用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城華英和旅港
go

九龍城華英和旅港 [複製鏈接]

華英和旅港同是BAND 1,那一間會好些?
   1    0    0    0

華英

SUNWONG9861 發表於 11-12-22 15:48
華英和旅港同是BAND 1,那一間會好些?

自行首選 旅港開平商會中學 入讀機會較高。

回復 elbar 的帖子

請問迦密又如何 ?

回復 SUNWONG9861 的帖子

成績就華英高o的, 運動就旅港好o的, 睇下你小朋友鍾意邊樣.

九龍城區四大熱門band 1中學,包括華英、迦密、旅港、黃笏南。其中又以華英和迦密較多放第一志願。華英為區內傳統名校,多人選擇並放第一志願自不用說。迦密之前有段時間放棄精英制,採用有教無類式教育,令成績下滑,近年迦密會改變教育政策,由不同區域的學校堅負起不同教育的使命。新人事新作風,大力催谷下,近年成績已攀上高峰,在最後一屆會考中並出現有九優的同學,風頭一時無兩。校長在簡介會亦重申如果你在乙部將迦密放第二位的話,機會係微乎其微。
旅港因為較著重運動,所以成績會比人忽略,但其實佢地d成績都唔差,只不過比運動項目蓋過。我記得前年A level都出左幾個4 A同學。上年因為佢無減班,大抽獎時有成90幾個位,比起華英、迦密嗰d 得60幾個位多成一大折,所以上年有同學將佢放第二位都仍然抽到。今年冇突然減班的影響下,大家可供抽獎學位數目相差不大了,唔知重有無呢支歌仔唱。
黃笏南都屬於四大之一,不過佢明年2012要重建,所以要暫時搬校,影響一定有,不過唔知會幾大,因為上年淨叩門人數都超過300人,考筆試時個禮堂虛憾過考會考。
講真,如果在九龍城區頭三志願填得好,放心,真係有9成幾中,最頭痕反而係將邊間放第一就真。
:verycold: :verycold: :verycold:

我想問銀禧又點睇呢?近年是否成績下降呢?

fyw123 發表於 11-12-30 14:01
我想問銀禧又點睇呢?近年是否成績下降呢?

銀禧以前郭校長較著重愉快學習,成績都算過得去,但好像總是欠缺了爆發力,我會將他放在保險線上。如果你有參加佢地的簡介會,你會發覺佢地學校係咁多間九龍城band 1中學裡最平均的一間,會考的優良數字都唔少,亦唔會比其他九龍城區的band 1中學差太遠,但d優良成績好像平均分比各同學,皆大歡喜,所以讀書就應該會開心好多。話得說回來這兩年換了校長,看來學校積極了很多,但要重建我們年青時代這學校的光彩,還要拭目以待。

我考慮這學校時我反為會考慮這兩三年,對面的黃笏南搬走後的重建工程會對附近學校帶來的影響,包括噪音,泥塵,泥頭車對附近做成的交通和滋擾等等。
:verycold: :verycold: :verycold:

我就係參加了佢地的簡介會,發覺高年級的學生非常醒目和健談,感覺非常好,原本一心自行首選,但朋友識一位家長兒子今年讀F.1話走了很多好老師和新來校長只是注重做閱讀報告,連考試時間都要學生交,沒有時間溫書,非常不滿意又話校風差左,攪到我而家十五十六。

fyw123 發表於 11-12-30 22:17
我就係參加了佢地的簡介會,發覺高年級的學生非常醒目和健談,感覺非常好,原本一心自行首選,但朋友識一位家 ...

證明新校長看到以前不足之處,成績唔夠突出,呢個亦都係吸引唔到一班九龍城同學的地方。
改革未必更勝從前,但每逢改革,學校所遇到的問題都好多,要兼容和處理新舊派系,又要將舊學生的觀念改變,新校長還要面對這問題多四年。有人遲官歸故里,有人漏夜趕科場,不喜歡的可以有另行選擇,不過比銀禧更好的,我相信預左會辛苦倍數上。
你話學生醒目,假假地佢地都係一間Band 1學校。或者遲d等到3、4月時可以去參觀下其他學校的開放日,可以比較下d學生。早兩星期我都去左聖嘉勒書院的開放日,我都比那些同學吸引到,十分精彩。

回復 khmama 的帖子

thank you for your opinion!

九龍城區成績好的Band 1學生都喜愛揀華英, 競爭佷大。迦密則受區內基督教小學Band 1學生歡迎, 競爭亦很大。旅港以往很低調冇Open Day,但成績一向不俗,今年有2位 (A Level ) 4A學生, 亦受外區Band 1學生歡迎。不過, 想仔女高中通識課用中文教,要選華英及迦密, 想用英文教高中通識課, 則要選旅港, 今年新任旅港副校長, 就是主理英文通識課。

jemm 發表於 12-1-2 06:47
九龍城區成績好的Band 1學生都喜愛揀華英, 競爭佷大。迦密則受區內基督教小學Band 1學生歡迎, 競爭亦很大。 ...

請問從哪得知華英高中通識是用中文的?

中學概欖有寫:

2012/13 學年擬開設科目   
  中一至中三   
  以中文為教學語言 : 中國語文、中國歷史、普通話、宗教教育、體育   
  以英文為教學語言 : 英國語文、數學、物理、化學、生物、歷史、地理、基礎學習、電腦、家政、設計與科技、視覺藝術、音樂   
  按班別/組別訂定教學語言/校本課程 : -

中四至中六   
  以中文為教學語言 : 中國語文、中國歷史、中國文學、宗教教育、通識、體育   
  以英文為教學語言 : 英國語文、數學、物理、化學、生物、組合科學、地理、歷史、經濟、設計與科技、電腦與資訊科技、視覺藝術

華英家長告訴我。

當初睇中學概覽列明以中文教通識,但在簡介會上聽到果位通識科老師話用英文教,
我怕自己飯氣攻心聽錯了,所以打電話去學校問,初時接聽果位話用英文教,我於是
提出中學概覽出錯了,她遂叫我等一等,接著接聽果位仲離奇,佢話以英文授課及用
英文教材,但文憑試可選中或英作答,搞到我滿腦子???
我都好想知個實情!

jemm 發表於 12-1-2 06:47
九龍城區成績好的Band 1學生都喜愛揀華英, 競爭佷大。迦密則受區內基督教小學Band 1學生歡迎, 競爭亦很大。 ...

上年聽黃校長(前任校長)講話佢地用中文教授通識科,並不是擔心同學的英語能力,主因係英文通識教材和參考書籍比中文的難找也較少。原來係用英文教,唔通我理解錯左?。

我朋友孩子在華英讀中三, 其基礎學習(liberal studies)是用英文教, 但到中四(高中開始),她說用中文教通識, 她很頭痛, 因她孩子英文比中文好得多, 且是全級通識三甲。其實最重要除了要知通識上課時用何種教學語言外, 最重要是校內高中通識課考試時, 是規定用中文、英文或兩者皆可作答, 沒有理由在校內用中文作答而在公開試則用英文作答。

回復 jemm 的帖子

初中適應期用英文教"基礎學習",對中文小學升上嚟的同學確實係挑戰,
奮力三年當掌握了技巧時,高中又轉channel用中文教,好似幾高難度噃!
不過,如果所謂"基礎學習"的內容與通識係各自獨立,咪就當兩科讀而非
延伸課程law,其實咁安排都幾惡搞!
‹ 上一主題|下一主題