用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 學了3年小提琴,放棄了可惜嗎?
go

學了3年小提琴,放棄了可惜嗎? [複製鏈接]

女兒入宣小便學小提琴,上學年尾還入了初弦,也在暑假考完了二級試。但女兒上了3年級覺得學業壓力大了,跟我說一直不喜歡學,只愛學畫畫。其實之前她也跟我說過,那時只怕她因要練習辛苦才這樣說,所以著她通過考試才可選擇。
            上學期考試有不及格,所以令她太緊張,我便隨她的選擇退團及不學小提琴,但又好似浪費了之前所學,而且做了決定後音樂科只得C。

1    0    0    0

回覆:學了3年小提琴,放棄了可惜嗎?

其實我女成績一向OK,不過,始終小提琴要每天花時間練習,小提琴老師同樂團指揮都十分嚴謹,試過同我個女一齊上堂,老師駡到我做母親都覺無面目面對。
我怕成績同課外活動都同樣要求咁高,個女會頂唔順。依家退出咗,反而成績真係好咗。

學業成績是應該放首位的.  學樂器是興趣, 亦是學校的要求, 如果學業未搞掂, 我容許她不練, 當然應該鼓勵小朋友盡自己的力完成自己應做的事.  我心態是...學樂器是鍛鍊他們的毅力, 遇到困難是不要輕易放棄.  如果你唔摧谷佢六年級前考獲八級, 慢慢學就是了.

可以再同女女傾下再安排一下時間表

TelleTelleMom  agree  發表於 12-4-27 18:07

我也認為應放學業在首位。試下不參加樂團,小提琴就當興趣慢慢學,睇下得唔得。不過,如果真係對小提琴一啲興趣都無,就真係無謂再浪費時間及金錢在這方面了。

如果你女兒喜歡或不抗拒唱歌, 可以轉去聲樂組, 考試時就考唱歌, 不需考樂器

醒目開學勳章

沒有可不可惜, 只有合不合適.

或者再搵個個老師, 同阿女夾得來的, 但講真大多數老師對小朋友都有要求, 所以都是很嚴厲的
Cheers, Elaine

回覆:學了3年小提琴,放棄了可惜嗎?

唔知轉去聲樂組係自己主動申請,還是老師分配呢?我地交音樂報告時,已報無參加樂團同無學小提琴啦,但依家上音樂堂時仍係弦樂組。

應該主動同老師講
‹ 上一主題|下一主題