用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 問下大家邊間/邊款phonics好呀?
go

問下大家邊間/邊款phonics好呀? [複製鏈接]

醒目開學勳章

問下大家邊間/邊款phonics好呀? 有letterland, hooked on phonics, jolly phonics .......

如在佐敦至荃灣就更好了。 Thanks.
   0    0    1    0

我女喺荃灣學hooked on phonics, 全個課程學3年半, 外籍老師教!!!

冇學過letterland & jolly phonics, 冇得比較

我囡學jolly phonics, 係尖咀YMCA, 過只for 4-6歲

check Joyful

Check Joyful English

RWI, since many primary schools teach RWI as well.

引用:問下大家邊間/邊款phonics好呀?+有letterla

我個女學緊LETTERLAND, 係外國人教; 自己覺得其實邊隻牌子都唔緊要, 我想佢跟外國人多接觸, 學下人地的口音~

回復 Koala_Chu 的帖子

我孩子也是學Hooked On Phonics﹐學了快兩年了﹐還有五個月便畢業了﹗

Koala_Chu  我女剛完成 grade 1  發表於 12-2-15 12:42

醒目開學勳章

samsamchan 發表於 12-2-13 17:10
我女女細個學phonics都係自己買書學,何必比咁大壓力小朋友?,佢細個除左學PTH,其他全部都係「 ...

我女已讀小學,未讀過 phonics,但考試要考,點到我唔緊張!!你唔知就唔好亂罵人!!我從來冇同佢報乜 course物 course!!亦冇你咁叻細細個已買書教你女女!!

樓主, phonics 係絕對要親身去學既好, 要比小朋友聽, 同埋講先有用, 要學識D音互相blending, 要實際練習先有成果, 唔好信買隻碟返黎睇就ok.  

醒目開學勳章

Chowying 發表於 12-2-14 17:21
樓主, phonics 係絕對要親身去學既好, 要比小朋友聽, 同埋講先有用, 要學識D音互相blending, 要實際練習先 ...

明白你所講。問題係冇乜時間慢慢體驗和揀那一樣較好。現有需要,惟有看看別人介紹、去揀個適合既 course.
‹ 上一主題|下一主題