用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Small World小學 Island Christian Academy正式入學申請 ...
樓主: elmostoney
go

Small World小學 Island Christian Academy正式入學申請於2月15日截止   [複製鏈接]

回復 elmostoney 的帖子

以我所知cky 在學術上已經唔係要求最高果隻, 當然同IS 要求會有一定差別, 不過我冇諗過佢地會因為學術進度要求小朋友退學 as the school prides itself as a place where "every child is good at something".
But the more I think about schooling for my children, the more I realized the importance of learning Chinese and I am just worried that SWCK and its related primary will not provide adequate training in this area.  The only real choices among IS are: KCIS which we have no hope in getting into because I applied too late; CIS which we probably don't meet the minimum social class status and I would feel really 肉赤paying for 2 children for some 15 years; SIS which is not any less demanding than the local schools and the school fees are 2x of CKY's.  I wish I could find my kids " the school" that is the most loving, caring and nurturing but at the same time I must take learning Chinese and the financial aspect into consideration.  

Argh....I wish I could find an easy solution to this!

簽名被屏蔽

回復 elmostoney 的帖子

Thanks for your sharing elmostoney!  Do you know if we need to put our kids on ICA's waiting list if they are not going to apply to this Sept's intake?  I'll probably check with the school too.   

ocean419, 的確係好難決定.  唔洗為cis煩惱, 我識有人而家讀緊 (就係我鄰居), 聽返d comment好差下, that is, 當你比左咁多學費, 覺得頗不成正比. 如果只係為中文, 入cis, 不如自己係屋企教.

以前有人叫我考慮救恩, 好有愛心, 但係問題就係, 呢類學校, 真係happy  learning, 將來接上ls 中學, 可能會不太達標, 變相選擇少左.  到時再話入 is, 又驚英文跟唔上. 就算港同, 據我所知, 以 ls來講, 真係好淺, 比維小仲淺. 我同一1位港同小學媽咪傾過, 大部份小朋友都只可以直升港同中學, 好難去考其他勁d中學, 就係程度接唔上.

其實大部份人我估入cky都冇問題, 可能我個親友嘅小朋友真係比較唔達標.  但我都同意, 如果中文同校風都比較平衡嘅學校, kcis真係值得諗. 中文當然係concern, 唔係我唔洗自己係屋企教.  不過我而家進度又幾ok, 所以我暫時唔覺得handle 唔到. 其實讀國際學校, 就算kcis, 如果父母係屋企唔加把勁, 多d陪佢地讀中文故事書, 小朋友最後都會揀英文.

我位親友當時係cky係比佢地話iq唔達標, 後來check左冇問題, 學校又唔知用物野excuse, 迫佢留兩次班, 咁咪即係迫佢走. 所以我位親友叫我唔好諗, 佢話我個女唔係個種坐埋位就做野, 一定好聽老師話嘅, 驚佢係咁嘅環境會越來越差. 所以我話, 如果你個小朋友ok, 唔會好似我個女咁麻煩, cky其實ok.  swck係特別有愛心, 每逢放長假, 我個女都會問我仲有幾多日先返學. 佢放親假, 我都有安排節目架, 但係佢都係鍾意返學, 我覺得呢樣好緊要.  當然佢今年呢位老師真係超班, 每位媽咪都同意.  今年我地嘅6700學費, 真係物超所值.

banbanban,我相信如果你個小朋友唔係今年九月入學, 唔洗入表住, 不過我唔知佢地policy點, 你可以打去問下.

醒目開學勳章

其實ICA個學費定得有D高
我本以為會同NIS差唔多
但結果係多左萬幾蚊一年
當我知道左後, 我心入面好亂,
因為有D OUT OF BUDGET
雖然唔係俾唔到
但我會想, 年年加價, 到左我女時差唔多10萬一個月
到中學會點?
呢個學費係唔係定得太高呢?
我好鍾意SWCK, 但KCIS尋日打來話收我女
為左現實, 我應該會俾我女讀KCIS
始終唔想為左佢讀書令我地太大負擔...
有時我真係好唔明
點解要小朋友愉快學習, 就係要俾錢?
仲要係一個比大學學費仲要貴既價錢?
點解要PUSH D小朋友咁"行"
唉....

crystal, 我都明白你嘅心情.  都係讀書, 點解要咁重負擔. 我只能講, 我對SWCK有信心, 佢地幼稚園亦唔會不停加費或者大幅加費.  始終開一間新校, 佢地校址唔算太細,比nis絕對有規模,而且地段租金同租成間校舍係吃力 (前身係一間中學校舍), 但係一開只係得五班, 始終有fixed cost.  我反而諗, 佢地未來應該唔會連連加費住.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

reneeleung 發表於 12-2-8 21:16
最麻煩係如果唔讀ICA, 咁即係要搵間學校讀K3.

不過我又無諗得咁灰,好多時好多野都係天父早已安排。 ...

咁你有冇考kcis?
我以家有kcis offer, 雖然我好鍾意swck
但我都要向現實低頭
放棄swck
始終10萬一年for 小學真係有d over budget
kcis只係6萬幾, 仲要唔駛搭架唔到我家既校車(可以坐巴士返學)
唉.......要好既, 就要俾多d錢.....
我同我老公份工都冇咩升職機會
冇法下要放棄了......

真可惜, 如果學費稍調低一點(接近NIS), 可能大家都會容易接受一些。原打算明年讓仔仔入SWCK, 一直上ICA, 現在都有點猶豫...
SWCK校車確實也是問題... BTW, 請問大家知不知中環一帶有沒有上校車地點? 我們住奧運, 如果讀SWCK要爸爸上班時順道帶他去中環再轉校車或小巴...
We are Little, but Not Less.
Support Little People of Hong Kong at www.facebook.com/littlepeoplehk

醒目開學勳章

eneresnat 發表於 12-2-9 10:41
真可惜, 如果學費稍調低一點(接近NIS), 可能大家都會容易接受一些。原打算明年讓仔仔入SWCK, 一直上ICA, 現 ...
校車係一個大問題
對我來講, 佢話冇車入KENNEDY TOWN
要我去POK FU LAM上車
即係我要個女行好多路OR搭車去搭佢架校車
中環區你要問下校車公司
但過海一定冇

eneresnat : 有架No,.9綠van 由畢打街上到SWCK門口。

醒目開學勳章

hollymama 發表於 12-2-9 14:43
eneresnat : 有架No,.9綠van 由畢打街上到SWCK門口。

只得呢架

我知NO.9呀...之前去過SCHOOL VISIT都係搭呢架... THANKS:)
Support Little People of Hong Kong at www.facebook.com/littlepeoplehk

well, 你可以咁睇. nis 都要比$7000 levy, 即係一年$83300, 同ica 差不足$9000一年. 相差其實唔係太多, 唔洗比debenture.  

醒目開學勳章

elmostoney 發表於 12-2-10 10:00
well, 你可以咁睇. nis 都要比$7000 levy, 即係一年$83300, 同ica 差不足$9000一年. 相差其實唔係太多, 唔 ...
elmostoney

如果冇kcis offer, 我就一定會俾亞女入swck
但92000同66500比, 差左2萬幾一年,
kcis對我既負擔真係細d
同埋, 讀swck就冇可能生多個..........

but the queue for KCIS is REALLY long......

醒目開學勳章

eneresnat 發表於 12-2-10 12:26
but the queue for KCIS is REALLY long......

我係我女9個月(7月b)時apply kcis
都要排70(大約)
所以要好早報同大b會著數d
一係入kcs n班都有優先

如果我好似你咁, 先俾仔仔讀SWCK, 再去KCIS, 係唔係5歲去KCIS RECEPTION? 定係6歲去PRIMARY 1? 之前無咩研究KCIS, 請多多指教。
‹ 上一主題|下一主題