用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中選校保險線
樓主: sokandy
go

升中選校保險線   [複製鏈接]

deleted

回復 sumheima 的帖子

Thanks a lot

Hi sumheima,

你的意見很有道理,要看地區同校網。家長要詳細考慮及分析才好決定怎樣填排位。

Hi greenapple1093,

阿仔舊年係沙田區。

BanBan350 發表於 12-4-23 17:21
阿仔同學band 1 頭學生,舊年升中一, 自行面試有2nd In,家長好有信心自行已取錄,所以大抽獎時沒仔細填,把 ...
請問邊區??

回復 greenapple1093 的帖子

阿仔舊年係沙田區.

BanBan350 發表於 12-4-23 18:13
Hi sumheima,

你的意見很有道理,要看地區同校網。家長要詳細考慮及分析才好決定怎樣填排位。

hi BanBan350,

沙田區是其中一個band 1生的天堂,band 1 學位與band 1學生相若,梗係填晒band 1 學校先填band 2喇..
愛裏沒有懼怕;愛既完全,就把懼怕都除去...

回復 BanBan350 的帖子

Thanks a lot

sokandy 發表於 12-4-23 10:44
點解老師話保險線在第三志願?例如小囡是b1組別,老師建議:
First choice: 1b
Second choice: 1c

請問邊區??

回覆:sokandy 的帖子

係啦,今日家長會班主任話第一志願選B1(阿仔係B1生),跟住已經叫我地選B2做第二第三志願,之後咪繼續B2....到起碼15間,返到屋企越諗越唔對路,冇理由淨係填一間,放棄其他B1學校?加上葵青區已經唔多揀,再放棄埋幾間英中,真係玩我地咩。
所以試用版都唔理,揀左2間B1,睇下老師會有咩意見

我女係元朗區,老師話她是Band 1中,但我和老公唔敢博,所以在第2志願已選了一間Band 2頭的中學,有時真的覺得讀得咁辛苦,到頭來因為唔夠Band 1位比所有Band 1生而唔敢博,好似好唔甘心,但又驚隨機號碼唔好,叩門成績又唔及人好,驚太進取最後落得去Band 2尾,真係好慘!

khmama  就算你點進取都只會入band2頭, 如果band2頭中會比band1霸晒, o個間已經叫band1中學而唔係band2中學, 如果你咁樣填只會迫自己入band2學校.  發表於 12-4-23 21:25

回覆:karen2323 的帖子

同感,真係煩死,又怕揀錯累左阿仔

回復 hongkeikei 的帖子

<hongkeikei>
b1學位在大部份校網都是供不應求,一般只有70-80%b1學生最終能派到b1中學.所以每年會有約20%b1生是會落入b2學校.(有些最終會去了直資).

假如一位b1生盡填區內b1學校,很可能到10名以後才開始按頭中尾次序填b2學校;如有另一些b1學生比較保險,他們在4/5位開始按次序填b2頭中尾學校.

雖然b1學生派位永遠是早於b2學生,所以b1生最多只會派入b2學校,但當盡填b1學校的b1學生no.好時會入到心儀學校,但no.不好時便很大機會被派入b2中/尾的學校,因為大家都是b1學生,較保險的學生已取了b2頭/中學校.所以每年都有b1學生會投訴被派到b2尾學校.

不知我這個理解是否合理?

<khmama>
呢個理解唔合理.  當甲係第一個b1, 乙係第二個b1. 當甲既no. 唔靚, 都只會入第一間所填既b2, 斷唔會填咗b2頭中尾, 結果入唔到b2頭, 而入咗b2尾. 甲仲會比乙多更多機會係6-10志願搏到b1. b1生抽獎既目的係以抽到b1為樂, 我唔認為保守既乙會因為第4志願入到b2而開心過甲第10志願抽到b2. 而每年咁多b1投訴派入b2, 唔係因為佢地運氣唔好或太進取, 而係因為佢地運氣太好又太保守, 第二三志願已經填b2結果入咗.

bb86    發表於 12-4-27 10:54
BettyMa9240  完全同意!  發表於 12-4-23 23:49
kwongck    發表於 12-4-23 21:55

khmama 發表於 12-4-23 21:21

Khmama,真多謝妳的無私詳盡的分析。

回復 kwongck 的帖子

唔好意思, 上面o個截係quote番hongkeikei既問題, 唔係我要講既嘢. 一場誤會.

kwongck  Sorry for misunderstanging. I have deleted my wrong comment.  發表於 12-4-23 21:53

kwongck, 你剛說的有反證的道理。即若甲b1生因將一間b2學校放在很後的志願位置,結果因其他b1生驚錯失機會,即使b2學校也放在較前的志願位置,令甲入不到那間b2學校。有此結果,那間b2學校必是出現學額被所有b1生取了,那不就成為了一間b1學校?真有趣!

sokandy  你的解釋非常合理,如果band1組別派位完成,而某一間band2學校已經無學位。band2學生如何是好!似乎不合邏輯。  發表於 12-4-23 22:49
kwongck    發表於 12-4-23 22:22

我仔舊年派第十,不過好彩去返心水學校。諗返真係一額汗。扣門扣了幾間,得一間打來,一間有筆試,其余都係沒有回覆。我諗應該係自行沒有選,所以沒給機會吧。

sokandy  Hi, 我想知第一至九志願你怎樣填!  發表於 12-4-23 22:41

版主

b1 生就話好填D, 就算點都好, 都係跌去B2, B3 冇得跌啦喎, 唔保守D填, 分分鐘唔知派去邊個區....

回復 夏美 的帖子

1-3 ,Band 1
4-10 band 2 頭-尾

回復 khmama 的帖子

Hi khmama :

我是東區校網的,今晚小學開了介紹會,我小兒是band 1尾至band 2頭,有什麼中學可選呢?謝!

khmama 發表於 12-4-23 21:21

Hi khmama,

首先多謝你的解釋,但我還是不明白為何不合理.

根據教育局的升中光碟解釋派位程序(如果我無理解錯),每個學生都有一個no.,派位遊戲從band 1生的no.1,no.2....開始,電腦會按no.次序開始處理.若學生所選的學校有學位,電腦當然會派到學位給他;但假如甲在第一志願已無學位,電腦不會處理他的第二志願,而是處理no.後於甲的乙的第一志願,然後是丙,丁,....直至所有區內的band 1生的第一志願與學位配對完成;才回到甲和一些在此階段未派學位的學生的志願配對.

由於每個學生的選校次序不同,雖然甲的no.比較前(但不是極前的no.若是他選任何學校都有位),但他將10間band1中學填在1至10的選擇,11位才開始選band2頭中學.相反假若乙或丙等雖然在首數個階段都一樣未能派到b1學位,但他們在第5/6位已開始選band2頭學校.由於電腦是按每次的選校次序來為學生配對,由於該區band1學位不足,只佔b1學生的60-70%,可能在第5次配對時已無b1學位.所以在第5次配對時為乙選派了b2頭學校,第6次配對為丙也配對了b2頭學校,如此類推,到了第10次配對已為大部份b1學生選了b2頭/中學校,到了第15次配對才為甲配對到一間b2尾學校.

直至所有b1生派完位,b2生才開始派位,所以b1生永遠早於b2生派位,但b1生之間的選校策略和no.,一樣直接影響派位結果.

而只有是電腦先處理配對甲所有的志願,才到乙的志願這個先設情況,才會出現甲只會派b2頭,而乙永遠是遲於甲被配對的出現,但統一派位方式不是這樣的,這是我的理解.

701003  agree  發表於 12-4-28 01:11
‹ 上一主題|下一主題