用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀好中文科從可入手~
樓主: chidy
go

讀好中文科從可入手~ [複製鏈接]

Hello parents of P1 student,

Knowing your experience above, may I know how can I help to improve my K3 kid's Chinese before getting into primary school this Sept ??
Except for reading and doing more exercise book, what else shall be done to help ??
Despite of learning Mandarin, would attend those Chinese centre course help at all ?

Appreciate your precious advices.

Many thanks.

小兒所讀的學校"小一"都有幾個網上普通話閱讀練習(每天)可做,對他認字,發音和作句都有幫助。

每天閱讀!曰子有功無速成。
世人都曉神仙好,只有兒孫忘不了。
                    痴心父母古來多,孝順兒孫誰見了。

呢幾日好忙,唔得閒上網,多謝大家意見.我和c6昨天決定讀公文中,不過起碼要一年後先寫作及閱讀理解,不過起碼學好普通話先都好,因為小二開始會普教中,好擔心到時成績重差,所以學定普通話先. 考試成績佢第一次8x,今次70....... 好怕下次得5x-6x.....呢幾,日日捉佢做練習,每次做2張8-10題左右,家課就要佢做完讀比我聽,睇書平時真係無時間..假期可以試一下睇,佢自己都知道今次考得差,所以叫佢做練習都無再嘈話5做,最大問題其實係真係無時間,佢4時左右回到家,但8:00,最遲8:30就要上床訓,攪到佢好忙.

睇多點圖書最有用

講真,中文真係要浸出來的,讀多D,寫多D,答題唔好甘大意都唔會差得去邊。我仔仔中文都OK, 主要都係中意看書浸翻來。

小兒也是中文差, 小一下學期開始返公文中, 但至今都未做到寫作及閱讀理解(快一年了), 只是聽普通話及寫音標, 但小二中文進度快, 呀仔至今都是很多字都未能寫出(認字還可以), 故此請勿對公文中太大期望, 都是多閱讀及多做閱讀理解比較有用。

回覆:讀好中文科從可入手~

小一的中文差,一般是因為認字太少,閱卷時太多不懂的字詞,或答錯,或拖慢答卷時間。
所以我囡剛兩歲,已開始教認中文字TT

我個女d中文又係嚇死人, 我P1開學join 左Kumon Chi, 11月比第一次exam既中文成績嚇死, 之後請左個補習姐姐專攻中文做exercise, 平日每晚我同baba盡量陪做exercise及深入認裡面d字, 仲有睇圖書"我自己會讀"系列, 希望慢慢能夠明天會更好...呢家d野真係深到無朋友

讀左4個月kumon chi, 5知有無成效...但暫時5會放棄...

想學好中文一定要多閱讀。

多閱讀,多寫。

引用:每天閱讀!曰子有功無速成。

沒錯!tsa害人不淺!記得以前小6,老師會為我們打好基礎上升中,默maths terms ,而家淨係操tsa & 中一入學前模擬試!

回復 kkhon 的帖子

引用:沒錯!tsa害人不淺!記得以前小6,老師會為

常做練習操練真係有幫助,今次派了試卷幾部分的成績我都滿意,唯獨是聆聽仲未得所以對總分有少拉低左,普通話聆聽有咩方法可提升?

醒目開學勳章

一定要多睇書呀. 其實你可以買些冇咁多字既公仔書俾佢睇下先. 慢慢再轉些多字的書. 少字唔緊要嫁! 開頭係要培養下閱讀既習慣的.
我仔今年小3,測考都會有9字頭的. 我覺得係歸功於閱讀..
‹ 上一主題|下一主題