用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York PN result 話小朋友係special case, 即係點? ...
樓主: YvonneEddy
go

York PN result 話小朋友係special case, 即係點?   [複製鏈接]

88egg 發表於 12-2-11 21:23
Briefing 是由我c6去的,跟据校長講,她話要細B轉做大B,保證可以讀遲一年的K1。即offer, 13年PN, 14年K1。 ...
88egg你好,我同我太太今日下午二點半一起去聽講座,
照我的觀察及理解,校長不斷強調及sell我地做大b,
佢話2013年8月已offer全部在場人士嘅小朋友pn
另2014年8月k1位,其實好confusing,
我問其中一位收form女仔,
我的理解係:2013年8月名稱上叫k1(假扮k1,實則是pn,但卻叫做head starter)(學費收k1的學費,比pn平)
因為今天下午去的bb全是2010年11、12月出生,
到時2013年8月開學學嘅野會多過正式pn班(雖然同一教材,但我們呢班bb又大過pn收的bb幾個月)
2013年8月k1(head starter)是國際班,除非家長堅持不想bb讀國際班,咁就要在form上註明雙語班
到2014年8月正式入k1(所以你會見到repeat k1)
到時不一定是國際班。
請其他有去聽講座的家長幫手confirm一下我有冇理解錯,謝謝!

yocoffee  correct!. very clea   發表於 12-2-12 01:38
存感恩的心

其實我有d失望,因為我原本以為校長會俾我地呢班2010年11、12月bb在2013年2月插班PN(專為2010年11、12月bb開班)
點知校長完全冇提,我估佢地已於2月4日講座收夠大b插班2013年2月,
所以唔志在開插班(2月)俾我地
因為我唔想我囝囝在屋企日頭對住嗰工人姐姐冇野學
我寧願早d2013年2月俾佢插班pn返學好過
存感恩的心

88egg 發表於 12-2-11 22:09
晞晞爸b多謝你的解釋,即我們13年8年讀head starter 班,14年"再讀"K1。清楚曬!

咁都ok呀!我目 ...
不用客氣,88egg希望我嘅理解冇錯,如果有錯,還請其他有份出席今日下午講座嘅爸爸媽媽提出指正,畢竟大家嘅bb以後都有機會做同學仔,大家要齊心d互相幫忙(唉!天下父母心)
我估校長嘅意思就係要我地呢班細b做大b讀4年york
我都會俾囝囝做大b
坦白講,2013年完咗York嘅head starter之後
2014年我會幫囝囝報埋其他九龍塘k1
到時如果有幸樂基、劍嗚、st.cat或者根德園其中一間肯收我囝囝k1嘅話,咁就好了(發夢ing)
如果唔收,咪返york讀k1(我相信其他家長亦都會同我一樣)
存感恩的心

88egg 發表於 12-2-11 22:17
回復 晞晞爸b 的帖子

你有無其他offer在手呀?報下其他細間D的PN 班,讀住先羅。 ...
有一間不知名嘅(呵呵)pn offer名就唔講喇
講真,好多學校都唔收細b,即使收都要二月先插班
我會俾佢讀住playgroup先
學下自理、規矩及同人相處多d見下d人
唯有咁先囉....
你呢?
存感恩的心

bearbearsnake 發表於 12-2-11 22:57
回復 晞晞爸b 的帖子

我聽果場校長校讀完pn會直上k1國際班,這點我可以肯定。 ...
係呀?我問收form果位姐姐佢話唔guarantee2014年一定會入國際班(2013年head starter就一定係國際班)佢話到時(2014年)先睇情況
可能校長講嘅會比較正確
存感恩的心

bearbearsnake 發表於 12-2-11 23:11
回復 晞晞爸b 的帖子

不過雙語班都ok嫁!我大女宜家讀緊k1雙語班都讀得幾好,各方面都有進步,york之前都冇 ...
嗯!其實小朋友咁細個得兩、三歲人仔就要谷佢地讀咁多野真係慘....國際班又好雙語班又好,我覺得最緊要小朋友自己讀的開心,鍾意返學。
存感恩的心

88egg 發表於 12-2-11 23:26
回復 晞晞爸b 的帖子

我都有一間收咗,在家附近的,13年1月開學,會讀住先,8月應該反York. 至於K1,可能 ...
我都係咁做!現在有一間york 嘅offer揸手,雖然不是最理想嘅,但都叫做嘅心都定d
唯有騎牛搵馬....
存感恩的心

retriever 發表於 12-2-15 08:51
回復 晞晞爸b 的帖子

2013 aug, still called 'head start' class... r u sure they mentioned 'head star ...

係呀...retriever
果位收form個女仔係咁講嘅

我記得ta__ta家長之前講過 york pn得 160個位左右
york已收晒pn
我估校方想儘量收生.但又無法以pn名義收(已滿額)
所以就用 "k1 head starter" 既 名義收 (但又非k1..類似pn但又不可掛pn名)
下一年"再re-study k1" (真正k1)
(以上只是猜測)

存感恩的心

retriever 發表於 12-2-15 23:29
回復 晞晞爸b 的帖子

but if the class commence in aug, it is actually a full yr pn course, why could ...

係呀
果位收form姐姐話個名叫做k1但並不同於k1(正式k1)
教材會同pn一樣..但因為到時我地呢班bb會大過正式讀pn既bb幾個月
所以教既野會唔同(但教材一樣)

存感恩的心
‹ 上一主題|下一主題