用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國留學煩惱
go

英國留學煩惱 [複製鏈接]

大家好
我是一位中五學生 , 家中有我/阿爸/阿媽/細老/細妹 , 我打算在完成今年中五之後去英國留學(A - level)
父母方面 , 阿爸阿媽都吾反對我出國讀書.
但金錢方面 , 雖然阿爸可以供我讀 , 但畢竟一年40萬都係一個重擔 .
主要係我吾想因為我出國而令到我屋企人要好刻意咁慳住慳住洗錢 ,

老實講 , 自問成績吾係入梗大學果d ,而信心方面真係一般般 . 為未來著想 , 我真係想去英國留學.

有冇人有知道有咩方法可以平d就去到英國讀呢?   例如吾搵agent 得吾得?  

如果真係要搵agent幫手    費用其實係高左幾多呢?

我去過學聯同大地聽d介紹  知道大約情況/過程等  但我認為佢地既介紹吾夠詳細  例如對父母入息要求等 . 分析agent講既野既時候有咩要特別注意呢?

另外 , 星期6同日(25/2-26/2)有個英國教育展 , 我之前未去過 , 希望有人可以介紹下

希望各位可以比d意見!

6    0    0    0

你可以找些較平的學校,如公立中學(政府),如你已超過16歲,便可入讀公立,同時公立亦有很多好學校,學費連住宿約9000鎊一年。

大部分agent應該唔收錢,因agent會收學校回佣,但有些會收考試費about HK 250元或另加小許手續費,全程唔約HK$1000以下。你有冇同大地講你可以找公立呀!如果要找學校要快啦!學校9月新生已開始招生。

係全程約一千元以下。

公立吾係佢地本地既先讀得咩>?  定係夠16就讀得? 要求如何? 我去見學聯果陣佢冇講過wo....只係講左fiundation同boarding school....

只要年滿十六歲就申請,

公立都有分校內寄宿及學校附近的寄宿家庭,睇下學校宿位情況。公立其實都有很多好學校,由於學校學生較多(通常有幾千學生),因此設備反而較為完善。

另外又要睇下你自已的自理能力,因公立學校你讀唔讀書無老師強迫你,但私校就比較嚴謹,因要向父母負責(大大話話學校連住宿24000鎊一年)。

在此先聲明,本人唔係Agent,只係家長,同時有兩個囡囡先後在英國讀書,
本人是公務員及有很多同事子女在UK留學。

Notre Dame College, Richard Collyer's College, Richard Huish College, sussex Downs College, Warwickshire College, Brockenhurst College, Itchen College,
The Manchester college, Sussex Doens College(International College), Wiltshire College...............,你可上網睇下。以上全是公立。

waichung1962 發表於 12-2-24 22:47
在此先聲明,本人唔係Agent,只係家長,同時有兩個囡囡先後在英國讀書,
本人是公務員及有很多同事子女在UK ...
請問以你所知公務員子女在a-level選擇college定boarding school 多呢?
同多數回港讀大學定在英國讀呢? thanks!!!

College都有校內或校外寄宿!只係分私立或公立。大部份公務員子女都會報讀私立(因有OEA),但亦有個別例子會報讀公立,我有同事子女報讀公立,AS(中六)考試成績2A1B,在香港會考5科合格(14分),因此選擇到英國讀AL,而本人大女完成英國AL回流理工讀書,亦有朋友子女回流港大或浸會及城大,亦有繼續留下在UK讀大學。各有各選擇!

引用:只要年滿十六歲就申請,

原帖由 waichung1962 於 12-02-24 發表
只要年滿十六歲就申請,
是否十六歲以下就要選私立學校?

是!開學日計,要年滿16歲。

未滿16必須入讀私校!除了有英國護照,BNO唔計。

本人剛去完英國升學展,由於有上星期加拿大展經驗所得,一定要做好準備,因是毎間學校的介紹。
我是家長,不是公務員,正為呀仔升學煩.

在學聯本書介紹的學校的確較贵學費,所以要問多些資料。agent 亦沒有額外收多學校費用,在學校網內亦見。現想問在英讀書的家長,除boarding 費用多, 監護人?一定要補的英文?有否其他使費?機票為何萬五一套?英國機票不用太貴???毎月給仔女生活費多少?

有些agent話不計機票,要四十萬一年,有些話雜費不太多,因食住學校。請從家長計算,真的有那些要$?

回復 noel2010 的帖子

學費連雜費約    GP21,000/YR
(GP6,500-7000/TERM)

監護人               GP 2,500/YR

機票 - DIRECT FLIGHT  HKD45,000 - 50,000/3 套
           TRANSIT             HKD28,000 - 33,000/3 套

零用錢豐儉由人, 我個女  GP300/YR

以上是一般BOARDING SCHOOL 的基本費用約 HKD300,000 - 350,000/YR,
未計FILED TRIP OR 學校旅行約 GP300 - 500/YR (我個女去過Poland & Rome).

樓上bp123已解釋得很清楚了,補充少少,學費英國現在普遍6500-7800之間一個學期(每年三個學期及每年大約加3-5%),監護人通常收一千鎊一年,另外你子女每學期的9天假期(half break),每天約收25-30鎊,接送另計。機票睇下你子女在那處讀書了,如果在倫敦附近不須轉機就會平啲,國泰及英航最貴。

回復 wailun0202 的帖子

同學你好,

我是家長,舊年剛剛送了我的兒子到英國讀A-level。他的情況和你一樣 - 成績普通,在香港很難有機會入讀大學!當初基於金錢所限,我也曾考慮過政府學校,亦找過2間香港代理幫忙,連入學試及IELTS也考了;不過最後選擇讀寄宿學校,因為兒子本身個性比較被動,我看過政府學校的資料,發現不是全日上課的﹙因為只修讀3-4科﹚,學生在空堂時有機會離開學校,一是去了逛街、一是返回寄宿家庭,如此的話,學生本身要很有定力和決心才不會走堂。所以同學在選擇入讀哪類學校時,除了考慮學費外,也要因應自己的問題所在。而據我了解,政府學校學費的確比較便宜,但要加回入住寄宿家庭的費用、午餐費用﹙通常不包平日午餐﹚及來回車費;還有,入住寄宿家庭也要碰運氣,遇上那些只顧賺錢而忽略學生的家庭便倒楣喔。

‹ 上一主題|下一主題