用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 林護﹖荃官?
go

林護﹖荃官? [複製鏈接]

小朋友就讀葵青區傳統小學,兩次呈分試都在全級5-10名內(全級約有185人),小朋友有各樣的活動,如奧數,朗誦,音樂,劍橋英文(中學程度)和體育等活動(全部有獎項和級數),請問林護和荃官有機會嗎? 因兩間都很難入,林護更聽聞自行只收全級頭1-2名學生,請問這兩間會有機會嗎﹖
   1    0    0    0

問老師最清楚

林護好睇面試成績, 當然校內&呈分成績都好重要啦! 上年阿仔學校的前5名有2個去報自行, 兩個都無2nd in. 另外姊妹校的全級第一有時第二的學生都報了林護, 都係無2nd in.
仲有, 仁立考第二嗰個, 林護自行都無收佢, 大抽獎又抽唔到, 派得麻麻, 最後成功叩門 band 1B英中.

如果真的那麼看重面試表現,就算呈分試差一些也可搏一下,希望在面試能突圍而出,反正林護第一輪是全部見的。

我覺得小朋友成績咁好, 又多獎.  既然是心儀中學, 按葵荃區兩所都是BAND1A中學, 小朋友唔試就一定無機會.  
如在同區, 自行唔撰依兩間, 就看是否小朋友會甘心撰BAND1B英中??
如是BAND1B, 大抽獎都派不好位, 相信7月叩門都大有機會可入回BAND1B.

回復 twcho 的帖子

林護第一round見一半.

特異功能如朗誦,體育都有分,好看學校有冇哪種功能,打電話問佢再考慮報不報

回復 catcatmom 的帖子

全部見喎.

http://www.lamwoo.edu.hk/echannel/s1admission.php

日期面試語言面試形式備註[/td][tr]
第一階段2012年 2月中粵語解難及時事題
測試重點:共通能力
所有操行達B或以上(五年級、六年級上學期)之申請人均獲第一階段面試機會。
第一階段計分方法(首200名可進入第二階段):
第一階段面試表現 40%
教育局「學生成績次第名單」 20%
校內成績評核 20%
課外活動 20%
第二階段2012年 3月中英語會話及小組討論
測試重點:
英語及溝通能力
取錄準則:
第一階段得分 60%
第二階段得分 40%

回復 Megafish 的帖子

megaflish

佢出年可能改變了面試形式, 前年係ABT600百人IN300, 一個上午IN曬,順著姓名A開始IN,用英文考.
但係度讀緊OR考過既家長, 都知這校成績大過天, 有特異功能OR面考試好SMART既小朋友, 而成績係中上的話,
去傳統名校機會更大.

catcatmom 發表於 11-12-30 18:11
回復 twcho 的帖子

林護第一round見一半.

2012-2013年度的自行分配須知: 所有操行達B或以上(五年級、六年級上學期)之申請人均獲第一階段面試機會。

1   2   3   6  8

多謝各位的意見,老師的建議可試林護和去九龍博一博,但因出年龍年我真的沒有膽去博,所以唯有自行選擇葵青和荃灣算了,因小朋友的成績在BAND 1A, 我心儀林護和荃官, 但林護我真係擔心無機, 唉! 真係好煩呀 !

Beautyivy123 發表於 11-12-29 17:09
小朋友就讀葵青區傳統小學,兩次呈分試都在全級5-10名內(全級約有185人),小朋友有各樣的活動,如奧數,朗誦,音 ...

自行首選 安柱, 何傳耀李兆基 機會較大\"\"

我都知其餘幾間機會很大,但我有些不甘心!!!

Beautyivy123 發表於 11-12-30 21:51
多謝各位的意見,老師的建議可試林護和去九龍博一博,但因出年龍年我真的沒有膽去博,所以唯有自行選擇葵青和 ...

如是女生, 自行首選可一試 寶血會上智英文書院

如果會不甘心, 咁就選林護+荃官, 如果唔係, 自行選band 1B而入了就會攪到自己唔開心, 咁不如搏一搏, 反正又唔係無機會, 你個小朋友成績又好又有獎, 就算唔得都仲有大抽獎.
不過, 個人覺得讀得到, Band 1A與Band 1B分別不會太大, 讀到就係讀到, 讀唔上, 去邊都無用.
有傳林護自行咁難入, 係因為佢想收多d他區勁d嘅學生.

謝謝! 我都係噤想法!

兩間中學都只收第一志願學生. 所以魚與熊掌, 不可兼得.
林護近年取向主收英小學生, 荃葵青小學大部份都不收, 大抽獎除外.
所以我提議荃官.

terencewpf 發表於 12-1-4 22:48
兩間中學都只收第一志願學生. 所以魚與熊掌, 不可兼得.
林護近年取向主收英小學生, 荃葵青小學大部份都不收 ...

我都有咁聽聞過, 因為都聽到幾位葵青區頭三名的學生都入唔到.

BAND 1A生, 如安柱BAND1B校收了都唔錯.  該校不會差過BAND1A葵/荃中學.     
‹ 上一主題|下一主題