用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 拉高成績有冇計?
樓主: samsamchan
go

拉高成績有冇計? [複製鏈接]

回復 samsamchan 的帖子

默書分數好即系話佢記性好,仲有得救,我估你個女質素唔差,可能差左小小野,就系個轉數同理解能力,如果依兩樣野都ok咁佢應該會幾好,搵間好既補習社啦,如果佢鍾意公文的話未比佢繼續羅

回復 smallfoothk 的帖子

咁即系話個小朋友記性唔系咁好羅

回復 anna59 的帖子

記性差+懶

咁希望佢科科合格,唔好學壞

以我既角度,因為唔知份卷深唔深,不過睇分數,除maths外,其他都唔系太差,如果間學校系深既,果三科有呢個分數都算唔差喇,但系要救番佢科maths上合格

學壞???why

因為如果分數唔好,band 2既學校入唔到,入左間band 3既又校風唔好既學校未驚個學生學壞羅,因為上到中學好睇佢識到乜野人

引用:回復+smallfoothk+的帖子 咁希望佢科科合

照我睇,你個女d 中文比較強,因為佢最高分系中文同常識,你個女幾年級?如果間學校系好深既話佢可能已經系中游成績,咁你平日同佢溫默書要默幾多次去羅80, 90分呢,如果只要兩至三次即系話佢系記性好,唔好放棄,至於數學又真系要睇下個補習老師好唔好

Why 唔好去數硏呀??? 咁學林數好唔好架??

anna59 發表於 12-2-13 14:04

不如去果d專補數學既補習社,小組補習睇下點,不過唔好去"數研"播,有d補習社會睇埋 ...

點解唔好去"數研"呀???咁學林數好唔好架?? 小兒讀小二但D數唔合格,唔知找邊到幫佢補數好??

回復 latte12 的帖子

小二數,可買練習做一吓

smallfoothk 發表於 12-2-16 11:54

小二數,可買練習做一吓

已經有做坊間練習,但都係唔合格都唔知點?有無好練習介紹?Thanks

數研同學林都唔好,學林我個仔讀左四堂中文即刻走,數研系四個唔同年級既人放埋一齊做數,好多網友都話補唔長,星期六多數冇位,我去問過果時有個老師仲話"一年級唔應該咁既分數",有時d 唔出名既專科專補既補習社仲好呀,如果你想搵補習,你不如post上黎睇下第d mama有冇介紹,因為唔知你想邊個區

老師有冇乜野comment,佢d 數學根底好唔好,學校有冇叫佢上補習班

anna59 發表於 12-2-16 13:35

老師有冇乜野comment,佢d 數學根底好唔好,學校有冇叫佢上補習班 ...

老師話佢上堂唔專心,學校無叫佢上補習班,但我驚佢日積月纍!! 青衣區呀 thanks!!

1.青衣區我真系唔識,你要問下其他mama,你識唔識其他同校家長,又或上網搵下有冇補習社,有時自己都會搵到 d 好野,因為我個仔依家補緊果間都系自己搵冇人用過,又幾好喎
2.依家個個小朋友都唔專心,唔出奇,你既擔心系岩既,即系証明你系一個負責任既家長
3. 如果做exercise唔得,咁佢可能有d野系唔明,我已經side左錢比學林,唔想再有人side錢
總之,盡快搵補習,唔好拖,起碼救番上去合格啦

你邊間小學?用邊間小學練習,錯是唔識定看錯題目或不小心?才可對症下藥.

smallfoothk 發表於 12-2-16 17:57

你邊間小學?用邊間小學練習,錯是唔識定看錯題目或不小心?才可對症下藥. ...
唔識解題,他用更廿一世紀出版的現代數學!!

中文數如全錯長題目就會不合格,但小二數應不太難,大家努力,我的做家課都錯一半
‹ 上一主題|下一主題