用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直資私校, SC 定維記的學生會較有優勢? ...
樓主: ting-ma
go

考直資私校, SC 定維記的學生會較有優勢? [複製鏈接]

讀得呢啲KG嘅父母,都會肉緊小朋友嘅成績。如果我係校長,小朋友係黎自以上兩間,表現又不相伯仲咁好,兩個都收啦!

.... it depends ...

ting-ma 發表於 12-3-25 00:30
"既然已經揀過d smart嘅小朋友,而家庭背景又OK嘅,呢d小朋友唔駛佢教都應該名列前茅"-> just 50% agree , ...

我完全唔同意佢既講法

佢話: HK最多學生畢業係邊間KG嗰間KG嘅畢業生咪就係最多小學時考第一嘅囉!simple mathematics~”

我諗全hk最多畢業生kg暫時仲未係SC (hh分校小朋友升埋小學就會係)同kv lor. Cannan14間分校, 根據教統局資料, 2010 k3學生加埋超過1000! 如果佢純用simple maths黎分析, 咁應該小學最多考第一會係Cannan畢業生, 而唔係上面有人postsckv! 如果呢個simple maths係正確, 就唔止applykg, primary最多人畢業係咪最多人係中學考第一呀? 咁有無人會咁apply係中學架? 佢呢個分析表面好似好啱, 實際係格硬嚟
!

佢又話: 再者,年年SC/KV都幾千人揀幾百個,俾佢地揀過嘅,唔係smart d嘅話,咁佢地仲乜要interview呀?咁既然已經揀過d smart嘅小朋友,而家庭背景又OK嘅,呢d小朋友唔駛佢教都應該名列前茅啦
首先大部份kg都會interview, 試問有邊間唔想揀smart嘅小朋友? 人地小學考得好就話d小朋友smart, 完全抹煞kg辦學幾十年既經驗!  一間kg可咁多人去interview, 除咗名氣外, 2間kg本身教學模式同質素係有一定實力, 唔係d小朋友唔駛佢教都應該名列前茅"! 如果係, smart小朋友不如是但去讀有學卷最平最平既kg, 點解要俾錢sc同kv 駛呀????  

我同意樓主, 我亦唔覺得kvsc d小朋友個個都smart, 反而大部份家長都好重視小朋友教育, 用好多心機,時間同精神去培養小朋友. 小朋友考得好, 係要kg同家長一齊配合, 唔係佢講到d kg好似係廢架lor!

hecabb  Agree~  發表於 12-4-4 23:37

Fortunately, my daughter is studying k3 at KV. She has been offered by 9 DSS or private primary schools when she applied for 12 schools.
As a working parent, we are so pleased to see teacher's teaching to my daughter. It is true that we also arrange various activities and great exploration for her. Due to many primary school interviews with written test, my daughter is greatly supported by KV with familiar written classwork and homework daily.

Fortunately, my daughter is studying k3 at KV. She has been offered by 9 DSS or private primary schools when she applied for 12 schools.
As a working parent, we are so pleased to see teacher's teaching to my daughter. It is true that we also arrange various activities and great exploration for her. Due to many primary school interviews with written test, my daughter is greatly supported by KV with familiar written classwork and homework daily.

引用:+本帖最後由+cycream+於+12-3-26+16:39+編

ting-ma 發表於 12-3-27 01:40
Wow! Very agree, I want to give a high five and big clap!

YEAH!!  其實你唔駛咁擔心會揀錯wor, 條條大路通羅馬, 總之揀間自己覺得適合就可以!

我感覺上比較多女仔會有多d offer, 因為女仔一般較成熟,知道interview發生咩事,應要如何表現,而男仔一般比較幼稚,教佢點behave都未必做得番出嚟。

而且如果只報幾間熱門的學校,係好易全軍覆没。我在報校時會分一線和二線學校,各報數間,希望起碼有一間係手個心會定d。

hyatt 發表於 12-3-27 11:01
我感覺上比較多女仔會有多d offer, 因為女仔一般較成熟,知道interview發生咩事,應要如何表現,而男仔一般 ...
非常同意, 女仔穩定好多, 知道應要如何表現已比男仔好好多.

我覺得SC 考某D學校好似 CKY, GT 等可能會好少少, KV 就 SFA, 宜道等. 聖公會個D就St.paul boys,  因為教學理念相近.

同埋地點都係一個問題, 學校都會睇下大部份考此些又最後會入讀的是那間幼稚園的學生.  

維記就比較冇特定的模式, 好似咩小學都有些. 可能同本身學校地點不同, 學生來自不同地區都有些關係.   

Victoria Kg will have almost 1/3 students go to Victoria primary.

For other 2/3, it is quite evenly distributed among DSS/private/Govt/Subsidy.

Again, whether you can go to top DSS/private depends on the interview performance.

Cycream 講得好有 senses,kg多人畢業唔=可以多人入到好學校,只有好質素的kg+家長培育先較容易考到好小學。

有家長常自跨某kg功課多比KV更多,但一看該kg的派位成績,雖不可說不堪入目但以每月約四千元學費來說實在是"扼稱"。 有家長又常說SC的學生入了英華的不濟因而退學,如SC學生真的那麼不濟,那英華每年都應最少有五六個SC學生退學吧!(英華每年約收四十多SC學生)。要知道小朋友上到小3就要靠自己及父母督促,重諗住食老本靠kg時所學的一切?那這所kg實在神奇!

Gerard  我都識有sc上英華媽媽真係話讀到喊,但馮小朋友及媽媽努力下,很快已適應及愈讀愈好  發表於 12-4-8 22:16

其實呢個問題係答唔到的,因為考試嘅係小朋友,而KG只係影響小朋友的其中一個因素。我當KG、家長及小朋友天賦各佔1/3(即係33%),而當這2間一線KG的差距係15%,以我上面簡單的推算,即KG只影響了結果的約5%。實際上,臨場發揮的不確定因素已大過了這5%。

除了這些,我作為2個現在讀緊KG的小朋友的爸爸,接觸到有一些事可同大家分享。我大仔係St. Cat讀緊K2,而細女係九龍區一間好出名的女校嘅KG讀緊K1(有中小學),而兩校相比,就會發現St. Cat係課程、教材及一切安排都是非常出色,無仔女係到讀過,係好難體會到佢有幾勁。誇張D講,就係其他KG點叻都好,都只可能同佢同級,而無可能超越到佢。

講番選小學,佢地St. Cat今年比K2家長的講座剛過。而關於派小學statistic,我亦有drop低。關於佢地上兩年的stat(上年的派位現在仲派緊,所以無stat),男女拔及SPC,St. Cat攞到offer佔該些學校收生人數,全都在20%以上。而其他好多間一線小學,佢地攞到offer佔該些學校收生人數,普遍都有兩成以上,有的什至去到四成多,好嚇人。

不過話說到尾,不論St. Cat又好,又或其他一線KG的家長,絕大部份不是一般普通的家長。在投放於子女的精神、時間及金錢,我相信都是最多的。所以對這些一線KG所考出來的好成績,根本不會意外。

hecabb  Totally agree~  發表於 12-4-4 23:43

Joy33 發表於 12-3-26 17:29
My friend's son is a K3 student in Kentville now. No private or 直資 offer a seat to him (apply tota ...
True.   My girl studied at Creative but with me spending lots of time teaching her, she got into APSKT, Logos, Evangel College and after some strategic decision, she got into Heep Yunn.  

To summarise, good KG + good follow-up by parents = success.

RabbitPeter 發表於 12-4-4 23:28
關於佢地上兩年的stat(上年的派位現在仲派緊,所以無stat),男女拔及SPC,St. Cat攞到offer佔該些學校收生人數,全都在20%以上 ...

吓! 咁即係得~4% St. Cat 的學生能考入男女拔. 比我估計少好多.

回覆:考直資私校, SC 定維記的學生會較有優勢?

我親耳聽過一位名小學嘅神父講過話名幼稚園的學生喺學術上同自信上係唔同嘅!

‹ 上一主題|下一主題