用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 討論完結!謝謝!
樓主: dongwish
go

討論完結!謝謝! [複製鏈接]

回覆:ohnono 的帖子

sophielau 發表於 12-2-17 21:53
我識3個協恩畢業人,上,中,下成績level都有(我只覺得,佢地有咩咁巴閉)8級鋼琴算係咩都講得出口,8級要 ...

8級鋼琴又點唧呢句係我講,李校長只係話不值得一晒。
我都覺得係難,但阿仔話佢學校都有好多同學有,尤其是入樂團果班。阿仔小提琴都有5級,佢地so都唔so。
我地以前果代,預科畢業都好好,大學畢業直情叫天之驕子。睇番而家,你身邊的人好多都係大學畢業,冇大學畢業那些都不停進修。可能真係時代唔同左!
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 sophielau 的帖子

我都有聽HY第一場簡介會,但好清楚記得哩句說話並唔係李校長講嘅,而係嗰位女副校長講解報名須知嘅時候講!但其他兩場就唔知喇!
"Bejoyful always; pray continually; give thanks in all circumstances."(1Th 5:16-18) ;-)

回復 KiuKiu-Mama 的帖子

其實我一直都有一個疑問,不吐不快。我出席第三場簡介會時,對李校長和鄧副校的印象頗佳。但在家長答問時間,突然有位Miss走出黎,搶住答,仲成個身遮住校長。當時我心諗佢係邊個,咁唔比面校長,而且態度都好inch下,後來才知她是女副校。所以,我見大家狂插校長,都戥他慘,因為他可能是新校長(聽講以前也是副校),無絕對的話事權。另外,我好奇怪點解有些家長說面試時是新舊校長一齊見。究竟邊個有決定權呢?以上純粹是個人感受,講出黎是想睇下有無聽第三場簡介會的家長有同感。

sophielau 發表於 12-2-17 23:07
其實,邊個講都係代表學校,我只會覺得琴可能真係人人都有,但唔好咁羅..8級真係花好多時間同心機架,加埋之前 ...
比一段好hard sell 片你睇下:

http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=338412

放開對協恩的成見,你會有唔同感覺!
:verycold: :verycold: :verycold:

這裡的某幾個家長十分無品, 說話尖酸刻薄,人家收生有佢自由和理念, 不是什麼top five 就一家要收, 簡直自大狂妄,
感覺HY 如果吸納了這些家長, 學校就真係會變質了.

午餐肉  我十分支持讚成你的話, 我都有同感.  發表於 12-2-21 13:46

sophielau 發表於 12-2-17 23:07
其實,邊個講都係代表學校,我只會覺得琴可能真係人人都有,但唔好咁羅..8級真係花好多時間同心機架,加埋之前 ...
又係過份d 既, 好hurt 人gar ma, 8級都話不值一晒, 將小朋友努力作廢

like_travel 發表於 12-2-17 23:45
又係過份d 既, 好hurt 人gar ma, 8級都話不值一晒, 將小朋友努力作廢

女副校長在中一簡介會中,公開話以往有八成申請人都有鋼琴八級,如果這不是事實,就真的誠信有問題了。

cellon 發表於 12-2-17 23:49
女副校長仲在中一簡介會中,公開話以往有八成申請人都有鋼琴八級,如果這不是事實,就真的誠信有問題了。
...

感謝超級版主主持公義, 小朋友無罪, 何苦被傷害?

醒目開學勳章 王國長老

溫馨提示 : 請各位能理性討論, 不要言出傷害會員/小朋友. 一經發現違規會員, 會發予警告牌, 連續收三次警告牌會被系統自動禁言. 敬請注意!

再次提醒各位請文責自負, 尊重他人, 多謝合作!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆:presents 的帖子

我啊大當年同校全級考十幾到個百都有人入到協恩,女拔就第三至百幾都有人入到,st Paul co-edu 就祇有全級頭六名先入到,但從來沒聽到有人complain學校的收生程序的unfairness。!

CPU1995 發表於 12-2-24 14:30
我啊大當年同校全級考十幾到個百都有人入到協恩,女拔就第三至百幾都有人入到,st Paul co-edu 就祇有全級 ...
=== > 我啊大當年同校全級考十幾到個百都有人入到協恩 ;  

協恩 2012/2013 轉為直資, 與貴子弟當年津貼學校之收生機制與比率不同, 不可與之相提並論, 再者此話題已討論完畢, 敬請另開topic.
‹ 上一主題|下一主題