用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 外展訓練課程
go

外展訓練課程 [複製鏈接]

3    0    0    0

有咩想知呢?幾年前我小朋友玩過11歲以下嘅5日4夜,好好玩,有乾有濕,有一晚野營,佢兩兄妹之後重好回味。

回覆:外展訓練課程

可否比資料我

我仔上年9歲都有去OB玩, 佢覺得好好玩~好開心~本想今年再去~
不過加左價, 本來都唔係平, 但加左後, 又覺不值得去~

想知資料, 幾多$

$4090 其他資料可上outwardbound.org.hk/couse/youth 揾到,外向嘅小朋友會啱玩。

我細仔玩過呢個,有一環節要由碼頭跳落海,挑戰膽量,好刺激;又有機會扒獨木舟、露營、整野食等等,值得去試。

細仔果次係復活節假期參加,所以唔會好熱,但大仔舊年暑假參加了十四至十七歲的youth adventure就勁辛苦,對體能和耐力都係好大考驗。

引用:細仔果次係復活節假期參加,所以唔會好熱,

原帖由 Tommy 於 12-05-03 發表
細仔果次係復活節假期參加,所以唔會好熱,但大仔舊年暑假參加了十四至十七歲的youth adventure就勁辛苦, ...
Pls PM more details @how much?

Tommy  http://www.outwardbound.org.hk/courses/youth/  發表於 12-5-7 21:15

哈哈!我自己玩過,10度跳水,凍死!

哈哈!我自己玩過,10度跳水,凍死!

Tommy 發表於 12-5-2 23:34
我細仔玩過呢個,有一環節要由碼頭跳落海,挑戰膽量,好刺激;又有機會扒獨木舟、露營、整野食等等,值得去 ...

"碼頭" ...... I am much concerned with the water quality

CanoninD 發表於 12-5-22 01:32
係咪夜晚無得沖涼?點樣防蚊?囉!

14歲以下組別多數住宿營,只有一晚露營,所以可以沖涼。防蚊無他法,都係蚊怕水之類。

14歲以上組別則晚晚都係通山走,如果唔介意,基本上去到有水的地方就可以沖涼,不過大部份人都選擇唔沖囉!我個仔果組d男仔唔係好捱得,反而d女仔好tough

Tommy 發表於 12-5-23 23:17
14歲以下組別多數住宿營,只有一晚露營,所以可以沖涼。防蚊無他法,都係蚊怕水之類。

14歲以上組別則晚 ...

Tommy
巧合,舊年暑假呀仔參加了OB youth adventure,7晚背著2~30KG物資走遍了西貢至北區既名山,他說起碼行走了60小時,最後一晚因要趕回營地更不停不休地走了19小時,佢話跟唔到隊實死係山頭。他隊中既女仔在毅力體能上比男仔更利害,背一樣重既東西,走一樣艱辛既路,還要煮食給隊友們。那次之後,叫呀仔幫手搬搬抬抬﹑買野洗米煮飯都無托手肘爽左好多。我常跟他說唔好低估一個人包括佢自己既極限,當要接受考驗時只要堅持向前一定捱得過。可惜... 放在讀書上未見成效 >_<

savoy 發表於 12-5-24 12:32
Tommy
巧合,舊年暑假呀仔參加了OB youth adventure,7晚背著2~30KG物資走遍了西貢至北區既名山,他說起碼 ...

哈哈!真巧合!妳呀仔的描述跟小兒的描述一模一樣,小兒話佢果組都有一男一女組員來自令郎就讀的中學,佢地可能真係同一組都唔出奇。

佢同組有四男四女,年齡相若,女孩子積極投入,全程表現出強悍鬥志和毅力,反而男仔就有人受傷,有人跟唔到大隊,有人好懶散。講真,如果隊員真係放棄墮後那一位而繼續前行,墮後果位真係會死係山頭。不過,外展訓練就係要訓練佢地互相照應和團隊精神,唔會見死不救既,但係要女仔去照顧男仔就真係幾瘀囉!

阿仔返來之後,我不斷稱贊佢好勁,可以行咁多山路,可以七日唔沖涼,又可以一個人在燒烤檯上渡宿一宵,我話爸爸年青時都無佢咁勁呀!自此之後我覺得佢有少少轉變,多了少少自信,說話多了,又講得出自己將來的目標,轉變過程好緩慢,絕對唔係做戲咁一夜間就開竅。

佢自己都話呢次係佢人生的最大挑戰,但問佢有咩得著,佢依然係懞下懞下話無呀!好辛苦囉!男仔,慢慢黎喇,遲早會到既!

Tommy

‹ 上一主題|下一主題