用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?
樓主: 3pigmama
go

聖羅撒, 同兩間聖家, 您覺得如何?   [複製鏈接]

同意OB-father 想要英文及普通話就揀私校或直資
今年大部份考小一除了中英數有少部份考普通话

回復 OB-father 的帖子

I felt HF / SRL / St. Mary etc are better than TSL / some DSS but eng also very important even we can't affort expensive oversee university fee in the future. That's why I want some existing parents to share their experience how the schools can teach childs well in eng to entry band 1 HF / SRL / St. Mary secondary school next stage. I thing this question is not easy to answer, hope here have some clever parents can provide any idea to solve this problem, many thanks

The student in TSL can speak fluent English without chinese accent. In my own mind, the language in TSL is better than HF/SRL/St. Mary.
但若果想兒女在香港升學,我相信讀傳統學校較有優勢,很多傳統學校英文是ok的,但只是寫得好,並非講得好

我都很同意OB-father 的講法。如果想英文或普通話好,可考慮直資、私校。
九龍塘聖家小學較注重中文,程度很高。

ps.. 我個女係九龍塘聖家小學畢業。

回復 0526 的帖子

我想問吓超深即係點呀?  我驚我教唔掂呀! 係咪要寫好多字, 做好多讀書報告, 或者作文要作D好深的題目呀?

我係聖家既小學和中學畢業架,正考慮是否讓女兒讀返聖家。
我想分享一下,聖家的中英文都唔錯架,
當年會考,我們很多人中文都有C 以上,A 也不少。至於英文,C以上也很多,全班考第尾,中四、五唔讀書個個,都有E ,我諗係因為小學至初中時打好左個底。

"中學轉晒英文授課都無問題,聖家都好重視中英數既"..."聖家的中英文都唔錯架...英文,C以上也很多" Many thanks for your sharing to me

終於有校友回應下,由於我成廿年前讀,所以一直唔咁出聲。以前中英數都係教早其他學校起碼半年。英文當然無問題,而且係真正的英文中學。我一定都以為HF

係英文好,點知人人都話中文深。

The English teacher is good as well in HF. No need to worry too much!

My girl is current student and benefitted much from its Chinese training in particular!

Her accent in Mandarin is good as well.

p.s. one of my friends who works in local University says that some students from HF Secondary School, who are now University students, are good in English.

manyui  tks again!   發表於 12-2-23 15:42

回復 ac119 的帖子

tks!

補充一下,聖家書院多年前已經係一間真正既英中,早會、運動會、水運會等,一切既活動都係用英文進行,所有學生(即使是最差的那些) 都會跟得到,學生有很多機會接觸日常英語。
工作關係,曾去過一些地區名校英中,唔係間間學校的活動用英文進行架。

回復 stephanielum 的帖子

想請問妳有幾多分先可係自行收生階段入聖家?我小女有20分,今年九月報小一時,想揀九龍塘聖家,妳估機會大唔大呢?謝謝!

chengkiwi,
我囡囡20分入到架, 今年好似15分都有抽中, 所以20分抽到九龍塘聖家都好大架!

HF中學係用英文教LS既, LS本身已經唔易讀, 用英文就難上加難, 學校一定係考慮同比較過學生既能力先會咁安排. 所以, 根本唔雖要擔心佢地英文既程序, 相反, 中文真係愈讀愈難取得高分. 真係希望有d舊生可以share下, 你地以前會考時中文科攞咩grade.

我會考中文A英文C,不過A level中文D英文C,成績中游,都有幸入到港大,回想以前文科班,都有10個同學入港大。
‹ 上一主題|下一主題