用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華簡介會己滿座,有否聽不到能會不錄取嗎? ...
go

英華簡介會己滿座,有否聽不到能會不錄取嗎? [複製鏈接]

幫朋友一問:昨天網上3場英華簡介會己滿座,因聽完佢可即塲交申請表,咁佢擔心因沒有聽簡介會,會不被取錄,請問有否聽不到簡介會能取錄嗎???請各家長堤供意見
   0    0    1    0

don't worry, it's not your fault given there are so many participants.  I don't think it would affect your chance to get admitted either.   Just try your best to train up your child to better prepare for the interview.

Good luck!

fw9166  Can you give us some opioion for train up kids method...(such as see picture to tell story....)  發表於 12-5-2 14:17
smallfoothk  thanks  發表於 12-5-2 13:09

smallfoothk 發表於 12-5-2 10:45
幫朋友一問:昨天網上3場英華簡介會己滿座,因聽完佢可即塲交申請表,咁佢擔心因沒有聽簡介會,會不被取錄,請問 ...
小兒正是我們沒有去簡介會而被取錄的。

fw9166    發表於 12-5-2 14:17
smallfoothk  thanks  發表於 12-5-2 13:09

我唔信冇去聽簡介會就唔取錄啦.
不過如果聽左,就可能會清楚少少報名既程序同要求啫.例如人地會講只收幾多張紙,咁冇聽咪可能會交錯囉.

http://era-central.blogspot.com/

我地上年有聽簡介會,但冇即場交表,因為想就住簡介會內容為仔仔portfolio同自薦信作少少修改.
最後好好彩英華收咗仔仔.

其實相信學校並唔會因為家長冇去簡介會而標籤那些學童,尤其係林校長都應該知今年未到九點已經爆滿,實有好多家長想嚟但冇位,所以請放心.

回想上年,簡介會內容確實很精彩(不過好多非英華家長彈話太Hard sell,我唔認同),聽到半路自己都忘記咗係為個仔小一入學而聽,反而一路反思自己以往嘅教仔方法嘅不足同未來改善方法,真係獲益良多.

不過若問到簡介會對面試有冇幫助,我會答有少少但唔係絶對. 因為覺得會後我對英華同林校長嘅教學理念多咗認識,喺第三輪面試時能夠更有信心去回答校長嘅問題. 至於第一及第二輪試,應該冇太大幫助(會內唔會俾Tips!). 至於我話"唔係絕對", 係因為想認識林校長嘅教學理念,唔一定要去簡介會,可以睇佢寫嘅書、喺各媒體所寫嘅文章、同電台電視台嘅節目,各Media嘅網頁應該有,用Google搵都應該唔難揾到.

不過我認為簡介會嘅主要目的係俾各家長一個機會認識該校,以助家長看看該校適唔適合自己小朋友,先至去報名.

希望英華會加場啦! 等登記唔到嘅家長唔駛咁擔心.
Good luck!

Supermammy  簡介會真係做得好好,我老公聽完簡介會之後團火走晒出嚟,有幸入到第三輪見校長,佢好用心去答校長問題。唔似見其他學校hea住咁答囉!  發表於 12-5-2 13:25
smallfoothk  thanks, 好詳細  發表於 12-5-2 13:13

回覆:英華簡介會己滿座,有否聽不到能會不錄取嗎?

咁大家知吾知道會幾時收入學申請,如果無聽到簡介會?

yukristiesw 發表於 12-5-2 12:32
咁大家知吾知道會幾時收入學申請,如果無聽到簡介會?
報名需知果度有寫

交表日期為: -
- 2012年7月14日、7月15日 第一、二、四場簡介會後
- 2012年7月17日 — 7月21日 辦公時間:09:00-17:00 ; 沒有到簡介會的家長仍有時間交表, 所以不用擔心

我反而想問, 校方分左幾種form 去分開舊生子女... 學校有無分話邊個頖別收幾多額呢???

據我所了解是P1 有五班 (其中一班為父親/哥哥為英華舊生關係; 另不是每一個舊生的囝囝 / 弟弟為必收, 只是有較大機會而已, 仍要看看面試表現如何); 所以為何是分別用不同表格區分之原因.

(如有錯漏...煩請指正或補充)

想請問, 我見表格有一度係問有無主任牧師推薦信 (只有我是教徒) , 係咪好重要的呢? 因為都唔知點開口同牧師講, 又唔知要寫咩? 請指教

回覆:英華簡介會己滿座,有否聽不到能會不錄取嗎?

牧師信唔係必然但都應該有一定程度嘅幫助;至於點開口問牧師就要睇你同牧師熟唔熟;另一方面,佢幫唔幫你寫又係另一回事,如果你好日都唔返一次教會,返到又冇乜參與,正所謂有事鍾無艷、無事夏迎春,開聲問佢攞都唔好意思啦!

我同太太喺教會都算活躍份子,加上間唔中都會幫手照顧下年事已高嘅神父,所以攞神父推薦信唔成問題。(冇錯,係神父,我係天主教的,所以有推薦信都對報考英華冇幫助。)

回復 thomasha 的帖子

請問你囝囝係唔係有宗教分呀?  謝謝...!

回復 sr20det_fung 的帖子

唔好意思, 想請問, 係咪即係完左 OPEN DAY 其實可以即埸交表, 咁 PORTFOLIO 呢?  係唔係面試先比架?  謝謝...!

回復 cowkingb 的帖子

portfolio係連埋報名表一齊交既,遲D要補資料,可以再交俾學校就得.
http://era-central.blogspot.com/

SISTER, 加左場丫...........................

回復 Era 的帖子

謝謝...

Thanks.  請問遲 D 補資料, 係咩資料呢?  我剛剛睇過 SCHOOL WEBSITE, 我去果埸可以交表.  不過我唔知我個仔既 FINAL ASSESSMENT 有未, 佢7月第一個星期先做 FINAL ASSESSMENT, 我想比埋全年既成績比英華, 希望有幫助.

回復 cowkingb 的帖子

所謂資料,就係任何你覺得會對申請有幫助既野囉,例如新出既成績表,比賽新拎番來既CERT...暫時我見到學校都仍然係好樂意去幫申請者加番呢D資料入佢地既portfolio既.
不過講真,要咁樣幫申請者加資料,真係幾多工夫架,所以如果可以響交表之前集到多D就好D囉.

謝謝... 已經時唔時 UPDATE 阿仔既 PORTFOLIO, 不過 school website 無提要交 portfolio, 所以都唔見有講 portfolio 既規定, 好似係幾多張紙咁...

我會盡量 gather 多 d 資料落 portfolio, 如果唔係, 就唯有唔即日交 form.  謝謝.

Kingkong123 發表於 12-5-2 13:13
據我所了解是P1 有五班 (其中一班為父親/哥哥為英華舊生關係; 另不是每一個舊生的囝囝 / 弟弟為必收, 只是 ...
記得前年申請時,林校長說是四個關係生選一個,相信去年和今年的競爭更激烈。
‹ 上一主題|下一主題