用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 41交表時.....發現
樓主: JOJA
go

41交表時.....發現 [複製鏈接]

回復 Joe8889 的帖子

我都係....

但不會叩mcs
因都冇機會

只會叩kln tong hf, 新華德, 咁

但DBS會預留10個位俾DPS最top10個小六男生:  10/40 約25% 會入DBS
smallfoothk 發表於 12-1-15 12:58

男拔中學直資缺一條龍小拔資助巳經脫鈎。

回復 BigBoyMaMa 的帖子

Yes. 上年度仲有12個入左DBS, 家長們無做功課呢~

回復 evacalbee 的帖子

但比直上少左好多,
DPS有成80人一年, 10都不是太多.

LS為例, 80% 上LSC.  

回復 BigBoyMaMa 的帖子

40人咁少, 不是80嗎?

No.  Only 2 classes for each grade.  Normally 40 boys and 20 girls.

Joe8889 發表於 12-1-16 11:04
回復 evacalbee 的帖子

但比直上少左好多,

所以要睇你孩子的能力,適合讀邊間。
同埋有無女女跟尾。

明白JOJB的推算,但不太同意!
因為有太多變數,非常複雜,機會率的數學題,要請數學老師賜教。
變數一:自己孩子的運氣,即794人中的排位(例如很運是第75位)。
變數二:其他排在你孩子前,即1-74位的選擇。
如果你孩子是男,並選LS,你已經必定成功,因有LS有75學位。
如果你孩子是選DPS,則有機會失敗,因第1-74位中已有27人選了DPS,即其他選DPS的人比你更好運。

由此可見,JOJA的推算不成立!
請賜教!大家一起研究研究!

變數1 and 2 = 拿出機會率,
就即時機會率是因為變數1 and 2出現, 如果已有隨機NUMBER, 就唔使估估下啦, 冇得好似你咁睇.

回復 CF2010 的帖子

機會率既野真係唔會有人知。今年DPS有30個位已經算好多。
其實通常得一粒仔,或者兩個仔的人會選LS。
有仔有女的先會考慮選DPS。
但係嚮forum睇到,女仔通常唔會選DPS。因為有好多間女校選擇。
亦可能因為,人人都曾經去考男拔,所以覺得拔小級數差d。亦都因為咁知道拔小唔可以直升,個個都想一條龍。
好多因素令人有唔同選擇。
我當年都係因為女女跟所以選了DPS。
我當年都有出過你講的計算題出尼,我當年係... 心裡暗暗希望d人唔好選DPS.. WAKAKAKAA

JOJA  好正的回應.....WAKAKAKA  發表於 12-1-16 12:07

相信你所說的
不是"總入表人數 / 已餘學額) = 機會率
而是計算, 幸運率

照你所述變數1 and 2
排隨機no. 75, 就派不到27 個額的dps
咁即要假設埋隨機no. 1-74, 全部人都選dps, 才不會中
如, 隨機no. 1-74人, 全部都選ls or mcs, 咁要恭喜隨機no. 75
他/她是第一位中dps

如no. 1-74, 全部真的選哂dps, 唔中都認命啦
咁仲要恭喜哂選ls or mcs的人
因為排得後, 都有機會中
係就發達啦

我都係用常理去估估吓咋

其實DEADLINE已過
大家都係研究研究吓啫

都希望日後申請者
OR 有意為搬遷的家長
多個參考資料

如早我幾屆有師兄師姐
幫手研究和分享
可能我的選擇又不同了

照你所述變數1 and 2
排隨機no. 75, 就派不到27 個額的dps
咁即要假設埋隨機no. 1-74, 全部人都選dps, 才不會中
如, 隨機no. 1-74人, 全部都選ls or mcs, 咁要恭喜隨機no. 75
他/她是第一位中dps

如no. 1-74, 全部真的選哂dps, 唔中都認命啦
咁仲要恭喜哂選ls or mcs的人
因為排得後, 都有機會中
係就發達啦(因為我冇選dps)

我都係用常理去估估吓咋

evacalbee  我當年DPS得19個位抽獎,機會率真係好低好低。LS有成90個,差4.7倍,就算選LS的人多三四倍,都係入LS機會率大的啊。  發表於 12-1-16 12:52
evacalbee  我又覺得CF2010岩架, 因為始絡比率問題. 就算你派個number係200都好, 如果選LS/MCS/DPS的人均等, 係咪DPS機會細先!? ;)  發表於 12-1-16 12:50

多口一問,九龍塘拔萃小學是津校有全級10-12名上男拔中學
拔萃男書院附屬小學(直資)有幾多上男拔中學(直資)??

回復 smallfoothk 的帖子

我個係女唔熟

但好似係dbs 直上中學
必收

請其他家長指教吓

evacalbee  正確  發表於 12-1-16 12:48

DBS好似FORM1有4班, 留比正直屬小學後仲有唔少位.
LSC FORM1有7班TIM

evacalbee  DBS 150個比DBSPD, 10個比DPS, 70街外人考  發表於 12-1-16 12:58
evacalbee  http://edu.uncledos.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=740&menumode=1  發表於 12-1-16 12:57

回復 JOJA 的帖子

evacalbee

如果均等LS/MSC/DPS比例入首選, 就一定係選DPS冇SO
所以就係留意到入表的情況
(不過, 交表時幾叻都係知到幾個數據, 可難推算到794人的去向)

暫見, OR 就算BK講, 都係LS, MCS, 入表首選比例為多

如你所說, 年年不同
今年DPS多位
如DPS少位果年, 真係更低CHANCE入

大家可以再研究吓

所以我認同, 你所講要睇DPS每年餘額去睇

That's why I make a new post and asking people their choices.
A better statistic can be derived,
However, response rate is low.

JOJA  我有支持留實話. 支持!  發表於 12-1-16 14:07

joja,
我係進取型
自行kln tong hf 收咗唔要,再抽
甲1.st.mary
乙1.dps 之後冇填
如果想叩門kln tong hf要考中英數筆試及Kv畢業好D
祝你囡囡好運

smallfoothk  st mary是一條龍  發表於 12-1-16 14:23
evacalbee  cherry_bb, 原來係你呀, 之前同你一齊搵校車, 係喎今年到你喎, 你都選左DPS呀? 祝你好運呀!  發表於 12-1-16 14:15
JOJA  相信仲已有好好的私小打底....哈哈~~  發表於 12-1-16 14:04
Joe8889  Wo....你都幾AGRESSIVE.
St. Mary D 程度都好咁架.  發表於 12-1-16 13:28
evacalbee  嘩, 真係好豪氣!!! 咁你都好鐘意st. mary喎~  發表於 12-1-16 13:17

其實現很多家長想大抽獎入名校,
考直資博人地收你孩子on waiting list...
萬一有需要, 你去叩門時都多個機會...

但如果直資肯收... 你都唔可要個位... 因要簽名放棄大抽獎的.
想博個waiting list 位 for backup 啫....

JOJA  所以今年, 亞囡只考私小, 一間直資都冇考過.  發表於 12-1-16 14:10

JOJA & evacalbee

我兒子有幸已於2011/12年抽入LS,不過上年同樣問題想了很久,也沒有答案。最好有數學老師肯指教!

由於DPS位太少了,基數太低,只要有多一兩個家長有同樣想法,成功率馬上被大副拉低,因為基數實在太低。另外,加上男女均可抽,雖然不是大路之選始終多了另一性別的孩子一起抽,可參加人數實在不可預計,未必有優勢。所以最後決定跟隨大隊,一起搏LS。自己住41net,一早預咗要搏一搏。

千萬不要以為DPS機會率真的會較大,而放棄LS/MCS。這根本沒有確實証據!變數太多,太複雜。人棄我取的策略,只不過是冒另一種風險,不見得會較高或較低!

反正都要搏一搏,點都搏一間自己最想要的一間!
這起碼對得住自己!不會後悔!對兒女有交代!

講明是大抽獎,真的只講運氣,不講策略。否則不會年年情況大致相約。

這是我上年的想法。亦因為我上年在這裏看到前年另一家長留言一句:"唔搏唔知時運高" 。到了這時候,只有交上天安排,盡力而為!

JOJA  恭喜哂, 你已上岸了.  亦是一個好分享. 你有想法, 有一點, 我都好認同.  就係dps位少, 即隨機no. 要越前先有so, 因餘額27個位, 會較快派哂.  發表於 12-1-16 14:34
‹ 上一主題|下一主題