用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有關小一面試班
go

請問有關小一面試班 [複製鏈接]

3    0    0    0

回覆:請問有關小一面試班

藝思九龍塘嗰間

引用:藝思九龍塘嗰間 +

導師專業!環境乾淨舒服企理

我剛剛把小女退出藝思, 以下個人意見,

nice studio (kowloon tong)

1)與3年前的教材一模一樣, 似乎不配合現在多變的形式不合
2)剛教小女的導師時常用恐嚇形式order佢上堂, 怕令女兒做成反效果, 以為interview 就係咁恐怖.
3)九龍塘上堂的小朋友家長好多都係此ctr Fans, 每次counter 都係好好招呼這些客仔, 當然無可口非,
如似我是生客, 態度真係唔多友善.
4)佢地租用了前是芭蕾舞學校校舍, 本來好大好靚, 空間好多, 只準counter一小位置等侯, 對家長好克簿
似求過於供情況, 唔憂冇客仔. 一般態度都係........
5)小朋友去廁所, 由佢一個人去, 廁所求其放張冇幫助高度的"矮登", 原來洗手盤係好深, 小朋友冇大人幫手點按水洗手
, 好深, 小朋友手唔夠長近水喉洗手. 我問過校長, 佢講有人帶小朋友去廁所, 但我個女3次都你自己去.

centre 比我的feeling , just money, stupid 唔改野, $$.所以我轉了另一間.
現在個女不知幾開心.

以上係我個人所覺, 見諒

囝囝之前讀小狀元, 地方雖然細D, 但教學內容都OK, 每次放學都會同家長講吓當日教咗D咩!

我亦有朋友quit左維思,佢話center D 老師冇愛心,教出來D學生背答案,個個倒模,佢見愈學愈差,就quit左轉去另一間,如果您唔係讀全年上個D Interview 班,老師面色唔係咁好睇!

引用:+本帖最後由+tpmak+於+12-4-25+17:29+編輯+

引用:囝囝之前讀小狀元,+地方雖然細D,+但教學內

引用:我亦有朋友quit左維思,佢話center+D+老師冇

BeBeMa1012 發表於 12-4-25 21:35
請問可否講多小小關於小狀元呀?謝謝!

唔知你想知咩資料呢?

我囝囝係個比較慢熱的小朋友, 所以我在K2頭已經幫佢搵面試班, 除咗學多D面試題目及技巧, 仲可以見多D陌生人, 希望佢去面試時冇咁驚; 在小狀元大約讀了一年, 中英數和常識樣樣都會教, 好似補習班, 如果唔當係面試用, 都可以學多D野; 上完堂會有D小練習返屋企做, 老師亦會提家長在家怎樣提點小朋友 (P.S. 如果工人姐姐去接就冇得入去聽講解)
希望可以幫到手啦!

BeBeMa1012 發表於 12-4-26 09:35
多謝你的回覆~~
我仔仔都係比較慢熱, 所以都係打算讀一年面試班... 所以想找一間好的...
我想問下英文方面 ...

面試班不是用全英教, 因為普遍直資或私校都會中及英語面試 (除非係國際學校), 請注意: 小一面試中, 中文部份亦很重要, 之前囝囝都因中文唔夠好, 有D問題都唔識答, 例如: 重組句子....

至於Nice Studio, 我只上過幼稚園面試班, 當時感覺麻麻, 安排比較亂, 所以冇再考慮!
而小狀元是朋友介紹的!

引用:Quote:BeBeMa1012+發表於+12-4-26+09:35+多

I hv got same feeling too - The interview course is conducted by ms leung (fir kln tong ctr). She is impolite (frankly is "inch") and impatient to the children. My son is lucky to get admitted in several schools though I trust there is not much related to her teaching, only let me/ my son familiar with the interview formats.

‹ 上一主題|下一主題