用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3 girl in Shatin
go

Band 3 girl in Shatin [複製鏈接]

各位BK家長.

煩請幫手告知沙田區band3好校風中學揀邊間先會好D?  希望學校老師比較有愛心對學生, 或者若有家長子女已就讀以下學校,請給些意見吧!

五育
保良局朱敬文
台山商會
樂道

叧外, 聽說成積次第越差 (e.g. band 3 尾成積), 隨機編號也會越後,這是否屬實呢? 還是隨機編號沒有再分頭,中,尾的成積呢, 即是說band 3 尾成積也能比band 3 頭取得較前的隨機編號呢?

多謝各位分享!
   0    0    0    0

隨機編號是沒有再分頭,中,尾的成積.

老實說, 只有五育稍為可以, 其他個幾間, 唉...用垃圾中學形容都不為過....

是否真係咁差? 請問有冇認識嘅小朋友在這幾間學校就讀或親身體驗呢? 真的有D担心女女啊:cry:

lrxsam 發表於 12-1-26 23:38
老實說, 只有五育稍為可以, 其他個幾間, 唉...用垃圾中學形容都不為過....

每間學校都各自有存在的價值,各有各不同的學生。不要因為學生問題而去批評學校所作出的努力。

樓主所列的 4 間 band3 並非差的中學,而且已經是 band3 中較好的;它們之間相差並不遠。

4間中個人較喜歡台商;5 育也不錯。建議首先可按離家遠近/交通方便作考慮,然後再按學校附近的環境複雜性考慮。

區內 band3 我較喜歡 mos 馮堯敬~

至於升中遊戲規則,建議詳細閱讀 khmama 的"升中秘笈";樓主的疑問,答案已經在"秘笈"中,不在此重覆了。

Thank you, pineapple!

你個人較喜歡台商, 可唔可以分享其原因? 我最担心校風和學校是否願意幫助成積較差的同學? 如你是較熟悉沙田區中學,可否給以上各4間學校ㄧ些比較,評語。我相信band3同學的家長也十分希望得到這面的資料。十分感激!!

blanco 發表於 12-2-8 13:26
Thank you, pineapple!

你個人較喜歡台商, 可唔可以分享其原因? 我最担心校風和學校是否願意幫助成積較差 ...
抱歉我並非上述學校的家長,所以沒有"第一身"的經歷相告。

我的意見是基於在返學、放學時街上所見,以及對同屋村學生的觀察、交談所得。

一般 band3 的家長較小上 EK ,所以較少人分享這些學校的"第一身"經驗。

希望有其它家長能分享心得~

thank you once again, pineapple.
我遲D也會到學校附近睇睇,十分多謝你的分享!!

Band3尾學生,五育中學,台山商會,馮堯敬,樂道中學,朱敬文要點選,請指教

kamtong 發表於 12-2-2 21:50
每間學校都各自有存在的價值,各有各不同的學生。不要因為學生問題而去批評學校所作出的努力。 ...
Absolutely true.

夠唔夠膽博一博?第一選一些band 2 中至尾,我識得有個band 3女仔,佢第一選左基督,跟住選返一些band 3的學校,比佢博到,去左基督,因為沙田band 1多,band 2 都唔少,所以band 3的都有幾會博下,我個仔個年都有好多同學band 3博band 2都成功左,反正沙田的band 3,真係間暗差唔多。

版主

我想問, 以下 LEE 幾間學校, 有邊D係升緊, 可以一試呢...
五育,  青年會,   黃鳳翎,   潮州會館,  邱金元,   馮堯敬,   馮黃鳳亭,  朱敬文
我希望校風好, 老師對校學有熱誠
‹ 上一主題|下一主題