用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果不擔心考小學,德望v.s.根德園
樓主: xiazaimami
go

如果不擔心考小學,德望v.s.根德園 [複製鏈接]

i gave up KV and choose one dragon school for my kid

I believe I ll pick KV if no one dragon school offer

回覆:如果不擔心考小學,德望v.s.根德園

Kentville 英文一D都唔淺。K1已教和考preposition (under, on, in). 唯一不足是沒有外藉老師練習oral. 但可自己出去補。

xiazaimami 發表於 12-2-7 11:39
食了幾間白果,總算有兩間學校收囡囡
如果不擔心考小學問題,你地會揀邊間﹖
主要考慮英文程度、是否能銜接 ...
唔擔心考小學問題定唔擔心抽小學問題呀,兩樣嘢呢架!

咁你小朋友中吳中意坐定讀書?受吳受得谷。
有d小朋友係好接受好structured的教學,好谷得,在成功、被誇獎中取得很大滿足感,從不以此為苦。我姐姐就係呢種人。

你最瞭解自己小朋友,幫佢選間啱佢的學校。

Jane1983 發表於 12-7-4 22:39
咁你小朋友中吳中意坐定讀書?受吳受得谷。
有d小朋友係好接受好structured的教學,好谷得,在成功、被誇獎 ...
咁細個,好難睇喎!聽故事咪坐定定,玩咪好活潑,又鍾意俾人讚,個個小朋友都係架啦,現階段,2歲10個月,難說。謝謝你

引用:KV會否太谷?不想扼殺童年

原帖由 xiazaimami 於 12-02-07 發表
KV會否太谷?
不想扼殺童年
開心的童年不只是K1-K3......

KV打好根基,上小學輕鬆銜接,才可過真正開心的童年。否則先重新再學習適應默書考試做paper,一定很吃力,又何以開開心心過小學生活呢?

小孩是張白紙,你多給就多學。如果有能力,為何不多給他呢!雖然KV有默書考試,但我家小孩並不它是什麼一回是!緊張的只是家長吧!所以學校臨近考試亦不會通知,費是D怪獸家長去鞭D小朋友!

小兒在KV過了三年開心而豐盛的幼稚園生活,今年升小三lu!

弟弟今年亦將在KV讀K1.......

‹ 上一主題|下一主題