用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 點解仲要學咁多嘢
樓主: a1225198590
go

點解仲要學咁多嘢   [複製鏈接]

阿仔讀書辛唔辛苦, 一來講天資, 但二來父母可以幫他選擇呀! 不用跟風.

唔好話"我要跟風". 跟風? 我真係想問, 點解要跟? 唔跟會點先?

引用:阿仔讀書辛唔辛苦,+一來講天資,+但二來父母

引用:我觀察近年的大學畢業生,不少都有以下通病

madscientist 發表於 12-3-8 22:01
大致上同意,除了一些撞一次板就影響極大的東西。
呵呵.......問題系影響大小條線點介定呢?......影響大小又如何可預測呢?
仲有最大問題系"撞左板"會否系"塞翁失馬,焉知非福", 更何況"唔撞板"既話,又點知會否系"塞翁得馬,焉知非禍"....

引用:Quote:madscientist+發表於+12-3-8+22:01+

madscientist 發表於 12-3-13 13:57
甚麼是影響極大,撞不得的板?安全性的。例如過馬路不小心,太細個獨留在家,太小自己返學,等等。

非安全性的大板,我認為撞不得的有:懢藥,懢交,等等。

這些東西,在我而言,塞翁得馬是沒意義的。
我想非安全性的大板,不單止是父母不會讓他們去撞, 人的天性都懂得去"避"......我不是專家, 不明白為什麼有人非要去撞非安全性的大板不可, 但我相信如果智商正常既人, 系都要去撞呢d板, 佢絕對系明白會有咩後果, 家長如果唔明白佢地既"故事", 根本就連阻止都做唔到呵.....

引用:Quote:madscientist+發表於+12-3-13+13:57+

我女只學一樣野

Juliaqq  which is?  發表於 12-3-20 12:38

madscientist 發表於 12-3-12 19:30
公司最近來了位美國大學畢業生,見他做事不細心,又常開口就問人,他的上司很好脾氣,很有心機教他,我跟他 ...

請大家唔好介意我咁講,時下年青人當父母先係真正米飯班主,最弊啲父母又真係無限量支持,佢哋做事只向父母交待,其他人講嘢點會聽入耳,呢個算好肯自己辭工,真實個案唔見人+上司電話唔接,同事担心出事上門揾唔開門,最後由阿媽出手通知公司個仔唔做啦,讀到大學都叫讀咗15年書,咁算唔算學到嘢呢?

madscientist 發表於 12-3-13 16:58
你說:「, 不明白為什麼有人非要去撞非安全性的大板不⋯」

濫藥,濫交,暴力等不是現今青年面對的普遍問題 ...

濫藥,濫交,暴力等不是現今青年面對的普遍問題嗎?<-----答案是的, 但我只是不相信這類青年濫藥,濫交,暴力完全基於"無知"or不知道效果的嚴重性........他們為何不懂得去"避".???我不是專家, 只是不明白不相信"無知"呢個因素而已....

引用:Quote:madscientist+發表於+12-3-13+16:58+

回復 samuel89 的帖子

我想非安全性的大板,不單止是父母不會讓他們去撞, 人的天性都懂得去"避"......我不是專家, 不明白為什麼有人非要去撞非安全性的大板不可, 但我相信如果智商正常既人, 系都要去撞呢d板, 佢絕對系明白會有咩後果, 家長如果唔明白佢地既"故事", 根本就連阻止都做唔到呵.....

我想无人会刻意撞板, 或喜欢撞板, 我个人就经常撞板,也没有家长地希望孩子时常撞板, 铜皮铁骨都顶唔到甘多.  然而人生路途上布满各具特色的板, 不是我们主观原望可以化解的, 总之是经一事长一智.  受伤了, 懂得回家让爸妈照顾就好了.

今天孩子步入青春期, 做家长是一步一惊心, 以下三种撞板, 谁也负担不来, 太头痕!

a) 吸毒 (朋友是医生, 认识不少滥毒者, 他说大部分曾吸毒人仕,会偷偷摸摸地重复滥毒, 只因是成年人, 懂得隐藏而已)
b) 十八岁前大肚
c) 自杀

madscientist 發表於 12-3-21 16:29
Samuel

我只提出這些板家長不能由得孩子撞當是學習,因後果太嚴重。至於原因,太復習,起碼值三個 PhD。 ...

明白.......我都只想提出這些板不是家長想阻止就可以阻止孩子去撞的,..... 我非常認同原因太複雜, 甚至很吊詭地,有時候真的會出現家長愈想阻止愈阻止不了的反智情況.....

我囡五年級:
MON:乒乓球校隊
TUE:陶藝班+操水
WED:田徑校隊
THU:私人乒乓球+操水
FRI:鋼琴+操水
SAT:游泳校隊或乒乓球+跆拳道+操水
SUN:FAMILY DAY
唔知算唔算多呢?但佢一樣都肯CUT,非常之精力旺盛,我就除了在學校的課外活動,其他的,她玩幾個鐘我就睇足幾多個鐘,非常之ENJOY但她一樣學科的興趣班和補習班都無

明白,但無辦法!

larissayu6 發表於 12-3-23 14:13
我囡五年級:
MON:乒乓球校隊
TUE:陶藝班+操水

同你有啲相似~~
我囡都係五年級:
MON: 操水
TUE: 操水
WED: 操水
THU: 操水
FRI: 古箏
SAT: 鋼琴, 操水
SUN: 小提琴

古箏同小提琴係佢自己話要學埋嘅, 因為佢做野快, 所以仲有時間睇課外書~~

引用:Quote:larissayu6+發表於+12-3-23+14:13+我

原帖由 芝麻街 於 12-03-23 發表
同你有啲相似~~
我囡都係五年級:
MON: 放學操水
Haha~我囡都係做野快,所以先學倒咁多野加油啦!

回覆:awah112 的帖子

有同感!

larissayu6 發表於 12-3-24 09:58
Haha~我囡都係做野快,所以先學倒咁多野加油啦!

你個囡都有玩田徑同跆拳道, 我個仔都有玩喎, 咁你有無參加比賽呀 ?
如跆協攪嘅比賽同飛達啲比賽 呢?
‹ 上一主題|下一主題