用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區Band2男生應否放棄派位?
go

九龍城區Band2男生應否放棄派位? [複製鏈接]

亞仔屬九龍城區內Band2生,小學有聯系英中,但已收到直資學校通知收亞仔,我應否注冊直資放棄統一派位呢?
   0    0    0    0

祖明 發表於 12-3-6 17:15
亞仔屬九龍城區內Band2生,小學有聯系英中,但已收到直資學校通知收亞仔,我應否注冊直資放棄統一派位呢? ...

是否直升英中還是要參加統一派位抽獎?是否很喜歡那間直資?九龍城還有好多好的band 2學校,內設英文班。
:verycold: :verycold: :verycold:

回復 祖明 的帖子

咁要視乎你間聯繫中學同埋直資中學係邊間先可以比較.

祖明  khmama可否指點指點呢?  發表於 12-3-7 15:22

我兒也是band2男生(九龍城),他因中文較弱而拉低成績,請問有什麽band2學校有英文班?
Thanks

小學是陳瑞祺小學,升上聯系中學陳瑞祺書院是要派位的,收咗亞仔嘅係播道書院,但我哋本身住將軍澳區,交通比陳瑞祺書院放便,應如何取捨呢?

有幾個朋友的仔女都是讀緊播道, 評語都是很自由, 無壓力, 因老師太年青, 不夠經驗, 如兩間都是Band 2, 為何要付錢讀呢?

因九龍城區Band2中學是斷層的,即Band1、Band3學校多,Band2少所以Band2生若隨機no後,就有機會派咗入Band3始終都要博運氣,所以舉棋不定,唔知點揀好

ohnono  又未至於斷層掛!  發表於 12-3-7 20:29

如果你怕派不到, 亦可以先註冊直資, 到放榜日再去陳瑞祺叩門, 就算唔得, 都有一間中學在手, 心情放鬆好多.

引用:我兒也是band2男生(九龍城),他因中文較弱而

原帖由 yovin 於 12-03-07 發表
我兒也是band2男生(九龍城),他因中文較弱而拉低成績,請問有什麽band2學校有英文班?
Thanks ...
有五旬節同胡兆熾都有三班英文班,都係b2學校,可以考慮。

如果以今年九龍城區小六生大約有4,600人計算,照1/3比例是band 2,即是band 2生大約有1,500人。

九龍城一般受歡迎的band 2(或者band 1尾至band 2)學校,大致上有陳瑞祺-4班、何官-4班、真光-4班、胡兆熾-4班、培道-4班,總數20班,連同鄧鏡波-5班、彭學高-5班、五旬節-4班共14班。每班36人 X 34班計算都有1224位,加上基道扣除直屬位後約100個位就有1324個位。

另方面,當在自行時跨區被取錄或接收的數目相等(當然可以自行加減相應的數目) ,扣除被直資學校取錄的數目後,好大機會九龍城的band 2生唔需要跌落band 3組別而相對較差的學校。所以我認為九龍城band 2學校都唔算有斷層。

可能樓主會考慮英文班的問題,當然直資學校會較為有利,因他們可全開英文班,相反官津學校就有相當限制。以上的學校當中,除陳瑞祺全開英文班之外,只有胡兆熾(3班)、何官(2班)、真光(3班)、五旬節(3班英語微調班,數學、科學、音樂、體育及電腦為英語授課),其餘都是個別學校增設英文教授的科目。

yovin  Thanks. It helps me a lot.  發表於 12-3-8 10:45
JJ320  你的分析可以同khmama看齊了.  發表於 12-3-8 09:02
祖明  解答得非常清楚,謝謝  發表於 12-3-7 23:04
:verycold: :verycold: :verycold:
‹ 上一主題|下一主題