用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 係米眞係有必要去讀PN?
go

係米眞係有必要去讀PN? [複製鏈接]

如題

0    0    0    0

回復 Ellenchoi 的帖子

PN多數訓練自理能力和多D機會接觸其他小朋友。有D由工人照顧的,家長可能唔想小朋友成日對住工人,也會考慮讀PN。如果你沒有這些煩惱,或覺得玩playgroup已經OK (唔去playgroup留在家自己做都得),不一定要去PN。但若果你心儀的幼稚園有PN,咁可能對考K1有優勢吧。

tung27mama  同意呀  發表於 12-5-3 15:52

非必要,讀亦無害

有父母可能要工作,未必照顧到子女,去PN未嘗不是一個可取的方法~

簽名被屏蔽

回復 布希亞 的帖子

過來人經驗,這些事情,如果直接上k1,其實效果一樣,只是把事情推遲一年才發生
p.s. 我大兒有上pn,小兒冇

回覆:係米眞係有必要去讀PN?

多謝你們的意見!其實我想俾佢過下開心童年,我自己都讀左咁多年書,我也覺得累,所以想佢遲D先學!但又驚佢會比其他小朋友蠢

vnghk0001  上pn班唔係讀書,又唔洗默書,一啲都唔辛苦  發表於 12-5-2 09:51

引用:多謝你們的意見!其實我想俾佢過下開心童年

原帖由 Ellenchoi 於 12-05-01 發表
多謝你們的意見!其實我想俾佢過下開心童年,我自己都讀左咁多年書,我也覺得累,所以想佢遲D先學!但又驚佢 ...
我囡20個月開始上2-hr playgroup(monday to friday),係自己上無人陪,三至六個小朋友一班,喊了10堂左右。跟住我們發覺佢突然講多好多嘢,又識砌我之前買的abc or 123砌圖。之前教極佢都唔肯砌掉曬落地。既然自己唔識教(有事重攪到嘈嘈吵吵),不如比錢人教,我地又唔想佢對住婆婆工人電視或成日係屋企睇教材。依家返左2個月啦,我會比佢返到八月入pn為止。

之前返過另外一些家長陪的playgroup,對我囡嚟講無用,佢一味走來走去,我就樣衰衰係咁四圍捉佢!

多謝你的分享,考慮考慮

上了PN,老師會幫BB介片,教他用食具,收玩具,變得大個左。
學習上除了英文,中文外,還可以學國語。
我有個朋友的BB無讀PN,一樣入到名校,在學業上,所以有讀無讀亦不是很大分別。但情緒呢就有分別啦,他的BB常獨自一個,不合作,不聽話,經常被老師話,朋友們都無計。

我忽略左情緒呢個問題

我好同意比小朋友讀pn係有意想不到嘅成果睇到,佢地一齊唱歌、跳舞、聽故事、排隊、舉手答問題,呢啲學習環境係屋企好難有機會,仲有,老師係小朋友心目中係高高在上,所以係學校係特別乖、聽話架。

之前未返pn時,都有諗需唔需要咁早返學,但而家諗返,好彩有返,因為平時係公園見到啲2歲小朋友係好少自動同另外啲人玩架,所以係學校困住,日日見面就會玩架啦,佢地仲互相模仿講野Tim.

回復 salad妹妹 的帖子

你講得啱,佢自己上可能好D

但好似唔覺有playgroup佢自己上,你BB上果個响邊?可以PN我嗎?

salad妹妹 發表於 12-5-1 13:09
我囡20個月開始上2-hr playgroup(monday to friday),係自己上無人陪,三至六個小朋友一班,喊了10堂左右 ...

salad妹妹, 請問你囡的PLAYGROUP係邊間呀? 邊區? 我都要開始搵D PLAYGROUP 俾我囡玩下~ THANKS!
‹ 上一主題|下一主題