用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有家長會那樣做嗎?
go

有家長會那樣做嗎? [複製鏈接]

想讀名校又想名列前矛,但直資和私小唔收,會再讀多一年N3,小朋友知力高一年,又可以準備一年考你想要小學,有家長會那樣做的嗎?
   0    0    0    0

如果小朋友係1月或2月出世的,也可以重讀一次嗎?

你可以肯定下年就會以個小朋友嗎?? 如果智力高比人一年, 應該比人強, 理應今年會收佢, 如果唔收, 下年都未必收! (唔啱聽就當無睇過!)

其實以前問一個同校小一家長,佢孩子成績很好,家長因想佢小朋友名列前矛所以這樣做,+同佢是舊生,自行一定收的.

事情往往不是讀多一年就可以解決的, 都要講小朋友的能力及運氣。如超細B, 留K1仍可行。 但到K3才留班, 為的是入名校及名列前矛, 都不能保證你能如願以償。

這個世界是沒有考小一必勝法的, 我個人認為最好留班博一博的時候是K1, 超細B, 感受不多。P1亦可以, 於任何小學讀P1, 同年再考理想小學repeat P1, 都可跟小朋友說得過。但repeat P1相信只識用於超細B, 因好多小學限制了報名小朋友的出生年份及月份。

我會為左成績好d而repeat,但不會因想入名校而repeat.  By the way, 如果依家連2 3線的學校都考不到,相信repeat而考上名校機會都不大.  Anyway, 阿仔同學同是11月細b, 今年 考左好多間 kts, tsl, yw, gt... 唔收,禮賢,tt,音小收,上星期dbs 收埋,所以咩都有可能,但切勿強求.

回復 BB成長期 的帖子

我大的叩門是成功,因叩父母舊生學校的門,加上親自寫信給有决定性的幾位,每星期一次,每次內容要不同和有誠意,加上信紙上有水漬,不是眼淚,要凸出才持別效果,9月前成功轉校,你都不要灰心,希望在人間...

回復 icbb1230 的帖子

其實我有花名是"逢2進一"小學至中學要年年留班,別人2x歲大學畢業,我是中學畢業,我不想我孩子repeat雖然小一滿光紅有10科不合科,校長問想孩子留班定試升,我選試升,現成績算合格但呈分就是band 3,講太遠了.....都係果句希望在人間.

佢未收DBS offer 前都好 "仇",因有興趣讀果d 一間都唔收,無咩興趣果d就迫住比$$留位驚咩都無, 終於守得雲開見月明

醒目開學勳章 王國長老

我身邊既人多數係升小一, 但同時考小一, 睇下到學期尾, 小朋友進度再決定, 或者夠料的, 可同學校商量插小2呢

Good idea,but不是間間有,如那爸小學就冇,男筆私學好像有
‹ 上一主題|下一主題