用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 傳統名校vs地區名校
go

傳統名校vs地區名校 [複製鏈接]

本人兒子剛讀幼稚園,所以希望可以開始搜集一下升小學的事及希望各位可以提供一下意見。
以我所知,好多傳統名校已改為直資及私校,大部份都是英小,學校會離屋企較遠。而所謂的地區名校(本人住屯門),都是政府學校,大部份都是中小,而這些小學亦有一些幾好的band 1 聯繫英中,當然會較近屋企。
現在我想知道,傳統名校是否真的比地區名校好呢?大家有乜睇法?學術上及校風各方面.......希望各位有經驗的家長可以分享一下大家的意見。謝謝!

3    0    0    0

醒目開學勳章

我自己, 就超吾讚成長途跋涉甘返學放學
一日放成個幾兩個鐘係車程上邊(返學放學)
我就一定會揀屋企附近的學校
如果能力許可, 搬, 亦係一個辦法
有人會覺得, 由新界出去九龍, 會好快
最多40分鐘車程, 但無人會計埋, 等車, 塞車的時間
我吾知係吾係因為甘既原因
我係呀女FB 成日見到佢D 同學話做吾切功課, 做到好夜
但我就從未見過呀女係我返到屋企後先做功課
亦有可能, 佢D 同學放左學之後, 還有課外活動都未定..........

ANChan59  Yes, travelling distance is an important consideration.  發表於 12-2-15 00:28

回覆:傳統名校vs地區名校

每間學校一定會有成績好同成績差既學生。
每間學校也會有乖同曳既學生。
相信沒有一間學校既學生絶對係成績好同乖。
只不過係比例上多與少既分別!

而讀書氣氛可能「傳統名校」比較濃。只不過係讀「傳統名統」能上比較好既中學嘅機會率比較高。

醒目開學勳章 貢獻勳章

你要揾嘅,係一間適合小朋友嘅學校
你應該多了解一吓你所謂嘅傳統名校/地區名校,係唔係你想要嘅嘢,同埋適合你小朋友嘅!唔係人人都去搶嘅嘢,自己都要去搶埋一份!
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

因為小朋友重細,唔想咁快決定甘一間或二間學校,想瞭解多D先。
你講既野我理解,不過我相信傳統名校及地區名校應該有D分別,先可以吸引咁多家長出報名。
就係因為想搵間適合小朋友的學校,先想聽下有經驗家長意見。

醒目開學勳章

lhingw 發表於 12-2-14 17:57
因為小朋友重細,唔想咁快決定甘一間或二間學校,想瞭解多D先。
你講既野我理解,不過我相信傳統名校及地區 ...
你要問自己, 究竟你想要D 乜野吾好人報你報
有人鍾情DBS, DGS, 住新界都要晨早仆出黎返學
有人鍾情鮮魚行, 話佢夠人情味

回復 lhingw 的帖子

窄意來講,只有香港補助學校議會22所學校稱為傳統名校,見:

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%A3%9C%E5%8A%A9%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E8%AD%B0%E6%9C%83

但廣意來說,那些出名及歷史悠久的官校及其他學校,家長 / 傳媒也會當他們是傳統名校,例如皇仁、英皇、Good Hope、St. Stephen's College 等。

傳統名校大都注重運動、音樂,更特別重視學校團結精神,所謂 School Spirit,培養學生的自信心、對學校的自豪感,以學校為榮,傳統名校也特別重視 Sibling,也有很多方法、人材去讓孩子擴闊視野,如果有機會,當然應去讀傳統名校。

引用:回復+lhingw+的帖子 窄意來講,只有香港補

原帖由 tko-parent 於 12-02-14 發表

窄意來講,只有香港補助學校議會22所學校稱為傳統名校,見:
我認為傳統名校係指未有所謂地區名校之前的名校。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

醒目開學勳章 貢獻勳章

放心,你有大把時間
首先你short list咗d人人都講嘅學校
了解多d
再比較一下你所講嘅地區名校
聽吓簡介會,去吓開放日
咁你就自然有答案架喇!

我早幾個月去咗某熱門官校參觀 (唔入你所講嗰兩個種類喎!),結果係,佢講嘅嘢令我好意外+反感!
睇完,就自然更清楚自己想要嘅係d乜!

恐龍家

引用:本人兒子剛讀幼稚園,所以希望可以開始搜集

原帖由 lhingw 於 12-02-14 發表
本人兒子剛讀幼稚園,所以希望可以開始搜集一下升小學的事及希望各位可以提供一下意見。
以我所知,好多傳 ...
入到自己本區地區名校故然好,因為校風好、師資優良和派位不俗的學校也可接受,況且,還近屋企呢!只可惜屯門區一般都是官津校,誰能保証可透過小一學位分配辦法而入讀心儀學校呢?第二個問題,我認為九龍區的傳統名校會是比屯門區的地區名校好。我有好多朋友為了孩子讀書,刻意搬出巿區,我看他們是值得的。又有一個例子:我朋友住元朗,出深水埗讀書,搭西鐵從元朗出南昌站非常就腳,比隔離屋讀元朗區學校的街坊還可遲出門口,所以做定資料搜集,看學校車程安排、功課量多少和測考壓力去決定吧!還有如果知道自己心儀學校後,應在幼稚園階段已銜接準備。

回覆:karen55407 的帖子

其實作為一個家長,當然希望比最好(希望亦都是最適合)既比小朋友,但好多時候要做取捨。
我相信傳統名校( 或者我應該改為出名的名校)一定有好及吸引家長們的優勢,要瞭解這些名校會比較容易找到一些資料。但是那些地區學校就好像難些了,因為好少家長、專家或書會討論。
所以我才希望從多方面去瞭解一下2種學校係學術、紀律、校風各方面既分別,要瞭解多D先避免做錯決定。

回覆:karen55407 的帖子

第二個問題,我認為九龍區的傳統名校會是比屯門區的地區名校好。

Karen, 可唔可以詳細一些解釋下?我有個鄰居個女讀屯門最好既其中一間band 1 英中既尖子間,但佢話阿女唔叻,就算英文都唔係流利(已經中五), 所以我有D困擾(呢間英中既ranking 都幾高架) 。

根據我哥哥既說法,
佢係地區名校出身, 小學6年全級第一,
中學HKCEE 6A2B, HKAL 3A2B, 入左HKU

佢話佢入左大學後, 感覺好似大鄉里出城咁
完全有天外有天, 人外有人既feel
因為學校之間既level真係唔同,
even你係地區名校最top果幾個, 同傳統名校既學生都有一定既距離
特別係語文科, 因為傳統名校既語言環境明顯好好多

假如我小朋友有咁既能力, 我會希望佢入傳統名校
不過囡囡只係n班, 我會多了解小朋友同唔同學校再決定!

引用:第二個問題,我認為九龍區的傳統名校會是比

原帖由 lhingw 於 12-02-15 發表
第二個問題,我認為九龍區的傳統名校會是比屯門區的地區名校好。

Karen, 可唔可以詳細一些解釋下?我有個 ...
每間學校都有好學生,我朋友在沙頭角讀小學,港大畢業。傳統名校拔尖額多,公開考試合格率高,大學入學率高。我聽過人講<香港區band one學校比九龍區band one學校好,九龍區band one學校好過新界區band one學校好>,我女兒就讀九龍區傳統名津校,我親身體驗該校真的很好,師資、學習氣氛、程度都很好。

講下我個案:
自己係地區名校讀小學,然後又左地區名中學.會考唔叻,十幾分夠升中六個d,中七又係緊緊升u個d分.
朋友傳統名小,中學,仲要會考10A, A-LEVEL 5A,去埋外國名校讀U.但回來香港做嘢.

今時今日的我地,做同一行,我人工高過佢,工作時間佢多我一倍.(見我返工時間上黎就知我幾嘆,哈哈)

我想講我自己覺得D嘢夠就足夠了.基本當然要入大學.品德(不是說我朋友品德不好)較成績重要呀!(因我見過好多名牌學校出黎的同行,其實真係咩都唔識,好受保護,品行仲唔係好得).

只是一點分享,不是針對D咩嘢!

fw9166  妳的際遇+機會(幸運)比佢好...佢只係要等機會發為.  發表於 12-2-24 17:46
spmok1999  根本個問題係出現o係你朋友身上...

引用:講下我個案:自己係地區名校讀小學,然後又左

原帖由 日日見住你 於 12-02-15 發表
講下我個案:
自己係地區名校讀小學,然後又左地區名中學.會考唔叻,十幾分夠升中六個d,中七又係緊緊升u個d分. ...
你就是地區名校出嘅好學生好好的例子了!

日日見住你 發表於 12-2-15 10:13
講下我個案:
自己係地區名校讀小學,然後又左地區名中學.會考唔叻,十幾分夠升中六個d,中七又係緊緊升u個d分. ...

My situationis quite similar to yours.  I am not from a elite school not even at the local district.  Yet, I managed to be the top student when I was in primary school and kept myself as one of the top tiers when I was in secondary school.  I just made the requirements to be enrolled in HKU.  After all these years, I still proud of myself.  However, I agree with one of the posts above that when I was in the University, I knew that I was so small and lack of connection.  The situation is even more obvious when I started my work in the society.

One thing that an elite school can provide while other ordinary schools cannot is "connection".  My husband was studying University in US and he has the same comment.  Helping your kids to be enrolled in an elite school is not just to provide him with a good school environment but a very good future connection.  Depending on what he/she is going to do, it could be one of the treasure that you helped him/her to possess.

贊成人際關係,包括同學父母,都係地區名校較難找,關係多自然不用兜兜轉轉。至於邊個搵錢多,我覺得自己料子,際遇都有所影響,未必關學校事。

縂之,人地適合不代你都係。

如果入得到, 讀得上, 我覺得傳統名校好啲.
我自己喺地區所謂名校畢業, 會考同a level 成績都幾好. 但入到hku medicine, 發覺自己真係微不足道到不得了. 純以成績論唔俾人差, 但oral english, presentation skill and confidence, 見識眼界同讀書態度都無得比. 當然有可能只係我自己差, 唔係個個讀地區校都係咁o既.

vincher  Agree!  發表於 12-2-19 20:26

以前中學自己係中游份子,一出會考就比下去,才發現天外有天,結果要重讀。所以我情願早點谷個仔!

‹ 上一主題|下一主題