好感
3) " ...

地理位置呢個問題其實應該在報名前已考慮到, 應該諗過一旦收o左有咩安排, 如搬家/交通等等....

如果真係冇諗過搬近D/接受唔到長途車來回揀返同區的學校都好正路, 真光似乎後備的選擇...

spmok1999,
真光堅道同大坑點唔同?可否講多一點? 謝謝.

edwinasokf 發表於 11-12-23 09:43
spmok1999,
真光堅道同大坑點唔同?可否講多一點? 謝謝.

真光堅道...最大分別係...
-校舍細
-會收超細女(同年12月出世)

-收生人數少, 有一班全日班(16人), 兩班AM, 一班PM

回復 edwinasokf 的帖子

迦南課程應該深d
其實真幼及真小都係男女校, 只係女生多男生少姐, 真中先係女校...
‹ 上一主題|下一主題