用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 讀什麼小學好?
go

讀什麼小學好? [複製鏈接]

非常好學,斯文,但固執、社交弱。較出色的官津包容度未必夠?包容度高的程度又不夠會好悶?名校當然無行,international school 或好活動的直資,他又未夠靈活。special school 不合資格。他不算typical 的AS。好多疑團,點算?有無過來人分享?

0    0    0    0

小兒的表哥, SAME CASE, 就讀九龍東不知名小學, 今年上中一, BAND 1程度, 佢媽咪話, 學校包容好緊要, 因為欺凌係無可避免, 只有學校多些照顧, 佢兒子讀得開心, 學術上佢話自己多睇書, 多學其他, 只是中文&閱讀理解好難佢, 佢兒子社交也是差, 到現在人情世故也不太好, 仲要努力

回覆:pocoyo123 的帖子

即是要通知學校有關他的特殊困難?其實未入學都好難知學校包容度有幾高,又或者個別老師不同?

佢入學前係不知道有亞氐保加的, 是上左小學後, 在小一下學期時, 社交方面有問題, 老師叫佢去評估先知, 但學校好幫佢, 雖然有D同學係會欺負佢, 但大致上都可以

回復 pocoyo123 的帖子

但問題係, 係入讀前可以點知學校包唔包容呢...  

咪靠讀過的媽咪口碑, 包唔會錯, 如你是九龍東, PM我, 我比校名你

小兒亞士保加 (但沒有測資優), 不是太嚴重! 入學後才發現.有通知學校. 讀國際學校 (比較注重discpline)的一所. 呢一間學校著重平衡學業及訓練小朋友表達能力. 對亞士保加兒都幾適合. 加上學校有learning support, 定時觀察小朋友的學習進度. 小兒So far都好好, 學業成績都ok, 最重要他說有朋友及愛上學. 學校定時有Presentation, 訓練說話及表達!

引用:小兒亞士保加+(但沒有測資優),+不是太嚴重!

原帖由 lamtsuiyee 於 12-02-13 發表
小兒亞士保加 (但沒有測資優), 不是太嚴重! 入學後才發現.有通知學校. 讀國際學校 (比較注重discpline)的一 ...
那麼,你的小朋友是不是較活潑的?我的小朋友較文靜,我都喜歡多互動,train presentation skill, 但又怕一般入IS or IB 學校的好活躍,他受不了or容易比人欺負。頭痛!

引用:小兒亞士保加+(但沒有測資優),+不是太嚴重!

小兒亞士保加 (但沒有測資優), 不是太嚴重! 入學後才發現.有通知學校. 讀國際學校 (比較注重discpline)的一 ...
可否告之哪一間?參考一下!

lamtsuiyee 發表於 12-2-13 09:57

小兒現就讀津小二年級,也有社交及學習因難。可否告知令郎所就讀的國際學校名稱,以作參考。謝!

我個仔超文靜, 四歲才說話. 所以re-tell story and presentation 係佢弱項. 就係弱我先放佢係國際學校. 多點機會及空間比佢. 佢已經好stubborn, 所以更加唔想讀死書.

引用:我個仔超文靜,+四歲才說話.+所以re-tell+st

我個仔超文靜, 四歲才說話. 所以re-tell story and presentation 係佢弱項. 就係弱我先放佢係國際學校. 多 ...
我都想train佢開放d,但怕呢d學校勁多好活躍人,相處到嗎?容唔容易有人欺負d文靜派呢?你小朋友依家幾大?

引用:我個仔超文靜,+四歲才說話.+所以re-tell+st

我個仔超文靜, 四歲才說話. 所以re-tell story and presentation 係佢弱項. 就係弱我先放佢係國際學校. 多 ...
我都想train佢開放d,但怕呢d學校勁多好活躍人,相處到嗎?容唔容易有人欺負d文靜派呢?你小朋友依家幾大?

有無特別做d咩幫佢適應及在校交朋友?

回復 lamtsuiyee 的帖子

請問是那間學校呢?

我個仔今年小一, 可能從幼稚園已在呢間學校, 所以適應沒問題. 剛來時, 都投訴d同學比較好動及大聲. 但都沒有比人欺負. 其實每間學校都有不同的學生, 讓他自我調節. 而幼稚園老師很包容及很多時跟老師溝通了解他在學校的情況, 大家配合, 就沒有問題. 我不要太緊張的家長. 有撞突我都叫他自己解決, 跟同學說唔好或說出自己想點.  我們不是常常在他身邊. 讓他自由發揮吧! 我沒有上任何社交班, 其實我只係多跟朋友一起, 製造很多機會.  

lamtsuiyee 發表於 12-2-15 10:20
我個仔今年小一, 可能從幼稚園已在呢間學校, 所以適應沒問題. 剛來時, 都投訴d同學比較好動及大聲. 但都沒 ...
My daughter is very mild case of ASD with normal cognitive.  She is going to a local school now.  I am afraid she cannot function in the IB system, which requires a lot of creative thinking, discussions and presentations.  In your experience, can your son fit in the IB system/international school curriculum?

Can you pm me the name of the school?  Many thanks!

大仔小二, 都係讀傳統學校, D社交唔好, 成日攪攪震, 我都考慮緊係咪要轉校, 可否PM我那間學校名? Thanks.

Hi lamtsuiyee.

My son 係懷疑亞士保加 (但沒有測資優), so may be similar as your son. Could you send your son's school name for my reference.

Thx.
chmanpong

Hi Lamtsuiyee

May I have the school name too?  Please pm me.

Thx
FeiG
‹ 上一主題|下一主題