用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 校際音樂節-小提琴
樓主: bebebe12345
go

校際音樂節-小提琴   [複製鏈接]

回復 伊時 的帖子

應該輕快啲,120,我本身對小提琴無認識,不太了解當日評判的發言,但阿囡分紙評語包括:dynamics in the phrases,try to achieve a softer range,good intonation,good rhythmic sense,僥倖第二,希望幫到你!

musicbox 發表於 12-3-21 12:54
四隻貓,恭喜妳!
噚日我都在場彈伴奏(下半埸),妳講得無錯,好多伴奏姐姐哥哥自己都彈錯哂,又唔夾演奏 ...
伴奏永遠是最大的問題,相信會越來越受重視,去到高級的組別,伴得到跟伴得好已是二碼子事。
好的伴奏最終亦是教琴為主!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:四隻貓,恭喜妳!噚日我都在場彈伴奏(下半

原帖由 musicbox 於 12-03-21 發表
四隻貓,恭喜妳!
噚日我都在場彈伴奏(下半埸),妳講得無錯,好多伴奏姐姐哥哥自己都彈錯哂,又唔夾演奏 ...
我女同伴奏老師都係夾左幾次咋。不過平時係屋企是我幫佢伴。
呢首G1好難,其實一開始報名時見到呢首歌就覺得唔會拉到,我地準備報G2,但老師叫我地要報G1,唔可以報G2。

小伊 發表於 12-3-16 03:25
那場是五級組別嗎?

YES ! 五級

我都在場, 下半場個男仔拉得好乾淨,整體處理唔錯,最後得亞軍。

MC1128 發表於 12-3-21 16:53
回復 伊時 的帖子

應該輕快啲,120,我本身對小提琴無認識,不太了解當日評判的發言,但阿囡分紙評語包括:dyna ...

Thanks MC1128.

另想問有冇人去左六國比賽,個場&個鋼琴如何?有冇咩要特別留意架.謝謝.

(囡囡第一次參加小提琴比賽.)

小伊 發表於 12-3-23 01:08
我都在場, 下半場個男仔拉得好乾淨,整體處理唔錯,最後得亞軍。

我是上半場呀! 得獎的也多是上半場的. 我記得2個亞軍都是下半場.

啱啱喺六國伴完Gr.1,評語同前兩日嘅一樣:
1.要有預備呼吸
2.聽鋼琴,留意音準
3.強弱對比要注意
4.手臂放鬆

另外,今日有個參賽者以為無需伴奏,差d無得入埸,佢請我臨時幫手,好彩都有83分。

musicbox 發表於 12-3-23 16:47
啱啱喺六國伴完Gr.1,評語同前兩日嘅一樣:
1.要有預備呼吸
2.聽鋼琴,留意音準
你好好人呀, 好彩你肯幫佢!!!
係唔係同一個評判呀?

回復 musicbox 的帖子

你真係好好人! 我的女兒都在下半場. 我初初都擔心他可能不能參加. 為甚麼老師沒有告訴家長是需要伴奏的?

其實好驚險!因為完全未夾過,加上佢個琴勁走音,你都見我喺個琴隔離攪咗好耐.
據佢講佢老師話唔使伴奏。
另外,評判係同一人呀,四隻貓。

唔通那位同學的老師是外地來的, 如果是本地人, 他學琴時都會參與過音樂節啊!

回復 musicbox 的帖子

個琴tune好音好緊要!我個女個小提琴老師專登來幫她tune琴!真的要多謝佢...

引用:唔通那位同學的老師是外地來的,+如果是本地

原帖由 id00288 於 12-03-23 發表
唔通那位同學的老師是外地來的, 如果是本地人, 他學琴時都會參與過音樂節啊! ...
大會的章程也有提及要有伴奏,老師應該會知道的。0甘樣真係大整古呀!果刻先發現無準備伴奏,家長同小朋友都會很彷徨,心情大受影響!

明天囡囡二級比賽.希望順利

四隻貓  加油!!!!!   發表於 12-3-27 09:14
lillymarie  祝一切順利!  發表於 12-3-27 06:14

Finally, my girl finished her G1 competition yesterday.  Luckily, she got 3rd place..

MC1128  恭喜!  發表於 12-4-1 15:42

今年的學校音樂節終於結束,相信過程中大家會遇到不同的事情,固中必然有得有失.....希望繼續努力、明年再次挑戰.....自己!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345
‹ 上一主題|下一主題