用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 點樣教得小朋友有禮貌?
go

點樣教得小朋友有禮貌? [複製鏈接]

小朋友今年已2Y9M。自問我和老公都是有禮之人, 人前人後都唔該前唔該後, 見到看更鄰居等都會說聲早晨打招呼, 但呀仔就成日唔出聲不得止仲整古做怪, 見到看更鄰居不單唔主動說聲早晨打招呼, 連叫佢講都唔肯講, 仲愈叫愈走無晒辨法..

請問妳地點樣教 甚至有無禮儀堂之類..

Thanks...
   1    0    0    0

回復 SmartCandy 的帖子

揾d教小朋友要有禮貌嘅故事書同佢講,晶晶出嘅書幾好,您可以睇下晶晶有冇。

身教最有效,如對公主姐姐(外庸)有禮

都係身教,長年累月之下養成習慣,我都仲努力緊呢,而家叫阿女叫先肯講,仲未可以作主動。

身教, 仲要屋企人互相幫助都要講唔該.

好似大家所講,答案得一個。但最慘有時喺BK都見到好多無禮事件。。。

SmartCandy 發表於 12-1-6 16:10
小朋友今年已2Y9M。自問我和老公都是有禮之人, 人前人後都唔該前唔該後, 見到看更鄰居等都會說聲早晨打招呼 ...
會唔會係小朋友怕羞,或者唔鐘意同人打招呼?兩歲九要佢主動打招呼都唔容易。又或者,當佢同鄰居打招呼後,鄰居的反應如何?如果鄰居反應好COOL,小朋友都唔會熱情!唔肯講嘢,叫佢wave hand hello & bye...慢慢黎,可能你朋友係比較慢熱而唔係無禮貌。

sopia 發表於 12-1-9 11:41
不過有時真是很難做到呢! 家人實在太熟了
家人太熟都要試. 阿女未夠1歲, 比奶比水佢都要佢先講唔該. 到怡家3歲, 有時daddy幫我盛湯, 我唔記得講唔該, 佢會問我:"有無唔該daddy?" 我呆一呆即刻講: "唔該."  佢再話:"要望住人講唔該架喎." 我唯有望住daddy講多次:"唔該". 跟住管家婆再對住daddy: "人地同你講唔該, 你有無話唔駛唔該呀?"

xiazaimami  可愛﹗  發表於 12-2-3 13:06

回復 Ksnoopy 的帖子

咁你教得好好
準備升K1

身教當然重要,但動機都好緊要。試下响佢有禮貌的時侯用誇張讚賞法,兩夫婦之間也常用這方法,令佢也想常常得到讚賞,佢會主動去打招呼。其實鼓勵佢做其他事也一樣。

babyislove  AGREE  發表於 12-2-1 14:18

版主

仲有一個方法 -「反客為主」:

你請佢幫你做家務(e.g., "dum"垃圾、攞筷子),請之前講:「麻煩你幫媽媽XXX,謝謝!」,佢做完之後講:「謝謝你幫忙!媽媽好欣賞你」

佢經驗到助人的快樂,除了樂於助人外,也學會感謝別人的幫忙。

SCKnight  呢個方法都好噃!等我都試下先!  發表於 12-2-14 22:52

身教+堅持+讚賞, 小朋友慢慢會跟我們學習....加油

晶晶是什麼?

回復 whitefishball 的帖子

晶是 晶晶教育出版
出版好多學代人處事既書

我個都係咁,兩歲幾都唔叫人,好怕羞,之前都係返全日PN,而家轉左半日學校半個月,仲要係只係一星期返三日,加上之前學校有聖誕同新年兩個大假,可能同媽咪時間多左會多D安全感,個人冇咁怕羞,成日主動同人打招乎。你個仔應該係怕羞,因為你地都做足禮儀,有樣俾佢睇,即係你個仔都係識既,只係怕羞姐~同埋唔好叫佢講,只係做俾佢睇,通常愈叫愈唔做~~佢堅持唔做又唔好話佢,如果唔係佢對"要有禮貌"反感!

身教lor,就算我叫亚仔帮我攞野,我都會唔該架

美國入口名牌童裝
http://www.ai-kids.net

我都好明白. 不過都係堅持身教同言教啦!
我個女宜家3歲4個月先至肯叫下人(心情好)! 仲要都係成日見, 佢都見到好熟先肯叫!
不過平時佢係屋企都幾有禮貌(只限於係屋企), 或有袓父母前會講, 幫佢做每件時都講唔該, 各位食飯, 嬤嬤夾餸小心魚骨, etc
‹ 上一主題|下一主題