用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀好中文科從可入手~
go

讀好中文科從可入手~ [複製鏈接]

小女,今年小一,今次,第2之考試, 中文又比上一次差,上次錯的又再錯,,基本上中文科份份卷都差左,真係擔心3月個考試成績又再差,寫作卷錯漏百出,,仿作,擴寫錯到離譜,填充都錯一大半?都唔知有無睇清楚大地問咩,聆聽又錯成半,中文都聽唔明,唔係掛?? 我拎住佢份中文卷都唔知講咩好,唉!!我打算叫佢去公文式學中文,因為小二開始會用普通話教中文的,我怕到時重差,但公文果邊都有同我講要升左幾級先開始教做句,遲就遲d好個無啦~所以無人教佢之前私都要努力一下,可能我不懂教佢啦~都唔係佢唔努力,所以想問一下大家有什麼好方法教佢同有咩地方學中文科好, thank~
   1    0    0    1

想問一下小朋友幼稚園時有冇做仿作呀, 閱讀理解之類的功課呀?
個人覺得廣東話教中文都 HANDLE 得唔好, 要普教中更唔容易, 如果唔想轉校, 咁真係睇多啲書, 唔係單單只係識讀, 仲要真係明白意思.

是細女嗎?寫作卷錯漏百出,要多看書/背別人好文章,仿作,擴寫要多做練習,填充要自己出填充句子.

我情況同你差唔多,之前讀KG時一直怱略左中文,今年上了小一發覺中文好深好多字呀仔都認唔倒,學校仲係普通話教中文好kick手,開學後第一次測驗唔合格嚇死我,填充錯係因唔明白詞語的意思,重組句子錯係唔明白句子結構,最大鑊係聆聽因老師用普通話,另閲讀理解最多錯係識字唔多。但我冇閙佢因我知佢中文能力,我同呀仔講今次唔緊要,如果你肯努力媽咪一定會幫你我們一齊努力就會好。然後惡補常做練習,再請人教普通話,做功課時要佢自己讀題目認字,以前佢好懶認字,佢知如果佢默唔倒d詞語我便要佢抄,所以認字好左。第二次測驗合格進步左17分,老師除左獎禮物比全班最高分幾個亦都有獎佢因有進步,慢慢佢覺得自己都成功,依家都對中文有興趣。

簽名被屏蔽

今日終於考完晒試,但我對他的中文成績不會期望很高分,但求慢慢一點一點的進步就好了。

王國長老

從閱讀入手. 中文要浸出來, 要多看多汲收. 單靠書本和習作, 我覺得不夠.

其實都唔一定要出去讀,坊間買合適既練習自己操都ok,我見好多中文練習都有門別類,邊part唔掂惡補邊part。

醒目開學勳章

我仔又係小一, 其他科目暫時ok, 又係最差中文, 無從入手

我都係,不過最近我請了老師專補中文,不是補學校課文,是從句子結構入手,比如點樣用'因為.....所以',而且會詳細教清所有量詞、標點用法...,近來我發現中文是進步了,雖然考試未見到改善,但對中文理解是慢慢地加強了。
明人不作暗事!

老生常談,中文是長遠的,並不只是追學校成績,最好還是從看書開始

唉!我女女的學校是非一般的中文, 真係要從幼稚園巳打好中文根基先可以應付. 所以我個女............. 坊間的閱讀理解訓練對學校的考試幫助不大, 因為學校的中文要求好高.  也有家長講過唔係補習社可以幫到手, 最有效係多看中文書.  所以我對阿女的中文要求不高, 只期望合格. 不過今次細女都有驚喜比我, 佢中文寫作拿到很不錯的成績, 居然有8字頭. 真係十分驚喜

剛上小 一 時我成日怪責自己之前無好好同學好中文 ,搞到個女唔似中國人,好在而家適應 都未遲,不過時間真系唔夠用,想睇多D書 都唔夠時間
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

我同你一樣,想快d追番好中文,但小學真係好忙冇太多時間睇書。

mgcyw2006 發表於 12-1-14 22:02
老生常談,中文是長遠的,並不只是追學校成績,最好還是從看書開始

認同.  而到左3年級打後, 閱讀理解佔分數一半(48分)後, 無奈地我都要俾阿仔做下閱讀理解練習, 無日日做, 半個學期做完一本到.

我個仔中文一向都唔係強項, 8X左右, 都試過有9X, 今次小二考試仲死, 5頁幾紙無做3頁, 因有一題想咗好久, 其他無時間做, 老師馬上打比我, 真係.......... 無做3X分, 你話今次會點.

kc1016 發表於 12-1-15 13:22
我個仔中文一向都唔係強項, 8X左右, 都試過有9X, 今次小二考試仲死, 5頁幾紙無做3頁, 因有一題想咗好久, 其 ..無做3X分, 你話今次會點.

經過今次, 下次/以後都會記得, 一題唔識既題目唔可以諗太耐. 襯依家低小當買個教訓, 調轉諗, 好過在高小發生.
我個仔小二數學都經過一次慘烈教訓, 文字題係計岩, 不過一開始已經抄錯個數目字 eg 968, 佢當986; 人地問最大, 佢夠膽當人問最細, 之後咪開始培養佢圈題目重點字既習慣. 長遠睇, 最後反而養成左個好習慣.

火完算, 阿仔自己都唔好受, 錯誤中佢會學到教訓.

mamee 發表於 12-1-15 09:55
認同.  而到左3年級打後, 閱讀理解佔分數一半(48分)後, 無奈地我都要俾阿仔做下閱讀理解練習, 無日日做,  ...

我地小一閱讀理解巳佔30多分, 測考都3篇閱讀理解呀.

呀仔咪一樣, 小一老師讀卷科科8字尾9字, 小二中文經常十個字要提八個, 常識題題都識但唔識寫啫, 數學本來最叻次次9字, 但小二後因自已讀卷只能完成一半, 理解題只能理解一半, 無計。 現在嘗試請補習上門伴看書(因無自覺性), 希望有改善啦!

回復 mamee 的帖子

我無火, 只係得覺好唔"底",不過佢能收拾心情再完成其他已經係好叻.

明天仲要考數同常, 所以都要多題點同叫佢唔好擔心, 其他好D都有機會足番少少.
‹ 上一主題|下一主題