用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教小學家長:有乜係讀小學前小朋友要做/要玩/要識/ ...
go

請教小學家長:有乜係讀小學前小朋友要做/要玩/要識/要 [複製鏈接]

我有個兩歲孩子, 請問各小學家長, 回顧過去, 有乜嘢係你哋好慶辛小朋友在幼稚園階段學咗/做咗?又或者有乜嘢係好後悔無同佢學/做的呢? (我知問題好空泛,但我是真心請教啊!)
   0    0    0    0

18 般武藝...

回覆:morning617 的帖子

陪養到讀書興趣。

閲讀興趣先啱。

evaken    發表於 12-5-9 11:01

給佢一個快樂的童年

twolilmonkeys  Yr friend already have a secure place  for her son in her own school, no need to enter a competitive kindi in her case.  發表於 12-5-4 23:28
fany  但一般小朋友讀活動教學的幼稚園,很難入到英小  發表於 12-5-4 22:41

.............

回覆:smallfoothk 的帖子

算我資質低,請問你是否用他人帖子,而帶出你的意思。

yankaka  有少少同意spmok1999所講, 我老細人面廣, 佢囡升中派到不好的學校, 但因為識某d機構的高層, 所以就轉到好學校, 當然成績不是太差, 但識人都好緊要!  發表於 12-5-5 12:32
spmok1999  識人好過識字...  發表於 12-5-4 23:10

慶幸讓他找到自己的興趣,訓練到他自理能力,培養到他會閱讀

Yanamami    發表於 12-5-5 17:01

回復 sukitelfold 的帖子

講錯勿插

好慶幸兩個小朋友佢係幼稚園學識自己涼沖, 開大後clean up, 到小一上游水堂可以自己攪掂唔洗老師幫。

反正自理能力我覺得係最重要

Yanamami    發表於 12-5-5 16:59

回復 marcuscyrus 的帖子

非常同意。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:請教小學家長:有乜係讀小學前小朋友要做/要玩/要識/要

我也認同自理能力, 真係好重要, 有自理能力的小朋友, 其實好多嘢佢地都自然會識, 因為係佢地心入裏已經明白自動自覺的重要, 對學習會有信心.
另外, 閱讀也很重要, 從小的閱讀習慣是由家長培養出來的, 有了閱讀習慣, 自然求知心強, 對學習產生動力.
這是我的個人想法, 現在仔仔K2了, 已懂自己去大小便, 食飯前洗手抺枱攞筷子, 每晚瞓前看一中一英故事書, 現正訓練他自己沖涼.

marcuscyrus  趁天氣熱,學沖涼的好時機,現在我讓兄弟兩一起沖涼,叫哥哥(k3)教弟弟(k1)沖涼的steps,幫他檢查,希望暑假可以學會  發表於 12-5-5 17:23
生於2007年2月17日(3.93kg), 我是水瓶豬 :-D
Welcome to my blog
http://hk.myblog.yahoo.com/Keith-0217

如果係學術方面,我好開心係比阿仔K2開始讀咗珠心算,K3時比佢讀普通話,所以Touch wood佢到而家三年級呢兩科都ok, 最唔開心係遇唔到好既英文老師,雖然佢既英文係學校成績都算ok, 如果遇到好老師就更好喇!

The other way round, parents have to do before the childen enter primary school:

- develop the child's politeness and caring mind.
- parents have to learn how to 放手 and let the child develop their independence.
- make sure the child has good english and mandarin communication skills
- nurture their own interest area according to the child's charactor.
‹ 上一主題|下一主題