用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 囡囡好倦, 係咪太多課外活動呢?
樓主: Chowying
go

囡囡好倦, 係咪太多課外活動呢? [複製鏈接]

vickylyy 發表於 12-4-18 21:54
真係好攰喎,最好一天全休息,同佢去公園,郊外玩下,這樣的童年才不枉過!!
仲有成世人,知識有排佢學,但係快樂 的童年生活只得幾年!!

多謝意見. 我有時見放假都係 hea 係屋企, 阿囡好悶, 因為囡囡無兄弟姊妹, 堂兄弟姊妹, 或表兄弟姐妹, 爸爸多數星期日/假期都要返工, but e+ 睇黎 hea 有 hea 好, 同埋琴真係要練.

my girl also P1 now.

schedule as follows:
Mon - piano
Wed - ballet
Sat - ballet, choir, drawing
Sun - 主日學

now she wants to try girls scout on Sat, and she suggests to quit ballet, what do you mommies think? thanks

回復 csy_ma 的帖子

首先, 多謝你既意見.

關於芭蕾舞上2堂, 因為要考試, 所以一定要跳2日, 唔係話考試好緊要, 因為我自己都有跳, 所以行內既事我知得好清楚, 唔考試既話, 個老師再好都唔會多執你動作, 隻腳歪小小唔執, 拍子爭d唔話你, 唔好以為係細眉細眼既野, 一年唔考唔多覺, 兩年唔考問題會慢慢浮現, 再學上去會好辛苦(唔係話要跳得好好).

如果你講既係某大學校教芭蕾爵士既XXX院士, 咁我同佢可算係同校師姐妹(芭蕾舞), 都有一齊上個堂嫁, HAHAHA. 對於脚部問題, 我是知道的, 多謝關心, 我明白~理論上只要老師正確教導, 係唔會有發育上既問題, 不過係理論上囉, 我都好清楚. 學跳舞或其他野, 我都唔係想佢成為專業, 純粹想佢認真學就OK (但個囡點諗唔知).

至於英文, 我覺得有d麻煩, 本來我當 BC 英文班係大 playgroup 咁, 主要去聽多d, 講我知係應該唔多, 當keep吓. 6歲前有去開某間唔錯, 但6歲後冇班, 同埋我發覺坊間6歲後多數係操練班, 我唔想揀呢D.   我覺得英文實際聽講好緊要, BC 油麻地 centre 近屋企, 同埋一時間唔知去邊間好. 囡囡3歲升讀K1時, 試過停1季playgroup, 嘩! D 音即刻走side 樣.

其實囡囡一早就養成睇英文書既習慣, 平日係屋企佢日日 nickelodeon, 但最近發覺學校係功課同小測越出越深, 好多要 answer in complete sentences, 佢地課程根本無教到, 要答 complete sentences 涉及好多 grammar 問題, 又賴低比我自己去教, 我好唔滿意學校呢樣野, 咁樣就算識睇書都學唔到要對應問題既 grammar,  我以為簡單D, 報個 grammar course 解决. 所以, 我好苦惱, e+咁既情況, 究竟唔要邊班好? Thank you.

lee_lamlam 發表於 12-4-18 22:47
不如cut左9 : 30 - 10 : 45 攀石佢啦
玩得唔耐,而且又要早起身

多謝意見. 睇黎下一季都要啦, 攀石要讓路比游水, 等冬天再攀過.

mokchingyin0910 發表於 12-4-19 08:35
星期六太busy,七時半就去游水?早上?比佢訓下好過!

多謝意見. 啱啱上星期六上左第1堂, 真係好早. 平時因為唔返學佢都一樣咁早起身, 又見天氣開始暖, 咁咪同佢報游水, 不過, 呢幾日囡囡真係好攰, 我諗我會將游水搬去星期一放學後.

回復 letea 的帖子

多謝意見. 我問囡囡 cut邊樣好呢, 囡囡答:「cut 無樣」, 有D激c

vnghk0001 發表於 12-4-19 10:12
其實游完水會好tired架,仲點會有精神學野?

多謝意見. 請問你覺得搬去星期一放學校後 OK嗎? 我其實只想佢學"識"游水, 唔洗叻, 大吉利是掉落水唔會即刻瓜, 有d時間比人救, 我怕太大學會怕水, 我就因為咁冇學識到.

Snakemama  大個的學都ok。我仔就係用咗小二個聖誕假學識嘅。  發表於 12-5-3 14:39
csy_ma  游水真係要連續學先對水有個熟悉既感覺,一個星期就算唔上兩堂,都要另外去游多兩次,咁就一個暑假就學識架勒  發表於 12-4-19 19:12

It's very important to balance in learning and resting, 星期日一定係休息日 or family gathering day or playing day ....

Chowying  多謝意見.  發表於 12-4-20 12:02

Chowying 發表於 12-4-19 12:56
多謝意見. 請問你覺得搬去星期一放學校後 OK嗎? 我其實只想佢學"識"游水, 唔洗叻, 大吉利是掉落水唔會即刻 ...

若果你只係想佢學識游水而唔係比賽羅牌, 我建議暑假得閒d先學.  私鐘1:2(搵個朋友仔一齊), 每周2~3堂, 一個月唔洗應該識3式.  點解要2~3堂/week?  因教練話1堂/week, 每次要花半堂從溫上堂教過d動作, 進度慢又唔連貫.  所以1堂/week會學得無禁好.  考慮下.....學識後可keep住一個星期游一日當運動.

其實,如果係咁,不如暑假先學,除非你想佢有好標準嘅泳式,如果唔係話水性太差,一般都好快識,我以前都係參加學校游泳班,一個暑假已經學識自由式同蛙式啦。

至於話驚水,除非試過比水"jum"親,如果唔係,一般都冇話驚水架,我都係中一暑假先學,同啲同學一齊學,不知幾開心。

Chowying  Thank you. e+ 應該會cut游水.  發表於 12-4-20 14:44

回復 Chowying 的帖子

嘩,獨生女中既獨生女呀! 連表,堂兄妹都冇;依家好多小朋友都系咁,唔怪得你比佢參加咁多活動啦!
可唔可以cut左 2,3樣,因為上到三年級佢玩開咁多野系好難cut,因為佢已經有主見喇

Chowying  查實e家都好有主見喇, thank you.  發表於 12-4-20 14:47

引用:Quote:mokchingyin0910+發表於+12-4-19+08:

原帖由 Chowying 於 12-04-19 發表
多謝意見. 啱啱上星期六上左第1堂, 真係好早. 平時因為唔返學佢都一樣咁早起身, 又見天氣開始暖, 咁咪同佢 ...
囡囡逢星期一放學多唔多功課?星期二有有默書?
如果比我揀,我會盡量將游水放係星期五或星期六。

游水真係好需要體力,你試下自己游一小時便知有幾辛苦。
星期六太多野學,冇精神之下學英文= 浪費錢同時間。如果游水改去星期一唔係咁好,佢又要做功課,又要溫書,第二日要返學仲要早起返學,跟本唔陪休息,仲有崖一星期。樣樣都係體能,冇可能唔倦。小朋友都會口不對心,你覺得佢樣樣都鐘意,可能佢怕你唔開始心先唔講,你再問下佢先幫佢安排啦~ 長遠可能太倦應響平時成績TIM~

游泳係全身帶氧運動,我覺得會比攀石好,所以我覺得可以cut攀石

會考慮請個外籍老師喺平日上門教英文嗎? 可以cut埋grammar同英國文化協會個course!!! 外籍老師可教grammar,phonics同會話

可以keep住彈琴同跳舞,亞女又冇咁辛苦

Chowying 發表於 12-4-19 12:11
學跳舞或其他野, 我都唔係想佢成為專業, 純粹想佢認真學就OK (但個囡點諗唔知).
既然您都係跳芭蕾既,我都明白點解您點解想個囡跳。您講既考唔考試既分別,我囡學唔同野時都令我幾強烈咁感覺到。就算係英文口語,要考試同唔駛考,老師既態度都幾唔同

既然您唔想阿囡操水,咁游水不如1.先多帶佢去玩水,2.到暑假,搵個教練1對1/2咁教佢,就好快會學識。我囡兩樣都上過,單對單既教練執既姿勢標準好多,不過1對1,上果個鐘頭不停咁游,都咪話唔辛苦;且冇上泳班,好明顯係少咗鬥心,鍾意學識游水後自由玩水既感覺多過想游快過人。

攀石可以訓練意志,都值得學。我囡初小時暑假都玩過,但係個子小,又唔鍾意咁挑戰自己……其實,趁學前同初小課業壓力冇咁重時,讓子女多接觸唔同既課外活動,都真係值得支持

不過,我囡暑期活動既經驗係:試過暑假一日趕幾場,實行玩盡佢,結果係大人細路都辛苦。過咗個暑假,假如佢參加既班一個人都唔識,咁就算上咗個幾月,可能都冇咩特別既感覺,可有可無。但假如當中有合作活動,例如要分組去採訪做報告咁,之後就算冇同果班人再聯絡,但都係有比較深既回憶。而有朋友仔一齊學既活動,就最能夠維持得耐,到而家,佢視為最好既朋友,唔係同學,而係由細到大一齊學舞既朋友。

至於英文,我既角度係:初小階段,係口語同口音發展既重要形成期,呢樣野好似游水咁,學咗之後就算冇咩接觸,之後再遇就好快搵返出已有既感覺。不過,我覺得單係每星期一兩個鐘既playgroup係唔夠既,最好輔以大量影碟或者故事CD。

至於學校測考,我比較受以前班資深讀書派網友影響,認為只要有咗讀書習慣,基礎已奠,成績遲早追到。而家一時既唔適應,可能係智力年齡既問題,只要家長唔太心急,遲早都跨過,未必需要花時間去解決(有位讀書派既資深網友,而家用另一個名響呢度再次分享佢既經驗,雖然佢個囝明顯既天才,但佢既讀書法都好值得參考)。

係勒,通常響學前已形成讀英文書習慣既小朋友,慢慢就會抗拒睇中文書(中文書明顯冇咁吸引),所以,您既注意力可能還要平衡中英?

Hiu_Yau 發表於 12-4-19 09:31
游水真係好需要體力,你試下自己游一小時便知有幾辛苦。
星期六太多野學,冇精神之下學英文= 浪費錢同時間 ...

HIU YAU
我覚得你全中、好多時小朋友真係驚MUM唔開心、才説様様不CUT,同埋有小朋友習慣了様様都係MUM安排了、被問「CUT辺様」? 有時真係費時想。 6歳人仔、単看星期6的PROGRAMME、誇張D講、差不多是CHILD ABUSE (^-^)。 
我個女学了3年BALLET,現在CUT了。 因要上2堂、真係需要時間、如果不是認真学、無謂。 SWIMMING、我就賛成現在可以継続、大個才学、真係会難D,当然不是無可能。

Chowying  Thank you. 我都覺自己太貪心.  發表於 12-4-20 15:09
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

我囡都係獨生女,阿爸又需要返夜班,所以佢都好黏其他小朋友。不過,最好既方法可能唔係俾佢多上活動班(只係上活動班,一星期果一次未必建立到友誼),而係多D約佢既同學仔(無論係學校定活動班既)一齊出黎玩,或者課後一齊食吓tea咁。

我囡細個時都唔鍾意留響屋企,有得揀就要去同朋友仔一齊食飯,我地試過當搭檯咁同同學仔既公公婆婆一齊慶生……不過佢大咗,有咗閱讀習慣後好d,更好既係響居所附近識咗幾個差唔多年齡既朋友仔(都係唔同學校既),假日就好有動力盡快做完功課去搵朋友仔玩

回復 vickylyy 的帖子

好讚成,我囡今年六年級,至今好堅持星期日唔學嘢,只上主日學,有時會同老公帶阿女去郊外走走或在樓下運動場玩,有時則用來完成功課或溫習(呈分試好緊張呢!),其實做人總要有休息時間,我也不想囡囡成長後回望童年沒有了我呢!

回復 csy_ma 的帖子

呱....唔講唔知學芭蕾舞影響發育,我囡囡在幼稚園時學過兩年,現在學緊中國舞,但她發現對腳的膝頭哥內則位置較大,不能把雙腳完全緊貼,有無得醫?又會唔會果兩年影響咗呢?

我囡囡都有由小一開始補英文,由於囡囡的性格(我知她是九型人格中的那格),她要做一些習以為常的嘢,她才會做得較恆久,我又知我英文有限,所以由細開始補英文至今.......不過,都是補一個課程,平時都是睇新聞和睇小說和做練習來令她加強英文能力呢!  英國文化協會,我囡都在五年級上學期補過,她覺得好開心,但太淺,幫唔到她考呈分試,所以要向現實低頭,放棄。

csy_ma  6?  發表於 12-4-20 14:13
‹ 上一主題|下一主題