用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91網大家點排位呀?入來傾傾啊..
樓主: yan321
go

91網大家點排位呀?入來傾傾啊.. [複製鏈接]

如果排位如下會唔會穩陣?!
1)沙呂
2)梁小
3)蕭小
4)主風
5)田小
6)崇真

dear all:
乙部咁樣排有冇意見可參考?
1)沙呂 2)梁鉅鏐 3)田家炳 4)蕭漢森 5)沙循 6)沙胡 7)主風

eggplant 發表於 12-1-13 16:58
dear all:
乙部咁樣排有冇意見可參考?
1)沙呂 2)梁鉅鏐 3)田家炳 4)蕭漢森 5)沙循 6)沙胡 7)主風
田雞比都好多人報架 (附近好多街坊捧場);沙呂唔駛講超熱,梁小都熱,排第二好蚊;萬一你唔好運可能中到好後嗰啲;我覺得你e個排法都幾進取吓。

王國會長

個人分享,我個仔係兩年前,即2010-2011個屆,個時我係咁排,而家當然知衰。一、一城呂
二、一胡素
三、朱正賢
四、蕭小
五、梁小

其實而家排係知唔可以咁前又擺一城呂及一胡素,只可揀一間。朱正賢都是,個時有人話朱小可以放三,而家兩年後當然都不可以。

至於梁小我都喜歡,個時幼稚園老師話叫我唔可放一至三,因前年有人放第七都入到,叫我放後D,點知。。。後面有叩門叫我地IN,不過已經七月中,我仔已叩門入工蕭小。其實我個仔都SEC IN 入一城呂,不過好慶幸校長唔要佢,因為校長太勢利了。田小都有IN,亦收我個仔,朱校長是一個好好既校長,不過我選了蕭小了。蕭小個人很喜歡,因為

一、有獨立游泳池
二、普教中、常下學期用英文
三、傳統,(我個仔讀啟思好自由,入左呢間之後,個人成熟、禮貌左),不過D老師好老,好舊式教,會成人罰,但我BUY
四、校長好有魄力,亦對不同學生好好,唔似一城校長講明只拔尖唔補底。

所以,可以考慮下。純粹個人分享。

回復 pineapple0983 的帖子

thx for the comment
咁我排邊間第3好?
沙循/沙胡會唔會好d?

selina1109 發表於 12-1-13 19:20
個人分享,我個仔係兩年前,即2010-2011個屆,個時我係咁排,而家當然知衰。一、一城呂
二、一胡素
三、朱 ...

其實我都想蕭小排第3
但又驚太hit

想問吓咁田家炳和沙循比較,邊間學術方面及升中派位較高呢?

pineapple0983  好似沙循有連繫架~ sorry e 2間冇乜佢升中資料,唔知佢地網頁有冇呢?搵下先~  發表於 12-1-14 12:11

以今年形勢,又冇私校係手,乙部排位禁排有什麼意見呢?

1)沙呂
2)蕭漢森
3)胡下
4)田家炳
5)沙循
之後都唔知點排了

回復 fifionachan 的帖子

我都無私校係手啊

Yan321,

我仲未排好丫~

我1-1-1都係沙呂

3打后好似間間都好難排丫!!

eggplant 發表於 12-1-13 19:55

thx for the comment
2間相比我估沙胡會冷d。

如果對自已小朋友有信心可以排進取d;如果唔得等叩門博高d lev 的學校~

但,如果冇間稍好的揸手,叩門的心情真係好難受。

而家內心好掙扎, 又想小朋友愉快學習(唔催谷的活動教學), 又想佢都有好成績(好派位)~ 我個仔專注力唔太好, 唔想比佢讀谷同爭崩頭的學校.....我有的心水如下(排名不分先後), 請大家比D意見啦~

- 朱小
- 梁小
- 沙循
- 黃耀南
- 蕭小
- 田小

我心水的學校是一定要普教中..... 唔知邊間好呢......

selina1109 發表於 12-1-13 19:20
二、一胡素
三、朱 ...

selina: 我想問一呂校長係親口1對1 私下講過拔尖唔補底? 但上次OPEN DAY 時, 佢話會拔尖補底.

請問你覺得田小有什麼優點? 因我對田小唔係太熟.

幸福藍妹 發表於 12-1-14 14:47
而家內心好掙扎, 又想小朋友愉快學習(唔催谷的活動教學), 又想佢都有好成績(好派位)~ 我個仔專注力唔太好,  ...

幸福藍妹: 我想問點解你會將黃耀南放第四, 他有什麼優點?

我囡囡現讀K2. 出年就要選學校

1) 一呂
2) 蕭小.
3) 主風
4) 田小
5) 沙循
6) 崇真.

請問這樣排又如何?

請是沙循是一間怎樣的學校?

王國會長

是,SEC In 佢咁講。又話自己七成學生入英中,一定要家長配合,唔配合就唔好考慮我地呢間學校。佢不斷講點PUSH D細路,我問佢如果PUSH唔掂咁點,佢話呢個係家長既問題。不過,其實佢咁講,我仲覺得好直接,知道亞仔係呢度實死。我只知亞仔個朋友抽獎只填五間,入左第一志願-一城呂,而家小二,出去補習,什麼時間都要,放假、暑期、星期天..都要補,因為佢既課程比出面深半個學期,要有心理準備。

你係教友或者收機會大,因叩門見佔7成都係教友,個個可SAY HI,我唔係教友。

田小其實我都唔熟,只不派位唔好,什麼學校都試。但就問野,同見校長,職員有禮貌。校長似有教冇類,有愛心,唔HARD SELL。感覺良好。

而我最終選蕭小,係因為呢間除左我上面個D原因,最重要係佢入英中都有47%

selina1109 發表於 12-1-17 14:42
是,SEC In 佢咁講。又話自己七成學生入英中,一定要家長配合,唔配合就唔好考慮我地呢間學校。佢不斷講點PUSH ...
的確一呂 ed 係自行有嗰幾分宗教分真係爭好遠,如果小朋友諗住輕輕鬆鬆,hea 下就畢業,千其唔好報 e 間;到時比學校勸退就瘀啦~

蕭小升中算唔錯,但應該冇 47% 咁高喎~

其實我想問你哋系邊度睇升中情況嘅呢??

pineapple0983  個別學校網頁;通常係叫升學情況~  發表於 12-1-18 13:01

我係一呂家長,又唔覺學校無補底,坦白講,我同識得既家長都話學校做補底做得仲勁過拔尖。暫時亦無聽過有同學被叫退學,岩岩考完試,有d同學得1x分,但佢地日日都好開心咁返學啵。
而我識得兩個退左學既同學,佢地都係搬屋先轉校。不過可能我識人唔多,了解唔夠深。
‹ 上一主題|下一主題