用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 代友問有關學費減免!
樓主: babycoming
go

代友問有關學費減免! [複製鏈接]

tko-parent 發表於 12-2-13 14:50
回復 babycoming 的帖子

正是,我最不喜歡一句就叫你無錢吾好讀直資,讀津校、官校啦!這種心態很有問題。 ...
其實津校及官校好多好好, 有好多仲叻過直資, 咁點解家長要揀直資後又要申請學費減免呢?其實我唔係好明家長心態, 正如我目標一致, 知道自己能力有限, 唯有揀津校, 因為揀左直資後又要申請減免, 我覺得會煩到學校

回覆:代友問有關學費減免!

引用:Quote:tko-parent+發表於+12-2-13+14:50+回

原帖由 gigiwin888 於 12-02-13 發表
其實津校及官校好多好好, 有好多仲叻過直資, 咁點解家長要揀直資後又要申請學費減免呢?其實我唔係好明家長 ...
因為無分所以1st round 入不到,2nd 甲部也能看彩數,乙部本區校沒有心水,加上都係看彩數,所以派位不能保障到那些好的津校能抽中。

而他也不是簡男拔等的學費較貴學費的學校,培僑價錢比較能接受,津校叩門位小,小朋友也不是叻到數一數二,只不過學野專心,聽教,所以他有這個唸法和問題而已!

[

引用:正如我都覺得呢種心態好有問題一樣,+明明力

原帖由 joanthony 於 12-02-13 發表
正如我都覺得呢種心態好有問題一樣, 明明力有不棣(我指係, 係都要夾硬來, 一霜情願以為對放佢入直資就向上 ...
甘我朋友從沒想過要個仔人直資校就想佢上流,不過自行同大抽獎無保障,唔包派到心水,因為身邊朋友都有幾多呢d經歷,到處叩也叩不到,所以大家做父母也有這份擔心而已

[

引用:Quote:原帖由+joanthony+於+12-02-13+發表

回復 gigiwin888 的帖子

我當然同意好多津校和官校都好好,個問題係如有一間直資學校收左我,我又想去讀,而我有權申請學費減免,為甚麼我不去讀?為甚麼我不去申請學費減免?培僑 4 人家庭月入二萬八以下就可申請學費減免,如果我合資格,我為甚麼不去申請,你知吾知有些直資學校月入5萬多都可申請學費減免?申請會麻煩到學校?咁你申請六千蚊都要交Form,都會麻煩到政府啦,你有無申請?

學校資助條件有可能修改,樓主朋友需要考慮一但不獲資助時,會否對家庭經濟構成壓力,畢竟可能一讀便是12年,這個必須要考慮啊!

引用:學校資助條件有可能修改,樓主朋友需要考慮

原帖由 haihaimom 於 12-02-13 發表
學校資助條件有可能修改,樓主朋友需要考慮一但不獲資助時,會否對家庭經濟構成壓力,畢竟可能一讀便是12年,這 ...
謝謝你,原本我是想上來問下大家資料或有無人有類似經驗,看來我也要叫朋友問清楚學校有關減免問題後他自行決定

[

回覆:代友問有關學費減免!

大家唔好為左我朋友問題而不愉快,感謝你們對我朋友提供的意見,他雖然要申請減免來讀書,但他也不是只靠人幫,只是家庭環境問題,本來2公婆返工的,但因為家中老人年紀大無體力去幫手湊細路,家裡三間房也跟父母,祖母,姑奶同住變了無地方去請工人,只好辭退其中一個工作照顧仔仔,少了一份收入也是迫於無奈,加上小學派位制度而不是保證能去到大多數的好學校,有見及此才會向這方面著想,希望大家明白家家也有本經的煩惱!

[

其實政府規定直資學校的 Fee Remission Scheme 限定一定百分比的學費收入必須用作 Fee Remission,不能自行使用,有些直資學校校長因 Fee Remission 的錢越積越多,多次在家長會鼓勵人申請,隨著通漲,Fee Remission 只會越來越寬鬆,其實不必太擔心。

如果你朋友計劃得好,培僑又收左,入讀應問題不大,培僑學費算平,圍落千多蚊一個月,如果申請到 Fee Remission,學費可能是 0 或半費,為甚麼不去讀?培僑書院小學應問題不大,高年級每年有境外考察,但每級只選 20-30 人,大把人無得去,但中學部中一開始每年每一級都有全級境外考察,全級都要去,但應該有旅費資助,這裏要作作準備,但中學已是六七年後的事,又吾駛太擔心。

不過 Dr Law 退休左,新校長好像口碑一般,這點你也可以留意一下。

引用:回復+babycoming+的帖子 其實政府規定直資

原帖由 tko-parent 於 12-02-13 發表

其實政府規定直資學校的 Fee Remission Scheme 限定一定百分比的學費收入必須用作 ...
多謝你,我會將所有資料轉告!朋友祖母病了一段時間,最近幾個月每況月下,只好把工作遲退讓大家分擔多照顧,自己不能再依靠家人幫忙,唯有放棄工作自己照顧兒子,他很多事也不知道,因以往工作時間和工種問題也很小機會能上網找資料,我所以盡力幫他找資料,再次感謝你們

[

Agree 考左先, 得先再唸啦,
到時認真再CHECK 這間學校, 多唔多課外活動, 比如, 管弦樂團(預左要自已付錢買樂器, 平就幾仟一支, 貴則兩萬不等, 好多直資/私立都興玩黎D), 交流團預左一定有, 還有足球....BASKETBALL 校隊, 買球隊UNIFORM, 這些小數目,....加多個DRAMA, 話劇之類, 多多少少做服裝錢都要小小.....條數有排計, 已經不只是比到學費問題, 帶來有好多MISC EXPENSE

另一方面, 可以選擇不參加, 但會埋未左小朋友了, 如果係我, 自己真係叻的, 可以扣門名津/官小, 自己會多D機會, 好過樣樣學校的課外活動都要計過度過去參加, 六年時間好耐,
純粹個人意見,

引用:+本帖最後由+joanthony+於+12-2-12+23:48+

原帖由 joanthony 於 12-02-12 發表
同意

引用:Quote:tko-parent+發表於+12-2-12+15:43+這

原帖由 cherryird 於 12-02-12 發表
若家長覺得已ready, 又可以教到小朋友接受及懂事, 那即管去, 因為直資真係好難入

絕對不是鄙視有無錢的問 ...
贊成

‹ 上一主題|下一主題