用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 點解仲要學咁多嘢
go

點解仲要學咁多嘢   [複製鏈接]

2    0    0    0

明白,但要跟風

我只係安排亞女 weekdays 學游水啫. 其餘的興趣班都只係星期六上.  total 都只係三樣啫, 亞女都覺得好輕鬆.  九月會上小一, 到時學校有更多課外活動選擇, 而家上緊部份到時會停學.

引用:點解而家d+小朋友好似日日放學都要學嘢星期

我到係咁!!!

除了想小朋友多才多藝之外,我發覺好多家長覺得和孩子玩很累,所以寧願花錢交比人做。
名校差生的故事
http://BillCheng.com

引用:除了想小朋友多才多藝之外,我發覺好多家長

我反而星期六日無安排任何課外活動。
係名符其實的family day。
我唔想小朋友連weekend都要跟著schedule做人

我對上興趣班的看法跟<<沒有資優班>>作者陳之華的看法一樣.

有興趣請看以下這文章:

芬蘭孩子上才藝班嗎?
http://blog.udn.com/Yolanda24/2229269

當然,如何安排興趣班和如何使子女不覺吃力就要考考家長的功力了.

回復 yuengooluk 的帖子

很好的文章,謝謝分享。

回復 a1225198590 的帖子

點解而家d 小朋友好似日日放學都要學嘢
星期六日都無得休息
自己細個好似都無咩學
父母都唔驚話無學校要
點解香港會變成咁
我是六十后妈妈, 小时候都無咩學, 但要学做家务,学跟兄弟姐妹相处. 做补习补贴生活! 家里的兄弟姐妹就是playmates.
可以互相学习或互相私斗,

现在是一孩或二孩家庭, 幸运地有父母跟他做buddy, 通常是父母唔多识玩, 又无邻居可以玩(人家好忙?), 在家有时是百无聊赖, 因此出去上兴趣班跟其他孩子交流吓都几好!  撞撞吓, 话唔定孩子找到自己的'至爱'

孩子唔喜欢, 父母又无所谓, 咪唔学咯, 學校话要, 咪听吓又拖延吓, 學校逼地紧, 合理咪应酬吓佢地. 觉得学校无理就同佢地讲清楚, 使物甘无奈?  我们不是常教孩子们要勇敢吗, 唔合理要做修订是家长的權力.

Yanamami  Sure, this is what we called &quot;management&quot;.  發表於 12-3-12 20:22

我的经验是:
a) 六七岁以下的孩子, 基本上唔多知物野特别有興趣, 或无興趣. 遇到好导师,好朋友, 随时由无興趣变得好鬼有興趣, 她们想象力非凡, 开部木头车, 心里已预见自己过两天就可以开部隐形戰机.  多开心!
b) 如果孩子无興趣接触新物事, 可能是缺乏自信, 怕失败, 怕人际关系, 可能是太聪明, 知道上完堂要回家练习,  可能是天生成熟, 年纪少已明白喜恶.
c) 基本上有否上興趣班, 对孩子的学习成绩影响不大,
d) 有d 家長一日走幾場? 其实家長都好忙.  也是对孩子爱的表现(父母缺乏安全感也是可能的理由之一). 我会尊重!
e) 自己孩子好可爱, 我会留返自己同佢玩, 自己开私家興趣班玩餐饱, 不过老虎都要透气, 间中都要比钱人地同佢玩,我就可以在等女的空档时间约朋友, 睇书, 饮咖啡,  Refreshing 完就接女再玩过!

a1225198590  很好的分享
thx  發表於 12-2-15 11:10

去年曾有半年的時間跟仔仔報讀以下課程:
MON-FRI 功課班
TUE +中英補習
MON + 鋼琴班
SAT 正向思維班+ 跑步
SUN 公民中、英文
由於小兒P2未跟上進度,故有以上安排, 但發現經過半年非人生活後,
對小兒學習上並未有明顯進步, 而所有私人時間都冇埋, 經過深思後結論是:
我係咪黏佐線!!!
現在所有班都CUT哂, 只保留KUMON及他自已喜歡的跑步及畫畫。
多佐私人時間休息(舒服哂)。 功課就教得幾多得幾多, 睇佢自已能力啦。

yiyiyima  跑步好,既锻炼身心,又不要花钱,还能增进亲子关系。好像有本书台湾人写的,专门讲跑步给孩子带来的各种妙处,过瘾。  發表於 12-3-2 10:20
annie40  跑步十分有益, 得闲你都一起跑吓!  發表於 12-2-16 12:50
annie40  无黏線! 其实大家都甘紧张孩子, 分别在教导方式而已.  發表於 12-2-15 12:24

My son K2 only but seems that many of my friend said even one times per week Eng and Mandarin class is not enough. She said should add to 2 times per week to strengthen her kid's language. So terrible...

量力而為,只你俾仔仔學佢十分有興趣的,時間好好分配,暫時只係學3樣冇問題.

回復 Heima04 的帖子

正向思維班?

呢樣野跟父母學不是最好嗎? 阿爸阿媽思想正面, 樂觀積極, 小朋友一定學到浸到!

ANChan59  We are the role model.  發表於 12-2-28 19:26

無論孩子學甚麼,你的孩子開心嗎?他是真心想去學,還是應付家長呢?

這個是關鍵.如果他喜歡他愛學,就會最大程度的發揮天賦和才能,如果

不喜歡就適得其反.你的孩子的天賦和才能在哪裡?自己去探索吧.

Yanamami  對. 佢enjoy先好去, 否則係貼$買難受(大人&amp;細路).  發表於 12-3-12 20:29
‹ 上一主題|下一主題