用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 頭痛,APSKT & SFA應如何選擇?
go

頭痛,APSKT & SFA應如何選擇?   [複製鏈接]

女兒非常愛學習,任何學科和活動都喜歡
而且愛閱讀,計數,寫字和很貪玩
已完成Cambridge Starters (15盾)
Trinity Grade 2&3 (Distinct),學校朗誦節普兒歌A
校內Eng全級第一名,中文故事和普兒歌冠軍
現學公文數,公文普,鋼琴,Trinity G4,RWI pink bk
女兒考的私小並不多,只考了三間,不是漁翁撒網
有幸獲APSKT 和 SFA取錄,兩間都非常喜愛,
不知如何選擇,請各位賜教,感謝!
   10    0    0    1

Have you tried SPCC or DGS for your girl, if not, why?

我會選SFA,原因是我囝囝不太喜歡音樂,而且SFA的小朋友好多時可以插到更強的學校。

Ving,
感謝你的回覆,老師建議我女兒考四間私小,
除APSKT,SFA外,另外兩間正是SPCC和DGJS了
由於我住TW,SPCC實在太遠,掙扎了良久決定只報了三間,
其中一間就是DGJS了,估計女兒太多口和太活潑,所以被rejected了,
現二選一我應如何選擇呢?

flyda,感謝你的回覆,請問你囝囝現讀SFA嗎?讀P幾呢?
如不用學樂器,理論上應多出時間放在術科上,
那反而可插到更強的學校,對嗎?
我還有一份擔憂,
女兒被多位老師懷疑是Gifted 的,她很好勝,
凡你肯教的她都誓必要做好,暫時未碰到釘,
我應廣泛栽培還是縮窄泛圍精益求精?
應選APSKT還是SFA呢?

sfa 個校舎比 aps 好得多, aps 無空間俾小朋友活動, 係一大缺點
sfa 個 library 都有空間感 d 啦~

auntie_baby,
感謝你的回覆,原來SFA校舍和Library比較多活動空間,
Interview時沒機會到處走走,只在APS的Hall坐著,
在SFA時經露天操場再進入Hall的,
那SFA藏書量效多嗎,
我女兒很喜歡看書,日看5-10本

aps 從來唔會俾人參觀, 不過, 你可以 interview 果日, 借意去 wash room,
行到3/F. 校務處, Library, Reading, Washroom, 都响外面睇晒.
washroom 又細又臭,
library 同 reading 都有唔少書,
個 office 有細, 無乜 facilities, 唔知係咪仲有其他地方, 不過, 無理由分開咁唔方便...
一句講晒: 無乜空間囉~~
只有 3/f 有個細細既平台, 其他樓層都無地方, 小息時, 小朋友無地方玩
反而 sfa 個 website, 少少地都有 d 相睇吓,

回復 auntie_baby 的帖子

just only pass-by.  
from the overlook of APS, never thought the school facility is as poor as you say!!!   

由架 lift 既 directory 睇, 有電腦室, 有視聽室, 有體育館, 但由個校社既面積睇, 應該唔會好大囉~~
我都係憑感覺啫~ 有無 d 有小朋友讀緊既家長, 可以提供意見呢 ?
但間學校係唔會俾家長隨便參觀, 除左某 d 家長會之除...

auntie_baby 發表於 11-12-26 12:55
aps 從來唔會俾人參觀, 不過, 你可以 interview 果日, 借意去 wash room,
行到3/F. 校務處, Library, Read ...

APS的校舍從來不是這間學校的賣點.
不過既然學校沒有太多活動空間, 同學們自然就較文靜了.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回復 palmchristy 的帖子

好動係小朋友既天性, 係學習既一部份, 亦係救生既訓練,
點會因為無空間而文靜呢 ?
我反而聽過, 因為空間少, 小朋友碰撞多, 受傷又較多喎~

Chflshlo 發表於 11-12-26 12:48
auntie_baby,
感謝你的回覆,原來SFA校舍和Library比較多活動空間,
Interview時沒機會到處走走,只在APS的 ...

問過大女, 佢話比起公共圖書館, 學校圖書館藏書當然是少得多, 圖書館也不大. 另外, 圖書館一到小息就擠滿人, 基本上入左去就出唔返黎咁濟. 圖書館外, 每班也有圖書櫃, 也有不少同學借書睇.
圖書閱讀興趣遠大於圖書館的容量. 還是要多借用公共圖書館了.

你的女兒真的很喜歡看書呢! 我細女雖然也是每天看5-10本, 但大多是喜羊羊/老夫子... 激死!

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回復 auntie_baby 的帖子

既然空間不多, 學生就會選擇較文靜的活動, 例如棋類.

大女話學校小息時同學會食野, 傾計, 但也有人玩耍盲雞, 火車, 捉迷藏.

每層樓都有當值老師同風紀, 所有柱邊都有軟墊, 減少受傷機會.  其實受傷同學生是否玩得太顛的關係較大, 無論校園大小也會發生的.

回復 palmchristy 的帖子

原來係家長, 據我所知, 因為 library 容量少, 所以每日會分級使用 library, 真係迫到入去, 都迫唔返出黎...

所以借書當然 publice library 好 d , 但我相信, 新書就會學校快 d 有既~

咁你大女對小息既活動空間, 有無意見 ?

Auntie_baby,
感謝你的意見,我真的不知道APS校舍是偏細的,
Interview當日也曾有過借洗手間一用之意,借機到處看看,
可是坐位一有空當,家長就往前移,令我覺得女兒隨時會出來,
不敢行開^^
那除了校舍外,其升中派位相差遠嗎?

回復 Chflshlo 的帖子

據我所知, 高年班既小朋友會去街外既公用運動場上 pe 堂, 行去牛津道...

當然佢個派位十分好, 所以至咁多家長趨之若鶩, 你可以去 aps 個 website 睇睇,
呢方面既資料, 佢就好 update

as your child is gifted, SFA would be a better choice

Palmchristy,
感謝你的回覆,你的女兒讀p幾,在APS讀嗎?
她從小就是這樣nor-stop的,說話or寫字or看書or睇碟or計數or填色or玩耍..
我女兒平日會做約6小時的事,如颳風不用上課我是超辛苦的,
因連續8小時nor-stop的!
因此我個多小時就會轉一種東西,如果沒時間理會她,
就不堪設想,因她會不厭其煩整天做同一件事,如看書、計數、玩耍...

Icbb1230,
你也覺得APS設備差嗎?
那音樂室的應該會好一點嗎?另外有操場嗎?
‹ 上一主題|下一主題