用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼稚園 其實SPK教學有咩獨特之處?
樓主: Tatyi
go

其實SPK教學有咩獨特之處? [複製鏈接]

最緊要上小一時識字。。。唔係科科解題都有問題

回覆:其實SPK教學有咩獨特之處?

絶對同意!只有中英大量認先幫助到小朋友理解題目,由其閲讀理解!佢哋眀白先答到問題,答到先有信心

回復 titibaby 的帖子

Yes. 絕大多數係.....我有3 個朋友分別上年同今年都係識人入咗SPN

washburn 的帖子

咁每天親子閱讀以外,出面有D咩堂有用。聽人講enopi maths 好似ok?

如果自己有時間教識讀書,當然好。
相對識字來講,數學太advanced都沒有用,運算其實易過解題的。有時間,$咪學吓無仿。 我就覺得K3都未遲

bcwong  Agree!   發表於 12-7-6 09:15

SPK 既老師教半日
人工在行內算高薪
98% 老師任教 7 年以上
(EDB info: http://www.chsc.hk/kindergarten/ )

如果校長真系對老師苛刻, turn over 應該會好大
睇現有資料, 又幾 stable.

不過,真系有好多小朋友放學去學其它野
e + 好多 K2 家長已經備戰 DGx

回復 Sumyeema1 的帖子

有相熟的老師同我講,大部份高年資老師都係睇錢份上,《揸頸就命》。反而好多新老師做一兩年就唔續約。

回復 Joeybaby6200 的帖子

其實我想問 St Paul 的老師其實係唔係真係有愛心, 咁識教小朋友?

還是只係 St Paul 係名校 only??? 所以才這麼多人報????

回復 yushbaby123 的帖子

其實大多數家長都係為了入小學→中學,如果沒有一條龍......

Joeybaby6200 發表於 12-7-10 00:41
回復 yushbaby123 的帖子

其實大多數家長都係為了入小學→中學,如果沒有一條龍...... ...

都系唔講了

需然DGJS 都唔係我杯茶,但客觀來講,除CCKG,SKH 外 SPK都是考DGJS,SPCC有比較好的%。咁呢樣都夠吸引。

想考同己考入SPK大部份都是為了幾樣 1) 名氣; 2) SPC 小學; 3) 校園 及 地點...
什麼冇NET之類, 大家已一早知,
學卷, 傳統教會學校, 老師年資高, 家長己心中有數會是怎樣一間KG
那裏的教職員都好好, 好有經驗,
咁小的小朋友初入到學校, 都係學學規舉, 禮貌, 群體生活等
在上少少, 再加強多些獨立,自律...
是的, 老師大部份相對嚴勵, 也是必須的, 她們也很有要求...
在學校, 大部份學生都很乖, 加上SPK比較愛收大女大仔, 自然都比較成熟些
也有一少部份比較態度差的學生 !
其實, 小小幾歲人,每天在學校只幾個多小時, 家長不會己為入了去就會乖或就想識好多好多英文呀,中文呀...
小朋友係家長的一面鏡子,睇到個小朋友就睇到個家長
家庭教育, 父母陪伴的多少,, 相對在學校更為重要,

要求學校令子女識很多很多中英文字, 市面上有很多這類學校, SPK一定不合味道...
如果入了去讀, 就不耍比較其它學校,每間學校都有不足處,
用正面態度, 和小朋友一同享受三年的光陰, 因為時間真係過得很快

我小朋友三年, 學到的, 校長和老師給予她的, 遠超我想像,
我想她長大了,也很回味這裏的光景, 人和事...

csadmin  認同,我女由最初入學,到依家1年,有D野真係獨立左!  發表於 12-7-11 13:06
mko2002hk  說得好.  發表於 12-7-11 11:52
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆:zitaeric 的帖子

非常讚成
就讓我們的孩子走正確及自己的路

回覆:其實SPK教學有咩獨特之處?

講得好好我同你見解一樣!

學到的, 真遠超想像

28828881 的帖子

那可否說,雖然學術程度淺,但有很多教育所得的不是其他學校可學到?對學校是正面評價?

‹ 上一主題|下一主題