用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 分享:囡囡開始了第一次髗骶骨治療的感受 ...
樓主: wingwing2009
go

分享:囡囡開始了第一次髗骶骨治療的感受   [複製鏈接]

回復 陳爸爸 的帖子

你講開玩眼,我個仔做完都覺佢多左玩,大叫係做完第一次後多左,做完第二次又無大叫。

你仔仔几多歲?除左做髗骶骨仲有做咩治療呢?

我呢几日同小兒戒片,初時都好担心,但估唔到3日已經得得地,不過唔關髗骶骨事。

佢由平時唔肯講,到第二日柯濕左底褲仔都唔出聲,到第三日晚上佢突然自己話︰我要柯尿呀。柯緊時又話︰柯濕左啦,我整濕左啦 (佢D 尿滴左D落腳同地)。

但都只限於表達自己需要,未會較複習的相向對話。

回復 BKVIP 的帖子

你仔都好好架啦, 起碼有簡單語言, 請問你兒現在幾歳? 除剛開始的髗骶骨, 我兒也有每週兩次做針灸, 我仔已兩歲半啦, 但仲未有任何單字(包括爸爸媽媽)...好擔心

陳爸爸 發表於 12-4-6 00:44

你仔都好好架啦, 起碼有簡單語言, 請問你兒現在幾歳? 除剛開始的髗骶骨, 我兒也有每週 ...

我仔已經3歲3個月,佢都係2歲半先開始講有意義的單詞(EG. 爸媽)。唔需太担心,到佢地肯講嘢就會學得好快,我仔由岩岩識講嘢到依家講到"爸爸買朱古力飲啊" 3詞 都只係9個月的時間,只要佢開始講,就可以好快,但另一個挑戰又會出現。

Thanks! 不過有好多時係針灸度見到有唔少自閉小孩到五六歳都仲未有單字, 真係好驚

陳爸爸 發表於 12-4-11 00:27

Thanks! 不過有好多時係針灸度見到有唔少自閉小孩到五六歳都仲未有單字, 真係好驚 ...

其實都要睇返小朋友本身個情況,正如去做髗骶骨,治療師都講自閉都有嚴重程度,而周圍環境同人事都其實在影響緊個小朋友。

我本身比較鐘意講嘢,老公就大胆,鐘意玩埋身肉搏飛撻小朋友落床個D遊戲,所以可能不知不覺都會對小兒有D影響。

我地都經常同阿仔講東講西, 不過唔知點才令佢肯主動溝通...

如果有差唔多大的小朋友一齊玩會更好,我發覺同輩影響力大過大人好多,依家哥哥同細佬好多互動,成日鍚細佬,得閒又搞下佢,有時2個玩追逐笑到格格聲,仲模仿返細佬推車仔同BB話

你小兒是獨子嗎?可以按排多D 集體活動嗎?

我囡囡現9m, 十分精靈, 好希望阿囡快啲講嘢等佢可以影響阿哥就好啦

陳爸爸 發表於 12-4-13 00:31
我囡囡現9m, 十分精靈, 好希望阿囡快啲講嘢等佢可以影響阿哥就好啦

有兄弟姐妹一齊玩好好多架! 加油!

Yeah!!! 大家一起努力

請問可否PM我髗骶骨治療的資料?  謝謝!

你地小朋友做完髗骶骨個頭有無變得好敏感?EG 好驚用花洒洗頭,但以前唔會?

BKVIP 發表於 12-5-4 14:18
你地小朋友做完髗骶骨個頭有無變得好敏感?EG 好驚用花洒洗頭,但以前唔會? ...
停左兩星期,因阿仔病足兩個禮拜, 不過就唔覺阿仔怕左洗頭喎, 但由四月開始做後, 阿仔好似成個四月係咁病, 唔知有冇関呢 ?

BKVIP 發表於 12-5-4 14:18
你地小朋友做完髗骶骨個頭有無變得好敏感?EG 好驚用花洒洗頭,但以前唔會? ...

我囡囡冇喎...佢一向唔鐘意夾夾同扎"邊", 但佢做完第一次治療後, 到現在佢冇再抗拒夾夾同扎"邊", 呢樣野係我地覺得最神奇既一樣野....

回覆:分享:囡囡開始了第一次髗骶骨治療的感受

做完第四次無耐,發現個仔除左洗頭超驚之外,仲多左需要感覺刺激,同多左玩眼。但神奇嘅係,佢呢排無乜跟人口水尾,仲多左表達不同需要,例如佢會話痕、痛、唔舒服(可以指出邊度)、唔開心。仲會引申因果關係,例如我話爸爸要返工啦。佢就會話:爸爸返工搵錢錢俾xx(佢個名)同yy(細佬個名)食呀。  可以講到咁長嘅句子我係第一次聽到,雖然唔係好通,但收貨啦

回覆:分享:囡囡開始了第一次髗骶骨治療的感受

我都想知~可以pm

我都想知相關的髗骶骨治療資料。可否PM我。麻煩曬!

我都想要啊吾該!

回復 wingwing2009 的帖子

can you pm the info to me ? many thanks !
‹ 上一主題|下一主題