用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才、黃錦輝和蔡繼有
樓主: wingsma
go

優才、黃錦輝和蔡繼有 [複製鏈接]

回復 wingsma 的帖子

其實佢哋升上去考的公開試都好唔同的。IB 同 334 亦都要考慮埋啊。
其實間學校啱小朋友最緊要,大家一齊摸著石頭過河吧! 一齊加油!

回覆:優才、黃錦輝和蔡繼有

蔡繼有行IB,唔係香港課程,如果唔諗住將來外國升學就免諗,優才係中文小學,不過其實宜家上到中學,中英語言同等重要,至於黃錦輝較平均,校風唔錯

引用:蔡繼有行IB,唔係香港課程,如果唔諗住將來外

原帖由 peggy2754 於 12-06-16 發表
蔡繼有行IB,唔係香港課程,如果唔諗住將來外國升學就免諗,優才係中文小學,不過其實宜家上到中學,中英語言同 ...
I dun have the actual source, but heard that the admission rate to university using ib results through non jupas has been increasing these few years

marcuscyrus 發表於 12-6-16 18:59
I dun have the actual source, but heard that the admission rate to university using ib results throu ...

You are right, but still majority of university places in HK are for 334.  Non-jupas is roughly 20% - 30% of all intake and it also depends on subjects.  Generally only students with very high IB scores will be accepted by Us in HK.  So, if parents only consider sending their children to Us in HK, IB may not be an appropriate choice.

gret  Yes, 20%-30% should include all types of applicants like mature student, transfer student, from associate degree, etc..... so .......  發表於 12-6-20 21:44

我 是

CKY  (軟硬都好,重語言, 教法活潑,  只是太貴.如果不是$問題一定3間之中首選)  > GT (硬件唔太好, 軟件較平均)  >  WKF (硬件好, 軟件一般)

whywhite22  agree.  發表於 12-6-20 23:20

引用:我+是CKY++(軟硬都好,重語言,+教法活潑,++

原帖由 HaYi 於 12-06-17 發表
我 是

CKY  (軟硬都好,重語言, 教法活潑,  只是太貴.如果不是$問題一定3間之中首選)  > GT (硬件唔太好,  ...
非常同意你的分析。

HaYi  thank u!  所以我地在被人選, 又選人的的辛苦game 後, 會一齊成為GT 的家長, 我估大家的理念都幾相近.. 以後多多指教!  發表於 12-6-17 09:30

回覆:poonseelai 的帖子

I guess you refer to those most popular programs, other programs pretty easy.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實好不好有主觀因素和客觀因素. 主觀因素"各花入各眼, 很難定". 你覺得好不一定人家有同感. 只可作參考而已......

但客觀因素是校外成績, TSA 成績。
CKY 不考TSA, 走 non -jupas 路,線 很多都打算去外國, 根本只可和英基, 啟思比.讀CKY 之後轉回傳统學校不一定每個小朋友都可以.
黃錦輝不考TSA, 小學肯定相對輕鬆, 但小學 academic 不會太強, 因為少操.  但它走 jupas 路線,又還沒有公開public exam.  相信一部份家長在此情況下會出國留學, 你要想想你子女是否會留學. 如你讀十二年, 值得留意中三後多少人會走.
GT是半傳统, 考TSA. 高小不會輕鬆. 剛出了 public exam result, 三間中出外留學人數應是較少的, 英文會考約百分之六十 是C 以上. 傳统英強中弱學校.可看考評局報告参考.

以上個人意見, 最後也要你想小孩的路怎樣走.......

CKY有考TSA, 但唔會傕谷, 考完都只係for學校校內參考!

很多人都担心入了CKY便很難轉回傳統學校,但是入了CKY,為甚麼又要轉回傳統學校呢?難道入了DGS, DBS,LS, Sp等的會經常考慮轉校嗎!

王國長老

引用:if+school+fee+is+not+consideration+facto

原帖由 wilsonchanwh 於 12-01-26 發表
if school fee is not consideration factor, I will choose CKY -> WKF -> 優才
同意

但若果要consider埋學費呢,你地又會點揀?

不是要鬥平,但我喜歡優才,
每班廿四人,
NET的比例遠比其他學校高,
小三由NET做班主任,
小一、小三、小六也對全級學生作多元智能評估(免費),
八十多個才華班任選(免費),
學費只是二千幾,真是值回票價!

但當然我們不只考慮學費,最重要是父母是否認同學校理念和學校是否適合孩子升讀,還有就是老師是否有教學熱誠。

BBTao  like  發表於 12-6-18 16:43

回復 penguin_chick 的帖子

我都好同意!
其實如果真係要轉, 成績唔好, 讀邊間都係難轉! 成績好的話, 要轉亦唔難! 眼見亦有例子轉出其他名校! 所以我唔覺得轉校太大問題!

不管幾平、有幾多才華班幾多NET都好,一間冷酷無情嘅淘汰機器,比你會唔會簡?

音小和優才比較?會揀邊間?

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2386209&extra=page%3D4&page=2

bblyly  咩居心?  發表於 12-6-20 20:35
RSZ  cutemama2010 君你是否掌握GT離校數據, 知它比其他小學多很多呢? 如果只是執著一件半件事情, 就冠人淘汰機器之名,
會令人覺得你在刻意抺黑, 大造文章, 另有所討, 只為推銷區內其他真資.....   發表於 12-6-20 19:13
BBTao  yhn, agrred with you.  發表於 12-6-18 16:47
dabbycheung  完全同意yhn!  發表於 12-6-18 11:22
yhn  cutemama2010,
你不是已公開表明自己不是優才家長嗎?為何在不同地方多次明言暗示它是淘汰機器呢?除非你是受害者,否則請不要沒理據地一味抹黑!  發表於 12-6-18 10:39

無論讀邊間學校,所有家長都唔想小朋友成績是最差比人淘汰嗰個
所以除咗學校家長也有責任呢

yhn  絕對同意!
唔通仔女入了一條龍,父母便可"橋"埋雙手等仔女中學畢業嗎?每間學校也有底線,若子女讀得吃力,父母是否要關心一下問題在那方面?   發表於 12-6-18 11:00

penguin_chick 發表於 12-6-17 22:18
很多人都担心入了CKY便很難轉回傳統學校,但是入了CKY,為甚麼又要轉回傳統學校呢?難道入了DGS, DBS,LS, S ...

雖然我也是CKY的家長,但我覺得將CKY與DGS, DBS等相比則不太恰當,亦會引來反嚮。始終CKY不是傳統名校,有強項亦會有弱項,亦未必識合所有人。

弱項-一般中學都會有很多不同的屬會供學生參加,同學亦可參與、組織及管理學會,過程中學生可學習及享受箇中樂趣。CKY在這方面,則尚待發展中。學校地區偏遠,交通不便,孩子不可外出吃午膳。加上若自行回家要轉三次車才到,令我的孩子不願留校參加活動,在這方面,他好像對中學生活有所缺失似的。

強項-語境強,一般孩子(雖然不能肯定100%,但大部份還是可以的)經過數年的浸淫,兩文三語基本上是可以隨時轉台。孩子現時經常作我的翻譯員,當要輸入普通話拼音而老是拼不對時,找孩子;當看明珠台Junior Master Chef聽不明那些澳洲口音時,又要找孩子。

回復 Kindau 的帖子

Chinese School means the main teaching language is Chinese.  No need to over-reacted.

回復 kyliema2006 的帖子

我無意將CKY與DGS,DBS等比名氣、比成績,我只想說明︰如果你能極進入你的心儀學校,又為甚麼要考慮轉校呢?

CKY是要考的,而且越來越難考,學費又不少,能入讀的,一定覺得她是你的心儀學校。

引用:[size=11.5pt]不管幾平、有幾多[size=11.5p

原帖由 cutemama2010 於 12-06-18 發表
不管幾平、有幾多才華班、幾多NET都好,一間冷酷無情嘅淘汰機器,比你會唔會簡?

音小和優才比較?會揀邊間 ...
優才呢間學校真係怪,大部分用家都好喜歡和圍護間學校,但係街外人就比較負面。唔多明!

yhn  大概是因為:吃不到的葡萄是酸的!
考入優才也絕不容易,我也認識兩位家長,因子女考不入,繼而改口風說優才什麼什麼不好,寧願大抽獎…   發表於 12-6-20 23:27
yhn  大概是因為:吃不到的葡萄是酸的!
考入優才也絕不容易,我也認識兩位家長,因子女考不入,繼而改口風說優才什麼什麼不好,寧願大抽獎…   發表於 12-6-20 23:27
HaYi  我起初都唔係特別喜歡GT,睇哩度都有不少負面的意見, 不過多左了解, 好多野會改變, 我只係覺得在學校中選一間比較接近自己理念的小學比單看名氣難..  發表於 12-6-20 19:04
dabbycheung  因為街外人好多係其他直資學校既家長!  發表於 12-6-20 17:47
‹ 上一主題|下一主題