用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生態度差,如何教?
go

中學生態度差,如何教? [複製鏈接]

個仔F3, 今年受人影響很大, 另一方面又覺的自已已成為大人, 故對我地態度好差.
問一句答一句, 有時索性唔答,當聽不到; 有時會無中中好大聲咁答你. 比我地感覺好似
爛仔咁.  大家有無咩方法可以指教下?
   1    0    0    0

冰封三尺,非一日之寒,都係果句,多溝通多了解,看一看是學校壓力定成長問題或家庭問題等等.冇靈丹妙藥........嘗試改變角度看,會比較好,如不做父母,變為朋友關係.

cellon  同意。  發表於 12-2-1 22:30

家家有本難諗的經,其實由小到大,你哋兩位點樣相處,點樣去communicate呢? eg 好家長式去管教小朋友..... 每間學校都會有社工,或者你試試問下佢哋o既意見,睇下有冇破冰方法?

自問我地家庭係一個非常正常的家庭, 亞仔做錯事就話, 乖就贊. 每個星期比足夠的零用錢. 由細自大大家的關係都好親蜜.   由佢進入中學之後, 就開始反擊我地. 你講A, 佢一定會做B. 你唔想佢做, 佢偏都要做.  依家成日懷恨在心話: 爸爸細個打過佢, 唔鍚佢. 又唔記父母的好處. 或者細個時爸爸用錯了方式管教佢, 對佢好嚴.   講真, 我真係好擔心個仔心理有問題. 邊個細個唔聽話唔比父母打及鬧, 個仔竟然為了好少的事記恨到依家, 搞到依家成日想快的大及搬出去獨立.  每次同佢談, 佢都係咁愛理不理.  

試一家人去做義工,令佢會用另一角度想事情/"愛"的想法

你仔仔的問題真的要處理,但要小心,越著意處理,越可能讓他更反彈。
你說非常正常的家庭, 由細自大大家的關係都好親蜜,由佢進入中學之後, 就開始反擊....
由孩童轉入青春期,可以很短期就出現極大改變,他們的改變會讓部份父母反應很大,繼而用不適當的方式去跟孩子共步這階段,從而進入惡性循環中。
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

教子女真係一件好頭痛嘅事, 尤其是d仔女唔聽話果時.

cellon    發表於 12-2-1 22:30

回復 Ahling2004 的帖子

I will say it's a development process of teenager.

We faced similar situation when he was between G7-9 (F1-3), he just declared independence, he has his own view and start to build his own value system......... A social worker taught us to embrace him with unconditional love, open communication, maintian the rlationship. She is correct, when the time is right, he clicked and changed from a boy to a teenager.

No need to worry, don't give up.....

vincher  羨慕你已過了難關,我正捱緊!今天兒子態度差,我很辛苦才忍到回家,當然又給我們罵了一頓!  發表於 12-2-5 14:03
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

謝謝大家的鼓勵.
有時真係唔知點入手, 個心越諗的差, 佢越要做出來作對. 我都好想同佢去做義工, 每次提議, 佢都反對.  我真係好想好想同佢一起平心靜氣的去討論, 但每次大家都係好吵的情況下收場.  佢總要話我煩, 又話恨我地. 真係摸不到頭惱, 到底係邊方面令佢對我們咁憎恨. 難道明知佢的行為,動作唔啱, 都唔去引導佢. 難道做父母就係要咁事事都唔出聱才是一個好父母嗎!

cellon  慢慢來吧。  發表於 12-2-1 22:30

starting from today, try to communicate with your kid as a friend but not parent, let him/her know that you are really care, understand and respect him/her. Of course, it will take times but at least, the relationship will not deteriorate

試下好好溝通吓囉,你嘅苦心,我相信有一日佢會明白嘅。

無條件的愛
接納
關懷
千萬別陷進惡性循環中

霖霖B媽咪    發表於 12-3-14 13:39
vincher  簡潔易明,但知而難行!  發表於 12-2-5 14:00
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

無論人與人溝通,跟培育下一代,都不是件易事。拿捏好大原則跟方向,以耐性冷靜去反思改進,將自我放下,用愛跟諒去相待,是積極跟正面的做法喔。

"管教"一詞包括了管和教, 但在現今年代, 要拿捏得好並不容易, 出發點要有愛,包容,體諒和寬恕.

身教是一個很好的方法.佢唔想去做義工, 父母可先去做啊, 讓他見到你們的好行為, 或許一天你叫佢去幫手, 他會答應呢 !

同你分享一下自己的體會, 有時我阿女做緊功課, 我問佢野, 佢會大聲冇禮貌咁答我 : 咩啊. 我覺得d口吻好熟, 後來諗吓, 原來自己有時都係咁樣答我老公 (我忙著時他總是叫我找呢找那), 因此我就時時提自己唔好咁樣. 我亦同阿女講媽咪做得唔好, 你唔好學, 我地一齊改, 而家佢再無咁樣喇.

你愛佢, 佢一定會知, 唔好洩氣啊 ! 加油

回復 szema 的帖子

Our kids are our mirrors, add oil..... To be a good role model...
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Ahling2004 發表於 12-1-5 16:09
個仔F3, 今年受人影響很大, 另一方面又覺的自已已成為大人, 故對我地態度好差.
問一句答一句, 有時索性唔 ...

my daughter is P6 student, what u have mentioned just same as her attitude. haha

szema 發表於 12-2-6 09:18
"管教"一詞包括了管和教, 但在現今年代, 要拿捏得好並不容易, 出發點要有愛,包容,體諒和寬恕.

...

i know it is just a mirror but needed your partner follow the same rule as you ! My lovely husband always against what i have set. so i can do nothing lor

我真係一個失敗的母遷.  我明白因為我過份的緊張而令小朋友更反判及唔聽教, 我已不時提自已要冷靜, 不要太過介懷個仔的過份態度及言行, 但往往我都被它考起, 往往都好怒氣及不能控制到自已對佢大聲管教.  做父母有時失控連自已都唔知, 嬲起來咩都可以講的出: 例如: 以後唔理啦, 我好失望等等..... 講完之後,真係好後悔, 覺的自已好差勁.  有可能因為咁, 而令到個仔日日都封閉自已係房間, 不聞不問, 提唔起任何勁, 日日上電腦打機,看漫書及FB, 不問學業.  我真係好心痛見佢咁的表現,同時都好怒氣: 點解佢咁放棄自已.  亞仔成日話我大聱同佢講野, 我真係好唔想.  佢係間房, 又關門. 我係門外叫/問佢, 佢又聽唔到, 我唯有大聲. 佢又話咁大聲. 其實大家可以座低, 好好傾下及解決下學習上的問題, 佢永遠都當聽唔入耳, 永遠都係用背向住你講野.  咁樣的行為能令我唔心痛嗎. 人人都叫我唔好想的太過差, 反判期係咁.  但係唔係太過極左, 唔通真係佢有唔好的行庶當睇唔到, 又唔提佢不要荒廢學業. 我真係辨唔到.    我都明白再咁落去, 真係會惡性循環,  大家真係無哂溝通, 最後可能令佢唔想上學, 日日係屋企打機過日子.  我無哂辨法, 既然個仔唔肯同我地傾, 唯有找社工幫忙, 希望可以幫到個仔打開心, 我好願意去配合, 只要個仔不要吊兒朗當.  

Ahling2004 發表於 12-2-10 10:25
我真係一個失敗的母遷.  我明白因為我過份的緊張而令小朋友更反判及唔聽教, 我已不時提自已要冷靜, 不要太 ...

可否同ar 仔去旅行, 以爭取機會傾下計,等大家關係援和下

佢依家唔多願意同我地旅行, 真係無哂辨法
‹ 上一主題|下一主題