用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學校 蘇浙,白白看著好夢成空,想哭!
樓主: feipo
go

蘇浙,白白看著好夢成空,想哭!   [複製鏈接]

回覆:gwlam 的帖子

其實只要你細心留意便可發現,好似我個仔有專注不足,佢即使manage到坐定定,你見到佢係out fo,游雲!
佢讀寫困難,認字永遠都係b當d,日當目.
大當天,牛當午....再想confirm就排期做assessment!

引用:算吧啦!已經跟學校說了不轉了,覺得不好意

原帖由 feipo 於 12-02-07 發表
算吧啦!已經跟學校說了不轉了,覺得不好意思!
阿仔方面唯有自己的起心肝train佢,希望他慢慢進步!
家長們, ...
旺角新領域

其實pm都有pm好處. 之前有人topic傾pm的好處, 令我對pm改觀左.
其中我地覺得最重要既point係:
"如果家長係放工番屋企好晚 (8pm or after), 食埋飯, 仲可以同pm既小朋友有d親子時間, 玩晚d小朋友先訓仲得"

C6都buy呢個point, 雖然阿仔係pm王, 收親太多數係pm, 我地都冇寫過信轉am.

其實舟車勞頓對小朋友既要注都有影響. 與其報太多不同既班催谷, 可能多d時間自己training, 幫助更大.

我有一本書, (好孩子是xxx出來的) 作者個仔係資優, 但有讀寫障礙, 佢用左好多心機同時間去面對呢個難題. 可以看看.

可能好唔岩聽...如果你小朋友真係有特別的學習需要,唔應該坐咁遠車返放學,除非你指的新界區是將軍澳區啦。
車程咁長,小朋友已經好疲累,溫習時更難專注。

下午班都好好, 我依家Tune 到我個仔晚上9:30上床瞓覺, 早上8:00後起床, 盡量不睡午覺, 要睡都是小息1小時 (不過佢好少瞓午睡), 都可以早睡早起,又好精神 ! 所以我支持讀下午班。 ^^
:-) waiwai

回復 麥兜MaMa 的帖子

我知親子, 不過都耍小朋友有精神先得架, 唔通佢一路放蚊, 你一路同佢親子咩, 要記住佢捱左成個下午!

坦白或難聽一句, 不喜勿挿,,你選擇離屋企甘遠既學校, 加上你覺得小朋友有少少專住力不足, 會否可以說是以自己為出發點, 並沒有完全為你的小朋友著想....

回復 feipo 的帖子

呢個正正係key point. 如果把小朋友所有空間, 時間, 精力都花光...而失去相處時間...

當小孩子真的轉了am, 隨之而來的, 不是準備參加不同的補習班嗎?

由新界去北角,真系非常遠,尤其小朋友咁細。如果讀上去又吳搬,咁即係話仲有十幾年咁搭法。
吳pass judgement on樓主。

我初中搬了去元朗錦繡,因為我媽喜歡洋房、空氣好,但我在舊居派去了天后名中,亞媽又不捨得放棄,每日花很多時間坐車....成長期有一段長時間非常討厭佢,覺得佢好自私...

回復 chongnicole 的帖子

完全同意, 日日由新界去蘇浙, 對一個大人嚟講都已經太demanding, 更可況小朋友
如果樓主係想仔仔上蘇小, 真係要考慮下搬喇...

eschung 發表於 12-2-5 23:22
真的唔明. 1)住新界, 何必讀蘇浙呢?年紀小小要每天長途跋涉, 值得嗎?  2)住得遠讀下午班, 不是時間更充裕嗎 ...
同意!

再講, 已經考到一間自己心儀學校, 又要想am, 何必太執著....
如果係我, 我係唔會比個小朋友o甘辛苦, 日日都要長途跋涉返學, 我日日搭成個鐘頭車返工自己都覺得好累...

我住西灣河呀仔讀北角日日早上我都差D頂唔順, 妳叫我為左呢間學校日日早上無雷公咁早由新界去北角, 妳比十萬我都唔要!

我感覺呢個系你的理想多過為小朋友著想
新界--北角,真系勁遠,除非將軍澳

引用:我感覺呢個系你的理想多過為小朋友著想新界

原帖由 may273815238 於 12-03-30 發表
我感覺呢個系你的理想多過為小朋友著想
新界--北角,真系勁遠,除非將軍澳 ...
我住將軍澳,穌浙前年都收了大囝,仲要係AM 班,因為有了細囝及我都覺得車程太耐。所以都放棄了蘇浙offer.

現在他返屋企附近的幼稚園,車程20 - 30分鍾內 .

小朋友的身心健康最重要,將來的路很長。希望你可以盡快幫助小明友改善問題。

嘩咁遠仲要返上午, 你都幾tough wor! 佢要幾點起身? 很多父母也唔會咁, 難怪校車冇安排!
返下午仲好啦!

i live in Ma On Shan. My girl studied in KCS from K1 to K3. PM is OK, no problem. AM is impossible ! No WAY !!!
‹ 上一主題|下一主題