用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問沙田四校受歡迎程度
樓主: joyce0125
go

請問沙田四校受歡迎程度 [複製鏈接]

回復 joyce0125 的帖子

Of course STTSS is higher chance than P.Y.

Why do you think that STTSS is higher chance than P.Y?

joyce0125 發表於 12-1-17 13:41
Why do you think that STTSS is higher chance than P.Y?
單看舊年數據,應該入培英易dd.......

今年沙培縮 1 班,學位係少左 3x 人。但我估計就係因為咁,會令更多人去博沙崇。事實上,自行階段沙崇只不過比沙培多 1x 位而已。

所以我估今年應該沙崇會難入d。

其實大家都靠估架咋~

回復 joyce0125 的帖子

我覺得chance 高D 原因係大家都係同一個屬會 , 同埋你小朋友的級次左 20/102 , 在深崇小有呢個成績比起一般的官津小的頭20 還要高呢 ? 而且我知道今年沙崇收了一些深崇小的學生,比起其它小學收得更多. 因有些小學只收 2 - 3 個 .
這只是個人意見,希望幫到你 , 祝你入到心儀中學啦 !

呂明才>崇真>蘇淅>培英..
But personally, to the best of my knowledge, Tsang Shiu Tim > Lui Ming Choi.

HPChingchingma 發表於 12-1-15 19:29
回復 catcatmom 的帖子

其實路德會之前幾年升派位,  實 2 校  band one 學生人數相加下, 有錯覺 , 誤為派 ...
是否代表而家佢地合併後...成績差左呢 ? 請給D 意見.............

據報紙講,沙崇今年自行 702 份表,爭 53 個位,13 人爭 1 個位;沙蘇 5百幾份表入,12 人爭 1 個位,2間差不多~

回復 clmum 的帖子

講自行入的話, 可能沙祟難入D, 自從佢搬左屋之後, 交通好方便, 真係吸引了好多九龍既學生自行來報讀, 而亦有荃灣的學生自行去報. 沙培同沙祟邊間易入D, 就唔知啦! 不過年前親戚個女, 成績科科A(普通沙田小學), 自行沙崇唔得, 小朋友自己FEEL到, 沙蘇就想收佢, 叫佢去考多次, 最後入唔到自行第一既沙祟, 去了自行第二既沙蘇, 甘應該沙祟難入過沙SO. 而沙培同沙崇邊間易入D,就係唔知, 不過沙祟不設HOW門位, 而沙培派完位下午, 仲有筆考試考入.

不過近年沙培同沙祟都好受家長歡迎. 可能係兩位校長個TALK講得好, 買到D家長個心, 有家長聽完沙培TALK, 即刻就好鍾意, 相信兩間都甘好掛.

梁小舊年少咗一班...105人, 加上沙田區要減學額...
我唔計入林大輝個2個, 50 人入到英中,  50%入Band 1英中, 比正常的33.3%入Band 1 率都仲高...
ps, 減埋德信個2個, 都48人入Band1英中, 即係105人考48以內幾都入英中, 想點?
一呂沙呂同呂中有聯繫先可去到70%以上的Band 1英中率咋....

梁小舊年升中資料

沙田中學, 我會咁排, 曾記 > 呂中 >沙祟=培英>蘇浙>沙官

lrxsam 發表於 12-1-26 22:55
梁小舊年少咗一班...105人, 加上沙田區要減學額...
我唔計入林大輝個2個, 50 人入到英中,  50%入Band 1英 ...

不明白梁小網頁為何只有舊年(2010)升中資料, 卻沒有今年(2011)的升中派位結果???  有沒有家長知道梁小今年升中派位實況???

回復 Ben2004 的帖子

这应该是2010-2011年度的派位结果。2009-2010年度的派位好像更好,有接近60%入英中(包括直资)。

沙官跌到那么低?我还以为应该是这样:
曾記 > 呂中 > 沙官〉沙祟=培英=沙循>蘇浙

lrxsam 發表於 12-1-26 22:59
沙田中學, 我會咁排, 曾記 > 呂中 >沙祟=培英>蘇浙>沙官

Ben2004 發表於 12-1-27 01:42
不明白梁小網頁為何只有舊年(2010)升中資料, 卻沒有今年(2011)的升中派位結果???  有沒有家長知道梁小今年 ...

2010 年即係 2010-2011 派位...亦即係去年派位...通常學校係計五年級第一次呈分的年度, 亦即係2010 啦...

catcatmom 發表於 12-1-13 20:49
回復 coachcoach 的帖子

我聽D街坊講舊年梁小派得好差. 差到無人信, 你問番上年家長.  ...
點解咁差?

lrxsam 發表於 12-1-26 22:59
講笑嗎?沙官排最後?

得4X人入英中,1x人入林,9人入曾,如果要计算band 1率,这个资料代表什么?应该讲%才有意义。
105人里面,有16人入林,就是15%。有9人入曾,就是8.6%。看起来都不太失礼。

pineapple0983 發表於 12-1-12 12:47
梁小舊年得 4x 人入到本區英中,其中 1x 人林裘謀 9 人曾肇添。你阿女應屬 band 1 中,報番 band1 中學當然 ...

‹ 上一主題|下一主題