用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK課程淺?家長式教育?
go

SPK課程淺?家長式教育? [複製鏈接]

1    0    0    0

回覆:SPK課程淺?家長式教育?

其實嚟緊呢年冇學卷!課程都可能會有變嘅不過講真呀!我覚得讀邊間幼稚園,家長本身都會或多或少比小朋友出去學下呢樣,補下呢樣!又或者自己教下!所以揀唔同學校背後可能各有自己私人原因!以SPK 為例!各家長只是因為有小學做backup 先入其幼稚園

15,16,快放棄吧

樓主,恕我直言,如果你多做功課,應該一早知道SPK係無net,亦無普通話老師,如果宜家先因為此原因而15、16的話,我諗SPK唔啱你.
希望你考慮清楚先做決定,為孩子選一間合適的學校!

回覆:Tatyi 的帖子

唔好意思,忍唔住要回應,我諗SPK有小學的而且確係一個好吸引的point,但是佢本身亦係一間好好的學校(kg), 我相信好多選SPK的家長,係認同佢的教學理論和教學方法的,我唔知其他家長點諗,我自己可以話你知,就算佢無小學,我都一樣會選佢,因為我一開始為小朋友選校時,已認清目標,我知道自己想要怎樣的幼兒教育,而SPK都有男仔讀,如果照你的講法,佢地為咩?

所以,請不要一概而論!

其實最重要係揀一間同自己要求一樣嘅學校!免得后悔同自怨自捱我大女因為讀緊一間冇小學跟尾嘅幼稚園!由守集資料至考學校到等result嘅過程由舊年五月到兒家都仲未完!仲要等到六月二號派彩!我唔想再玩呢個遊戲啦所以SPK 收細妹!諗都唔諗!一定讀呀!三年后競爭仲大過今年呀!家姐間學校大把bet teacher!!我唔見得oral特別好,因為我由細到兒家都冇特登同佢講英文!所以揀幾好嘅學校都要家長配合至得

回覆:lovelinda 的帖子

我同意spk是好的幼稚園,只是男孩子選它有時都會加入其他因數。我今年知道兩個男孩,一是因為只有spk收,另一是因為希望為妹妹鋪路。大家對應升學的遊戲規則都有不同的方法,有時未必全部人都可以單純為學校的好壞而決定。

spmok1999  兩個男入到去的理由似乎不太充份?
ronniedad  同意, 唉! 呢個就係香港教育的悲哀............雖然我只得一個小朋友都感到無奈.  發表於 12-4-5 10:26

SPK好公平, 細佬妹報考的成功率其實不算高, 男孩子如想一心為妹妹舖路, 則必須留意!

覺得唔係自己杯茶,快快放棄吧!

選SPK係因為出名品德培育好,孩子上學愉快,希望小女入讀後不會再像現在般逃避上學(喊足一年)。其他語言或興趣培養等等預咗自己找。沒有一間學校係萬能的。當然小學很大機會收番都係一個很吸引的因素。

講得冇錯!學校有net teacher ,有phonics學唔代表唔使出去補英文!大把大仲出去讀英文朗誦,Trinity GESE ,Cambridge!Writing Grammar...etc
一個禮拜有兩三堂普通話堂!家長都照出去補國語個喎!

諗清諗楚係咪自己想要嘅嘢!唔想讀!唔好hold 人哋個位噤耐呀大把家長等住傢!

ox_ma  哈...點都要等到6月2日之後啦.  發表於 12-4-5 18:32

其實係咪真係要去補習班呢.

我見大家都覺得樣樣都要惡補, 咁樣小朋友會唔會唔開心呢?

我自己注重在幼童階段啟發小朋友的學習興趣
小朋友可以自小培養閱讀習慣
可以培養到專注力
可以大膽地在同學面前講故事
可以有豐富多彩的校園生活
可以有機會和一班小朋友一同成長
可以有一間不錯的小學做 backup

這樣的學校
我不會再貪心更多啦

其實我都冇補中英數噤誇張淨係學下phonics!中文我會自己教!由認字䦕始,然後睇中文圖書,得閒做下補充練習,我就覚得夠曬!其實中英文方面!我小朋友肯睇書好重要嘅!數學跟到standard就算傢啦!我無迫我個女背咩乘數表不過個女番嚟同我講話有同學仔學緊除數

littleape0129  吓?! 幼稚園學除數??? Scary!!!  發表於 12-4-7 22:12

為什麼到現在才發現冇net的呢?

我個女番嚟同我講話同學仔學緊除衫至喎

唉...同學與同學之間喺某方面參差可能好大!有時真係估佢哋唔倒不過幾叻都好!最緊要父母背後應該點教小朋友有良好嘅道德觀念同如何與人相處,被此尊重嘅態度先係最重要傢

"原來連NET都冇", 這代表你對SPK好反感,真係讀咗都會一直以後悔心去讀,讀得好唔開心架,放棄吧!

樓主不是已註冊了SHK嗎?是否已有SPK的offer?否則不必自尋煩惱了。揀學校也很講求緣份的,SHK已是很多人夢寐以求的好學校了。其實不要迷信入名校
能改造你的孩子,從此你便可以放手不理,說穿了,名校只是造就了一個環境,吸引了一批質素較佳,而其父母亦願意投放較多時間和資源給孑女的家長而已。·
·每間學校都有其優劣之處,選校要看你的重點放在那裹,及你女兒的氣質,這点相信没有人比你更清楚了。
‹ 上一主題|下一主題