用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 分享:囡囡開始了第一次髗骶骨治療的感受 ...
樓主: wingwing2009
go

分享:囡囡開始了第一次髗骶骨治療的感受   [複製鏈接]

請問可否都pm我。 仔仔就24月,懷疑有自閉,正安排健康院同私家驗。之前成日撞到額頭腫晒,唔知會唔會同此有關,亦唔知髗骶骨治療有冇對此幫助,不過所有方法也想試

why-me 發表於 12-2-23 17:42
另類療法亦有可信性, 我仔做左成年, 真係一直有進步, 唔只我感到, 老師都認同.
當初都係協康PT姑娘建議, 佢 ...

where you are done in 協康 or by other?

我囡囡都有做髗骶骨治療, 排唔到協康鮑姑娘, 所以跟佢細妹, 都系鮑姑娘做, 我囡囡無喊無反抗, 但開頭做仲郁身郁細, 但做做下又靜左, 4次之後已經有明顯改善...而家KEEP 住週週做, 我囡囡大約第4堂先做口, 第一次做口就喊喇, 但做完之後一兩日又發現佢講野好左, 好神奇!!   鮑姑娘$650一個中, 健腦操+髗骶骨, 系咪算平??

回復 wingwing2009 的帖子

可否pm資料比我?謝謝!

嘩原來我個post 到現在還有人回應....

各位, 我已幫囡囡停左骨治療了..做了廿幾堂, 到後黎已沒有特別改變..現在佢肯開口講下野, 但唔多...但都有一定進步...

大家努力加油呀!!

vivi12 發表於 12-7-17 11:57
我囡囡都有做髗骶骨治療, 排唔到協康鮑姑娘, 所以跟佢細妹, 都系鮑姑娘做, 我囡囡無喊無反抗, 但開頭做仲郁 ...

點樣排鮑姑娘個細妹呀?可否告訴我? 我排協康鮑姑娘排左半年了..仍未有消息, 如果協康有機會排到, 我都會比囡囡試下..

鮑姑娘個細妹主要係私人市場做唔使係協康排
都有係協康幫手只係part time形式
她主要健腦操+顱胝骨治療,兩者結合做

回復 apple~y 的帖子

Dear Apple-y

Whether you have find both of Ms Pau to do some treatment, any comment?

wingwing 你好勁呀,個post 仲未沉
原來你已經停左做,請問小朋友有無倒退現象呢?因為我已經做左9次,下個月起又幫大仔報左playgroup,細佬又要開始上playgroup 己經要2頭騰,加上每次出港島好幸苦無左成日(搭車來回4小時),停左睇下會唔會倒退。

講到成果,我覺得已經比我預期的多,想打資源放在多社交的小組活動上。這半年,在語言改善方面尤其名顯,由未做時只講單字,到識表遠自己想要的東西,再會答yes no question,再長d的句字,到依家可以用短句描述圖咭及對答。

社交方面亦顯著進步,主動打招呼&同陌生人講嘢,主動叫小朋友一齊玩,會讓玩具(間中都唔肯架),當然我相信s位在這方面下了不少功夫(只返左半個月)佢好鐘意返學,感恩

情緒方面比當初開始時已隱定好多,但有時都係心急易喊,希望大大下會好d。

BKVIP 發表於 12-9-7 10:36
wingwing 你好勁呀,個post 仲未沉
原來你已經停左做,請問小朋友有無倒退現象呢?因為我已經做左9 ...

哈...我都估唔到到現在還有家長PM 我問資料..各位家長, 唔好意思, 我唔會再覆PM 了..因為怕有人覺得我係幫某center 賣廣告, 而且我現在已冇做果度做治療, 不想給人誤會,  請見諒! (仲有就係, 我剛收到我去果間治療中心既email, 由10月開始佢地新收費, 加到去$950, 都加得幾多下....所以家長最好自己compare 下出面既相同治療才決定)

bkvip, 係呀, 我已經幫小朋友停左呢個治療, 可幸的佢冇倒退現象, 還覺得佢進步中, 可能佢開始大了, 已五歲, 雖然講野都未係可追回同齡, 但我地對佢都有信心, 只係時間問題.  我囡囡一向都唔係好抗拒新理境, 亦不怕對人, 亦唔係好stubbon, 但佢最喜愛牙膏狀既野, 就好似心愛玩具咁...每晚要搵齊佢d 牙膏(已買左好多支比佢) 先安心上床.  佢學野其實都ok, 但專注力弱, 但對音樂好敏感, 哥哥用小結他彈了一段曲目幾次, 佢便可以相同節奏彈到整手歌 (第一次我同daddy 都好surprise)....現在只希望佢持續進步, 出年要上小一了, 我同daddy 都下了決定, 只要評估出來那一類學校適會佢我地就跟專業意見走, 因為我同老公都相信小朋友有自己要走的路, 我地已盡了力協助佢, 往後的路, 我地都會支持佢, 但路始終要靠佢自己去走出新天地.  希望佢可快點打開那些未開的窗.  

不好意思, 講了太多題外話...嘻...

$950一堂! 看你們講髗骶骨能幫助很多,我都找到以下資料,是自已上堂學的!http://www.health4u.hk/school/Info/BScHM.htm有時間我會再去探下路

引用:另類療法亦有可信性,+我仔做左成年,+真係一

原帖由 why-me 於 12-02-23 發表
另類療法亦有可信性, 我仔做左成年, 真係一直有進步, 唔只我感到, 老師都認同.
當初都係協康PT姑娘建議, 佢 ...
可以pm資料比我嗎?

我都收到加至$950呢個EMAIL.
停做了, 孩子亦在進步中
我都唔想幫人賣廣告了.
對不起!

細果個鮑姑娘唔系系協康排, 系出面私人的, BOOK 到時間就上得堂, 你可以試下

vivi12 發表於 12-11-5 15:51

細果個鮑姑娘唔系系協康排, 系出面私人的, BOOK 到時間就上得堂, 你可以試下 ...

其實我有d唔係好明, 今日有2個關於臚骶骨嘅舊post(包括呢個)又再"被"復活, 事源我中午時忍唔住喺另一個post回覆咗囝囝做臚骶骨一d bad experience
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2362894&extra=page%3D1

, 估唔到依家又見到同一個人recommend某姑娘好, 佢應該見到我之前嘅回覆, 仲咁落力recommend佢俾其他人???  我只係想講大家選擇另類治療俾小朋友時要加倍小心, 免得浪費金錢時間之餘再令到小朋友受到不必要的傷害.

姑娘好唔好見人見智, 我囡囡跟佢之後, 最近有好大進步, 所以想推薦比其他人, 希望其他家長都受惠,   我唔系想幫佢賣廣告, 等於你覺得佢差, 而家叫人唔好去一樣....

其實臚骶骨治療我都試過其他治療師, 佢地都系會放隻手系一個位度15分鐘, 閉目, 好似無做野咁, 一系就整口好痛喊晒大叫

做治療既最終都系想囡囡有進步, 做家長既苦我又點會唔明, 我既樂就系見到佢進步

我都想帶仔仔試做。
唔知九龍區有邊位自療師比較好呢?

回覆:分享:囡囡開始了第一次髗骶骨治療的感受

真估唔到我呢個post仍然有人回覆和仍然有人pm 我

其實各位不要再pm我了,我已沒有再幫囡囡做呢個治療,真的不想給人誤會我賣廣告,其實各位上網找一找,看看資料才決定,不要心急想幫囝囡而人云亦云。

其實不認同的JM亦不需要反應過激,因為一位治療師好與不好亦係每個人感覺不同,只要自己覺得好便OK. 大家都係在此分享一下。

大家一起加油吧

‹ 上一主題|下一主題