用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問英華中學教學模式
樓主: CPU1995
go

請問英華中學教學模式   [複製鏈接]

回復 哥師奶2010 的帖子

如果好似你咁講,當然可以接受啦, 但事實係咪咁, 你真係要去了解吓。
始終覺得學校只係提供左比賽嘅平台比佢地, 失去左辦學嘅意義, 点解唔幫下佢地D學業同品行呢!

我哋係咪應該多啲支持學生運動員?佢地付出嘅努力肯定唔少。而名校多收呢啲學生又有咩問題?各取所需,學校開心,學生開心,最終如果兼顧唔到學業,受害的只是學生自己,又會影響到邊個?
講粗口相信係個別例子,我亦唔相信其它非運動員全都係一等一好學生。

看來學生運動員尚未得到一般家長包容同諒解,難怪香港能培育出來嘅頂尖運動員這樣少。

【最終如果兼顧唔到學業,受害的只是學生自己,又會影響到邊個】

講左咁耐, 我地知部份運動精英既態度同上學情況, 咁討論過後, 學校其他學生既學習生活同教學模式係點呢, 我想樓主都想了解. 大家係唔係應該作多方面評價.

D運動員只不過係掛名學生, 學校变左体育會。始終係英中, 如果學校冇配合, 真係幾難上, 点解佢地唔去番啱返自己程度嘅學校, 咁咪有心機返學lo, 唔洗中學都畢唔到業la,乜正係名校先可以參加比賽嘅咩?

唔知我有無理解錯呢。睇番之前甚麼6科14分個表,如果係已經包括這班運動員的數目的話,有70幾%都算係好好喎!

咁當然有個別超齡學生要退學或者有成績唔好而要留班啦,我想信每年應唔會好多。
:verycold: :verycold: :verycold:

miuwai 發表於 12-2-27 14:42
校內有一斑精英連考公開試的机會部冇, 學校怕影响整体成積, 會勸佢地留班, 咪即係離校 ...

照睇就唔包括在內

回復 Glau 的帖子

小兒班內學習氣氛不錯,有少數運動校隊成員,他們只偶然因校外比賽缺課,相信不會影響學業;學生參與課堂管理及籌辦活動,每學期選舉班會一次,同學也經常參加課外活動,有很多學會可選擇. 至於學校整體情況, 要了解校風不妨在午飯或放學時間親身去學校附近觀察; 有關教學重點或成績,學校網頁內的每年計劃及年報很有參考價值,裡面有學校的自我評審,學生學業成績,參加課外活動比例,課堂出席率等資料.

的確有傳統的學校有它所謂"名氣"的包袱,傳統的學校給學生一份自豪感,一份薪火相傳的責任感,這份歸屬感或許便是大家所嚮往的!

回復 meimeimama1 的帖子

That's understandable.
Some comments about YW may be correct, but some are biased or incorrect, they are just frustrated by unfair comments.

Ciz  Aren't LS, DBS, SJC etc doing the same thing?  Simply personal bias?  發表於 12-3-2 20:17
Ciz  I have no relationship at all with YW but in my impression it has been a good school ever since.  So why does their accepting athletes attract all these criticisms?  發表於 12-3-2 20:16
dillon  indeed.  發表於 12-3-2 19:49
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 ohnono 的帖子

網上年報有每級的學生人數和考會考的人數兩項資料. 不同級別的學生人數變化很小, 而S5的學生人數和考會考的人數相等.

我都有同感, 既然報紙都有報導, 我都相信是事實。 英華家長盲目地維護著學校, 報喜不報憂, 反而更令人反感。 且看看今年收生情况, 便略知一二, 究竟是學術精英多些?還是體育精英多些?

肯定的說英華不是全band 1 學校了!

To CPU1995,

很多回覆都未回答你的問題,只是談論英華好壞,有人不滿,有人維護。我想其實每間學校都各有特色,並沒有好壞,只有合不合適貴子弟而己。

容我分享一下我上年的經驗,小兒是屋邨小學畢業,成績全級三名內,當時亦有考地區英中,但沒有報考超級名校(QC.LS,DBS,SPCC,etc),皆因怕小兒讀書/學費壓力太大。經兩次面試考到英華,幾經考慮才揀英華。主要看:

1. 會考及高考數據. (請大家都表揚偉大的Khmama)
2. 朋友的意見
3. 觀察英華學生食飯及放學的表現,我太太更訪問了一兩個回校學生,給我們很好的印象。

現在小兒派了第一次考試成績,大若成績在頭四份一,感覺英華程度不俗。同學都卧虎藏龍,有些數學超高,有些則英文超班,但並不见有什麽運動精英,不用考試,不用上堂。(可能政策改了吧)。

至於成績稍遜的,則用小班教學,給與補強,整體來說是頗注重成績,甚至是一點谷。

以上所說都只是事實,並無粉飾之意。

但如貴子弟是超班之才,當然是選擇高英華一班的超級名校。

祝你升中如意!

LSEAANU 發表於 12-3-2 22:31
To CPU1995,

很多回覆都未回答你的問題,只是談論英華好壞,有人不滿,有人維護。我想其實每間學校都各有 ...

睇落好似幾中肯,不過又無理由無唔好地方架!講埋出來,等我地可以客觀地去分析一下重好,因為我地知道全部都係從報紙的報道或者呢道d唔係英華學生家長處獲得。

但係,如果你係唔想就算數啦。都好多謝你回覆!之前都有個家長答左果個6科14分的問題了,果個家長提出資料好實在,好過淨係係度空口話好或唔好。
:verycold: :verycold: :verycold:

To LSEAANU

Sounds good.  May I ask whether there are still 42 students in a class ?

LSEAANU 發表於 12-3-2 22:31
To CPU1995,

很多回覆都未回答你的問題,只是談論英華好壞,有人不滿,有人維護。我想其實每間學校都各有 ...
多謝各位的意見, 我都是以平常心去接受每間心儀學校的入學結果, 有時有心栽花花不
開, 無心插柳柳成蔭.

CPU1995 發表於 12-3-4 11:00
多謝各位的意見, 我都是以平常心去接受每間心儀學校的入學結果, 有時有心栽花花不
開, 無心插柳柳成蔭.

「春日才見楊柳綠,秋風還看菊花黃」,天時地利人和缺一不可。

「有心栽花花不發」就每每皆是;「無心插柳柳成蔭」就少之又少。

CEICEIMAMA 發表於 12-3-2 22:10

我都有同感, 既然報紙都有報導, 我都相信是事實。 英華家長盲目地維護著學校, 報 ...
一定唔係全band 1, 因為小學係一條龍, 要全收小學部.  好多有直屬小學或一條龍既學校都唔會係"全band 1" 生. 呢個係事實.

jeremyphlam  Totally agree! That's why quite a lot of 直屬小學或一條龍既學校 change to DSS to control the standard........  發表於 12-3-5 10:45
‹ 上一主題|下一主題